Fokkersoog: Damalia, Criterium-winnares

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr 34 van 2013)

Nu het 3-jarigen seizoen in volle gang is en de vakantie voorbij, komt er weer een serie Fokkersogen aan. Het gaat om de winnaars van de (semi-)klassiekers. De eerste gegadigde is de winnares van het Criterium der 3-jarigen. Deze Damalia is interessant gefokt met een mooie Frans-Amerikaanse mix. Ze stamt af van de Amerikaanse Maggie H en er staan enkele grote namen in haar pedigree.

De Criteriums
Deze koersen zijn twee maanden geleden gelopen en om uw geheugen even op te frissen vindt u in de bovenstaande tabel de gegevens van de geplaatste paarden in de beide Criteria. Het aantal deelnemers was gering en dat is iets waar we in de komende jaren wel vaker mee te maken zullen krijgen. Slechts 5 deelnemers bij de hengsten en 6 bij de merries, waarvan er 1 resp. 2 werden uitgeschakeld. Bij de hengsten won een Italiaans fokproduct en daar wijden we geen Fokkersoog aan. Bij de merries was Damalia een klasse apart, waarbij gezegd moet worden dat de twee Boko-topmerries van deze jaargang niet aan deze koers deelnamen.  De helft van de genoemde paarden komt uit oude Nederlandse moederlijnen. De andere helft (waar USA achter staat) vindt zijn oorsprong bij recent geïmporteerde fokmerries.

De Fokker
De fokker van Damalia is dierenarts Jan Glas. Ik belde hem vorige week terwijl hij in Normandië op bezoek was bij enkele van zijn paarden. Jan heeft gezondheidsproblemen gehad en het gaat gelukkig nu weer goede kant op. Hij fokt al jaren en heeft op dit moment 4 fokmerries in het Nederlandse stamboek staan: Victory Joe, Us Wowie, Oreau Hendrika en de Franse Offshore Dream-dochter Une Gitane de Rêve. Zij zijn allemaal drachtig van Abano As. In het Franse stamboek heeft hij de fokmerrie Pisa, een dochter van Kaisy Dream. Zij bracht in Frankrijk al 4 producten, waaronder A Speedy Boy (1.16,4 als 2-jarige, van Joker de Rozoy) en de leuk genaamde Ben Hurry (van Rolling d’Héripré). Veel van zijn fokproducten geeft Jan voor de helft gratis weg aan Alle Loman, die de paarden traint in Tjechië, zo ook Damalia. Niet allemaal, want de jongste zus van Damalia, Femme Fatale, heeft Jan geschonken aan zijn vader Haje Glas.
Helaas is de Nederlandse Stal Eurocommerce in de economische crisis ten onder gegaan, maar de Tsjechische variant (Stáj Eurokoberce s.r.o.) bestaat nog steeds. Het is de stalnaam van Alle Loman, waaronder Damalia in de koers wordt uitgebracht.

Damalia
De grote merrie werd in Tsjechië voorzichtig door Alle Loman klaargestoomd en kwalificeerde zich als 2-jarige al vroeg, eind mei, in 1.23,9. Op 14 oktober liep ze haar eerste koers en werd derde in 1.19,9. Twee weken later werd ze tweede in 1.18,0. Ze kwam daarna naar Nederland en liep op 7 december 2012 in Wolvega naar een zesde plaats in de Tweejarigen Winter Stakes. Ze was nog niet sterk genoeg.            Na de winterrust won ze op 29 april van dit jaar een koers in Tjechië in 1.18,1 en ook nog een koers in Berlijn. Daarna kwam ze weer naar Nederland. Hier won ze heel sterk de Serie en de Finale van het Criterium der Driejarigen, met beide keren Diva Groenhof als tweede. In de Sweepstakes liep ze tegen de volledige top van haar jaargenotes en werd na een vroege aanval op koploopster Dacey Boko toch nog knap derde achter Dacey Boko en Djessie Bros. Daarna besloten de eigenaren om voor een startbewijs in de Hoofd-Derby te gaan, dus tegen de top van de jaargang. In haar selectiekoers werd Damalia vijfde achter 4 hengsten en ze liep daarbij 1.17,2.

 


boven: Damalia (rechts met Alle Loman) wint het Criterium der 3-jarige merries,
voor Diva Groenhof (Rob de Vlieger).

boven: Damalia en Alle Loman tijdens hun ereronde.

Vader Opus Viervil
Opus Viervil was een uitstekend koerspaard.  Hij won o.a. 4 semi-klassiekers (Gr. II) op Vincennes w.o. de Prix Phaëton en de halve Finale van de GP de l’UET in Laval, was tweede in de Groep-I koersen Prix de l’Atlantique en GP de Wallonie en derde in een aantal internationale koersen zoals de Prix d’Eté, Washington, New York, Bruxelles, etc. Met zijn winsom van € 755.322 is hij één van de beste paarden van zijn jaargang en tevens het meest winnende product van Jag de Bellouet. Opus Viervil stamt af van de in 1922 geboren Amerikaanse Peter Volo-dochter Viola Sunshine, die toen een snel record had van 1.20,2. Na haar koerscarrière werd zij naar Frankrijk geëxporteerd en haar zoons Narciso en Priola hebben jarenlang in Nederland gedekt (resp. vader van Derbywinnaar New Spencer en Ugoldman K). Viola Sunshine had 1 dochter, Unshyre 1.33, die op haar beurt 4 dochters kreeg, waarvan Jerica 1.29 de belangrijkste is geworden. Haar kleindochter Valse Bellemoise (v. Atus II) is de moeder van het kampioen-vaderpaard Jiosco. Diens halfzus Galtarelle staat aan de basis van een aantal Franse toppers zoals Da Ponte, Occitane, het huidige fenomeen Texas Charm en Opus Viervil. De moeder van Opus bracht nog 7 andere producten, waarvan de ruin Quick Viervil (1.11,4 - € 450.000) tot nu toe de beste is. In de pedigree van Opus staan gerenommeerde namen. De vaderlijn loopt via de Bonefish-zoon Mickey Viking naar Star’s Pride en de père-de-mère Passionant is een zoon van Florestan, dus een kleinzoon van Star’s Pride. Passionant is een halfbroer van de moeder van Viking’s Way. Opus Viervil is dus 3 x 4 ingeteeld op de goede fokmerrie Vesubie III.
De 1,64 m metende Opus is iets kleiner dan zijn beroemde vader. Hij dekte voor het eerst in 2006 en zijn oudste producten zijn dus nu 6 jaar oud. De meest winnende tot nu toe is de 4-jarige hengst Voltigeur de Myrt (1.13,4 - € 353.000). In Frankrijk is zijn veulengeld dit jaar gehalveerd naar € 2.500, hetgeen iets zegt over zijn resultaten als vaderpaard aldaar. Misschien fokt hij wel beter met Amerikaanse merries buiten Frankrijk. Met Damalia heeft hij in ieder geval vakwerk afgeleverd.

boven: Vader Opus Viervil is een zoon van Jag de Bellouet.

Moeder Victory Joe
Zij is een recordloze Duitse merrie van uitstekende afstamming. Jan Glas kocht haar omdat hij de Park Avenue Joe-dochter interessant gefokt vond. Dat had hij goed gezien, want ze gaf met Us Wowie meteen haar visitekaartje af. Zij won in 2005 de Merrie-Derby, gereden door John de Leeuw. Het volgende product was Vliegensvlug en hij won 3 koersen in 41 starts. Daarna kwam de Jag de Bellouet-zoon Ysvink, die begonnen is bij Arnold Mollema en begin 2009 als prille 4-jarige naar Noorwegen is geëxporteerd. Daar heeft hij zich ontpopt tot een uitstekend koerspaard, dat inmiddels 14 koersen heeft gewonnen in 95 starts en een winsom van € 64.000 heeft opgebouwd. Het volgende product is de trouwe Adelaar, die zich meestal in de prijzen loopt. Daarna komt de goede Bon Ami, die ook door Alle Loman wordt getraind en in Tsjechië tot uitstekende prestaties is gekomen. Hij is ook in enkele Nederlandse klassiekers gestart en werd vierde in de Fokkers Trofee achter Berry’s Boy, Bonne Affaire en Bentley Karan. Alle startgerechtigde producten van Victory Joe zijn dus tot goede prestaties gekomen. Omdat ze vorig jaar een laat veulen kreeg, is ze toen niet gedekt en nu is ze drachtig van Abano As. Zij inmiddels ook grootmoeder, want Us Wowie bracht al 3 producten, waarvan de oudste, de Love You-dochter Doutje, vorig jaar als 2-jarige 1.18,7 heeft gelopen. Zij is vernoemd naar de moeder van Jan Glas en staat ook bij Alle Loman op stal. Ze startte onlangs nog in de Sweepstakes en een Merrie-Derby-selectiekoers en was beide keren foutief.

Broodmare-sire
De vader van Victory Joe is de Amerikaanse Hambo-winner Park Avenue Joe, die een droom-afstamming heeft. Hij is namelijk een zoon van de onvolprezen Speedy Somolli en wereldkampioene Delmonica Hanover, die geboren is in 1969. Als 2-jarige won zij 11 belangrijke Stakes en een bedrag van $ 110.000. Als 3-jarige won ze 13 belangrijke Stakes en een bedrag van ruim $ 177.000. Ze won in dat jaar de Yonkers Futurity en werd tweede in de Hambletonian en de Yonkers Trot, beide keren achter de onklopbare Super Bowl. Ook op latere leeftijd was ze zeer succesvol. Als 4- en 5-jarige won ze de Invitational Trot (het officieuze Wereldkampioenschap) en tussendoor in 1974 zelfs de Prix d’Amérique in handen van legendarische Hans Frömming. In die koersen klopte ze o.a. Une de Mai. De merrie won 53 koersen en haar totale winsom bedroeg $ 834.000. Ook als fokmerrie was Delmonica succesvol. In de USA bracht ze 11 producten, met als beste nr. 2, de merrie Delmegan (1.11,8 - $ 470.000) en nr. 9, Park Avenue Joe (1.11,8 - $ 666.000). Daarna kwam ze in Zweedse handen en bracht eerst in de USA nog twee recordloze Prakas-producten  van het “merk” Meadowbranche, voordat ze in het Zweedse stamboek werd opgenomen. Daarin werden twee producten genoteerd: de merrie Diamond Smiles (1.14,0 - € 15.000) en de Mack Lobell-zoon Easy Lover (1.13,2 - $ 230.000). Dankzij laatstgenoemde werd ze in Zweden benoemd tot Elitemerrie (Elitsto). Easy Lover is trouwens niet haar meest winnende nakomeling in Zweden. Dat is onze eigen Yellow Eden, die ook van Delmonica afstamt, via haar dochter Delmajesty 1.14,2, de moeder van de hier bekende dekhengsten Castleton Magic en Joint Venture.
Terug naar Park Avenue Joe. Hij was onderdeel van een indrukwekkende jaargang met o.a. Probe, Demilo Hanover, Egytian Gentleman, Bon Vivant, Peace Corps en Valley Victory. In de Hambletonian van 1989 liep alles anders dan verwacht. Het begon met het terugtrekken van Valley Victory wegens ziekte. In de eerste heat ging de favoriete Peace Corps te hard van stapel en ze eindigde als vijfde. Probe won voor Park Avenue Joe.  In de tweede heat sprong Probe, waarna Park Avenue Joe won, vóór Peace Corps. Er moest een race-off worden gelopen tussen de beide heat-winnaars en ze gingen precies gelijk over de finish: twee Hambo-winnaars in dat jaar, waarna nog enkele rechtzaken volgden over de verdeling van de prijzengelden. Na zijn koerscarrière ging Park Avenue Joe al snel als dekhengst naar Italië, waar hij jarenlang in de top-10 heeft gestaan. Zijn meest winnende product is Cois Caf (1.13,3 - € 438.000). In Nederland heeft hij 5 producten, die alle 5 zijn gestart met als beste Vittorio Quick en Vanity Fame B.

boven: De Prix d'Amérique 1974: de Amerikaanse Delmonica Hanover (met nr. 1 en Hans Frömming) spurt
voorbij een groot veld met Europese tophengsten onder aanvoering van de Fransman Axius (nr. 11).
Delmonica is de mère-du père-de-mère van Damalia.

Moederlijn
Damalia komt uit de uitgebreide moederlijn van de Amerikaanse Maggie H. Wij beginnen bij de in 1933 geboren Fionne. Deze High Noon-dochter bracht 9 producten, waaronder de bekende dekhengst Darnley. Haar dochter Fay werd moeder van de Zweedse Prix d’Amérique-winnaar Scotch Fez, die jarenlang in Nederland heeft gedekt. Van Fionne stammen veel goede dravers af in meerdere landen. We noemen enkele bekende. De Amerikanen Nuclear Kosmos, Dreamaster, Oolong, Beat the Wheel, Crowning Point en Day Care, de Zweden Glory and Gold en Everest As, de Deen My Nevele, de Italiaan Park OK, de Duitse Galicia. En in Nederland Patara Vrijthout, Amigo Toscana, Hilde Buitenzorg en haar dochter Miami Star.
Damalia stamt af van de derde dochter van Fionne, Neon (van Volomite), die de moeder is van een achttal goede paarden, waaronder de uitstekende koersmerrie Spry Rodney 1.15,2. De volle zus van laatstgenoemde, Noel 1.16,3 deed het in de fokkerij minder goed, maar in haar nafok vinden we toch weer goede paarden, waaronder de eerdergenoemde Dreamaster. Noel’s dochter Snow deed het uitstekend in Europa. In Duitsland zijn de tonwinnaars Snow Runner en Snow Wind geregistreerd, in Frankrijk de 2-tonwinnares Do Wind en in Italië Ultrason, die € 173.000 heeft gewonnen. Noel bracht van Hickory Pride de recordloze Nola, die we rechtsonder in de pedigree van Damalia zien staan, met daaronder haar productie. Haar beste dochter in de koers was Victoriola, die als dochter van Noble Victory de verwachtingen in de fokkerij niet heeft waargemaakt. Dit laatste kan niet gezegd worden van haar recordloze dochter Victory Joe!

Resumé
Alweer een halve Fransman die bij een Amerikaans gefokte fokmerrie een uitstekend product weet te voort te brengen. De stamboom van vader Opus Viervil bevat een mooie mix van uitstekend Frans-Amerikaans fokmateriaal. Aan moederskant staan Damalia Amerikanen van topniveau, weliswaar niet modern, maar daarom niet minder goed. Damalia is zeker geen toevalsproduct en we hopen dat haar kwaliteiten zullen leiden tot een mooie klassering in de Derby. We wensen Jan Glas en Alle Loman veel succes.


terug naar overzicht Fokkersogen