Fokkersoog: Caitlin Scott, de beste merrie van haar jaargang?

De Fokkers Trofeeën zijn echte revanchekoersen voor de Derby. Voor de helft gedoteerd, maar qua fokpremies op hetzelfde niveau. In de Hoofdkoers bevestigde Clint W Boko zijn Derby-zege. Hij is de vorige keer besproken, dus bekijken we nu de afstamming van Caitlin Scott, die in de Merrie-Trofee, en onlangs ook in de Breeders Crown, bewees dat ze met hoofd en schouders boven haar jaargenotes uitsteekt. Misschien kan ze in de toekomst ook nog wel de hengsten de baas worden. Het zou ons niet verbazen want Caitlin is een topper.De Trofee koersen
Deze koersen zijn twee maanden geleden gelopen en om uw geheugen even op te frissen vindt u in de onderste tabel de gegevens van de geplaatste paarden in zowel de Fokkers Trofee als de Merrie Trofee. Een bewijs dat in Nederland met topmateriaal wordt gefokt. Hierbij onze complimenten en felicitaties aan alle betrokkenen.

Uitslag Fokkers Trofee Merries over 2.100 m te Wolvega op 22-09-2012:

pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Caitlin Scott 1,14,4 Love You Tantivy Kievitshof Supergill Tantivy Lobell (USA) Mevr. Schotte
2 Ciola di Quattro 1.14,6 Tygo Idsarda Jade Groenhof Napoletano Vinci Fortuna (USA) Stal Quattro
3 Classic Groenhof 1.15,8 Muscles Yankee Classic Beauty Garland Lobell Nervolo Belle (USA) J. Zuydervliet
4 Cornelia Unia 1.16,0 Incredible Hulk Vrouwe van Unia Incredible Crafts YY Stal Unia
5 Cool Surprise 1.16,2 Liverman Hanover Ice November Lindy's Crown Genf (Duits) Stal Van NieropUitslag Fokkers Trofee over 2.100 m te Wolvega op 22-09-2012:

pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Clint W Boko 1.14,3 Abano As Vantz Boko Garland Lobell Jean Sampson (USA) Boko Stables
2 Caen Oldeson 1.15,0 Offshore Dream Krona Oldeson Smokin' Yankee Tarragona mw. J. Dragt
3 Candy Mann Scott 1.15,0 Flirtin Man Amazing Rose Armbro Goal Maggie H (USA) mw. Schotte
4 Camilo Boko 1,15,8 Prodigious Vivian Boko Enjoy Lavec Claire Sampson (USA) Boko Stables
5 Cuby Baldwin 1.16,0 Zerberus Tanja de Bruin Dante Buitenzorg Barke A. Ebbinge


De Fokker
De heer en mevrouw Schotte-van de Blink zijn sinds enkele jaren actief als draverfokker. In 2006 werden hun eerste Scott-paarden geregistreerd. Ze fokken met ca. 4 merries en hun merriemateriaal komt uit zeer goede Amerikaanse bloedlijnen.  Het begin was moeizaam en pechvol, maar met de C-jaargang kwam de ommekeer en begonnen de investeringen in betere vaderpaarden te lonen. Met Caitlin hebben ze de beste merrie gefokt en Candy Mann Scott (Flirtin Man – Amazing Rose) behoort met zijn record van 1.14,8 en winsom van bijna € 30.000 ook bij de beste van zijn jaargang. We hopen een interview met de heer en mevrouw Schotte te kunnen plaatsen in de Breeders Special van 2013.

Caitlin Scott
De merrie lijkt veel op haar vader Love You en is imposant gebouwd. Men heeft haar de tijd gegeven om op krachten te komen. Ze kwalificeerde zich in april van dit jaar en werd in haar eerste koers uitgeschakeld. Na een overwinning en een derde plaats in gewone koersen won ze de Troost-Sweepstakes. Vervolgens werd ze derde in Duindigt’s Derby Trial Merries, achter Cypress Boko en Classic Groenhof. Daarna liet ze zien wat ze echt waard was en won ze met grote voorsprong de Merrie-Derby selectiekoers, voor Cornelia Unia en Classic Groenhof. Doordat ze niet 100% was, kwam ze als groot favoriet niet uit de verf in de Merrie-Derby, waarin ze tot kort voor de finish nog de kop had, maar wegzakte naar een vijfde plaats. Een maand later zagen we de echte Caitlin Scott de Merrie-Fokkers Trofee winnen in 1.14,4. Ze deed het met speels gemak en grote voorsprong en liep net zo snel als de hengsten in de open afdeling.  Op 3 november j.l. deed zij het in de Breeders Crown nog eens dunnetjes over en hoefde toen niet sneller te gaan dan 1.16,5.  Caitlin heeft 5 van haar 9 koersen gewonnen en geniet nu van een welverdiende winterrust.


boven: Zo won Caitlin Scott zeer gemakkelijk de Selectiekoers voor de Merrie-Derby.
Daarin was ze de grote favoriete, maar door ziekte kwam ze slechts tot een vijfde plaats.

boven: Caitlin Scott wint hier ingehouden in Groningen. De merrie is een typische
Love You-dochter: groot en sterk, met veel uithoudingsvermogen en een hoge kruissnelheid.
Geen explosieve speed, maar dat heeft ze ook niet nodig.
Vader Love You
Omdat een vaderpaard voor de helft merries brengt, is het een groot voordeel als een hengst vooral ook goede dochters weet voort te brengen. En er zijn van die vaderpaarden, die daarom bekend staan, zoals Heres, Extreme Dream en Goetmals Wood. Love You brengt naast goede zoons, vooral ook uitstekende dochters, waarvan Caitlin Scott een voorbeeld is. Ook in andere landen zien we dat. Zoals Qualita Bourbon, Queen’s Glory, Royal Crown en Scala Bourbon in Frankrijk, Vanessa du Ling en My Love di Quattro in Zweden, Ini Lou en Kataja in Duitsland, de Italiaanse Oaks winnaressen Nausica FP en Pearl Axe en ik vergeet er vast nog een heleboel. In Nederland hebben we You’ve Got Mail, Zarina Cunera, Agrippa Boko, Bucky’s Girl, etc.
De mooie voshengst Love You is een Dubois-product van gekruiste Frans-Amerikaanse kruisingen met een hele sterke Franse moederlijn. In Frankrijk staat hij de laatste 4 jaar in de top-vier en op dit moment staat hij tweede achter zijn vader Coktail Jet. Love You was vooral enkele jaren geleden zeer populair in Europa, mede doordat zijn veulengeld toen nog niet zo hoog was. In de klassieke jaargangen had hij enkele toppers, waardoor hij de afgelopen jaren Kampioen-vaderpaard kon worden in Nederland en Duitsland. Dit zal nog wel even doorgaan, mogelijk ook in andere landen, waar hij tientallen producten heeft. In Nederland heeft hij ca. 80 producten: 7 Y-tjes, 4 Z, 14 A, 25 B, 12 C en 18 D-tjes.
Het lijkt erop dat Love You uitstekend past bij de over het algemeen wat klein geworden Nederlandse en Duitse fokmerries. Het beste voorbeeld hiervan is de Europese crack Nu Pagadi, maar ook Zarina Cunera, Andre W, Your Love Lois, Bucky's Girl, Berry's Boy en Bonita zijn producten van Love You en een merrie uit een oude Nederlandse stam. Andere bekende Love You producten zijn Zorba Oldeson, Zizou, Bullseye, Bigboy Limburgia, Barfighter LM, Coktail Fortuna, Demi’s Mail, etc.
Love You vererft dikwijls zijn type: weinig luxe, wel typische harddravers, groot van postuur, met lange benen, een diepe borst, vaak met een lange hals en een groot ramshoofd. Het zijn in het algemeen geen tweejarigen. Ouder en sterker geworden hebben ze speed en vooral veel ausdauer. Het zijn vaak echte Duindigt-specialisten. Love You verbetert sterk en zijn dochters zijn interessant als fokmerrie vanwege zijn uitstekende Franse moederlijn.

boven: Vader Love You, hier nog in koersconditie, zoals hij werd getoond
aan de deelnemende fokkers tijdens de eerste Normandië-excursie van de Fokkersvereniging in 2003.

boven: Broodmare-sire Supergill, mede verantwoordelijk voor
de kwaliteiten van Caitlin Scott.


Moeder Tantivy Kievitshof
Zij debuteerde als tweejarige bij Paul Hagoort en in 6 starts werd ze eenmaal tweede. Later ging ze naar Arnold Mollema. Ook in de volgende twee jaren heeft ze niet kunnen winnen en haar best betaalde verrichting was een met € 2.500 gehonoreerde tweede plaats in een Zucht-Rennen. Ze heeft een record van 1.16,4 en won € 6.420. Als vierjarige werd ze gedekt. Ze ging als fokmerrie naar de familie Schotte-Van de Blink en bracht hen inmiddels 5 veulens, zie de tabel.

Broodmare-sire
Dit is de uitstekende Amerikaanse hengst Supergill. Hij is een zoon van Super Bowl en Winky’s Gill (1.11,9 - $ 470.000). Laatstgenoemde was een fantastische koersmerrie met een droomafstamming (van Bonefish uit de moederlijn van Lady Ann Reed) en zij werd later als fokmerrie verkocht voor de recordprijs van $ 800.000. Supergill is dus super gefokt en hij was met $ 500.000 toendertijd het duurste jaarling ooit verkocht. Dat bedrag heeft hij op de baan ruimschoots terugverdiend, met als bonus alle dekgelden die daarna werden opgestreken. Als 2-jarige koerste hij 6 keer, waarbij hij 5 keer won en eenmaal tweede werd. Hij won o.a. het Peter Haughton Memorial, had een jaarwinsom van ca. $ 300.000 en werd gekozen tot 2-jarige Draver van het Jaar 1987. Als 3-jarige won hij iets meer dollars. In 18 starts won hij 3 keer en werd 7 keer tweede. Hij werd vijfde in de Hambletonian achter zijn stalgenoot Armbro Goal, Firm Tribute, Rule the Wind en Bolla. Na zijn afscheid van de baan dekte Supergill enkele jaren op Castleton Farm, waarna hij werd geëxporteerd naar Italië, waar hij al jarenlang in de top van het vaderpaarden klassement staat. In Amerika werd Supergill vader van toppers als Hambo-winnaar Malabar Man, Supergrit, Running Sea en Promising Catch. In Europa kennen we Toss Out, Rite on Line, Allison Hollow, Classic Grand Cru en natuurlijk wereldrecordhoudster Giant Diablo 1.08,5. In Nederland heeft hij slechts 10 producten, waarvan Proud Mary verreweg de beste was. De rest is nogal tegengevallen. Het lijkt erop dat in Nederland de Super Bowl-zonen minder succes hebben gehad dan in de rest van de wereld. Supergill’s zoon Castleton Bass fokt hier echter wel goed. In Scandinavië dekt zijn zoon Express IT met goede resultaten.
Als Broodmare-sire heeft Supergill veel potentie vanwege zijn fantastische moeder. Zijn dochters brachten in Amerika de dollar-miljonairs Corleone Kosmos en Blur en in Europa hebben we Civil Action, die omgerekend ook meer dan een miljoen Euro heeft gewonnen. Andere bekende kleinkinderen zijn de Zweden First Lavec, Egon Lavec en Couch Doctor, de Italianen Irina en Le Touquet en in Duitsland Yardley Rich en Freya Kievitshof. In Nederland hebben we o.a. Super Keller, (Z)Super Queen Pine, Tim Pine, Zagreb en Admiral Newport. Supergill is al bijna 28 jaar oud en staat niet meer ter dekking.

Moederlijn
Caitlin Scott komt uit de moederlijn van de Amerikaanse Amy Lee. Wij beginnen bij de in 1933 geboren Letha Guy. Zij had 4 dochters, 2 van Bill Gallon en 2 van Scotland.
Van Adelaide Gallon 1.14,3 stammen o.a. af Porsche Hall $ 537.000 en in Nederland The Import Laren, Speedking Beemd, Chicago en Panky en Rambo Neyenrode, die alle meer dan € 25.000 hebben gewonnen.
Van de recordloze Letha Gallon stammen o.a. af SJ’s Photo en de Zweed Peace on Earth. In het Nederlandse stamboek  zien we Avanti LM, Barfighter LM, Bruce Starlake en Cypress Boko, die we onlangs hebben besproken in een Fokkersoog.
De recordloze Rosalinda is de invloedrijkste van de dochters van Letha Guy. Van haar stammen o.a. af Continentalvictory, Elaine Rodney, Chiant Chill en Victory Abroad.  In Nederland Viduka Boko, Useful Prince, Pay me Back, Seahawk Dragon, Ulriek Ravenstein, Ranzen Boko en Bambi Boko, die we vorig jaar hebben besproken in een Fokkersoog.
De volle zus van Rosalinda is The Colonel’s Lady, die een mooi record had van 1.14,3. Haar nafok is echter veel minder. De meest winnende Amerikaanse afstammeling is Tabor Lobell $ 580.000 en verder stammen van haar af de Zweedse dekhengsten Shatter Way, Concierge en Valiant Rodney. De Nederlandse producten in deze lijn stammen af van de Amerikaanse merrie Tempera Lobell, die rechtsonder in de stamboom van Caitlin staat. Zij kwam naar Europa en haar beste afstammeling tot nu toe is haar eigen zoon Telly the Pro, die in de Noorse top meedraaide. In Nederland begint alles bij de Speedy Somolli-dochter Tantivy Lobell, die fokmerrie werd bij Stoeterij Kievitshof. Zij bracht geen echte jaargangstopper, maar wel veel nuttige koerspaarden, waarvan sommige de dubbele Duits-Nederlandse nationaliteit hadden. Slechts 3 van haar 14 producten zijn niet gestart. Zie de tabel.

Resumé
De halve Fransman  Love You weet bij fokmerries met goede Amerikaanse lijnen soms het beste boven te brengen en hij brengt vooral ook goede dochters. Daar hebben we nu al veel voorbeelden van gezien, waaronder Caitlin Scott. Zij heeft daarnaast ook nog andere rasverbeterende voorouders, waaronder haar père-de-mère Supergill en père-de-grandmère Speedy Somolli. Zekerheid krijg je nooit, maar met zulke internationale toplijnen bestaat er een mooie kans op het fokken van een crack. Dat is de familie Schotte nu gelukt met Caitlin Scott, waarmee we hen feliciteren en nog veel succes in de toekomst wensen. En natuurlijk ook met hun andere fokproducten.

terug naar overzicht Fokkersogen