Fokkersoog: Clint W Boko, Derby- en Fokkers Trofee-winnaar

De Derby-winnaar van de C-jaargang is nu aan de beurt voor een nadere bestudering van zijn stamboom. Clint W Boko werd al uitvoerig door Henri van Voorn beschreven in zijn eerste “Derby-koorts” van dit jaar en onlangs ook door Bas Schwarz op drafsport.nl. We zullen de interessante afstamming van onze Derby-winnaar nog eens kort voor u samenvatten met een Fokkersoog.De Koersuitslag
In de onderstaande tabel staan de eerste zes aankomende paarden van de Derby met hun afstamming en fokker. Toine Schoonderwoerd fokte de tweede en vierde aankomende en dat is knap, met slechts 4 fokmerries. De derde en de vijfde aankomende stammen af van oude Nederlandse stammoeders: W Petrosia en Barke. De beide Boko’s in de uitslag, Clint W en Camilo, komen toevallig uit dezelfde moederlijn, want hun 5e resp. 6e moeder, Jean Sampson en Claire Sampson, zijn volle zussen. Eerlijk gezegd had ik de producten van de Frans-Amerikaanse vaderpaarden over de Derby-afstand van 2.600 m op Duindigt verder verwacht, maar mijn stokpaardje ging deze keer niet op. Offshore Dream had de pech dat zijn Caen Oldeson niet mocht starten. Dat doet verder niets af aan de kwaliteiten van de eerste drie. Geen enkele van de deelnemende hengsten kwam bij de eerste zes in zowel de Sweepstakes als de Derby. Het zijn twee totaal verschillende uitslagen. Dat maakt de Fokkers Trofee op 22 september a.s. extra boeiend, als revanche-koers en ter indicatie van de echte krachtsverhoudingen in deze jaargang. Voorlopig heeft Clint W Boko de beste papieren. Goed gereden door Robin Bakker was de hengst op 26 augustus de allerbeste, waarbij hij het koersrecord van Amour d’Occagnes met 0,6 sec. wist te verbeteren.

Uitslag Derby C, over 2.600 m te Duindigt op 26-08-2012:

pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Clint W Boko 1.15,7 Abano As Vantz Boko Garland Lobell Jean Sampson (USA) Boko Stables
2 Conway Fortuna 1.15,8 Conway Hall Saratoga Yankee Yankee Glide Nervolo Belle (USA) mevr. Schoonderwoerd
3 Ciske de Rat 1.16,4 Castleton Bass Keetje Tippel Hidden Cash W Petrosia P.N. van der Oord
4 Coktail Fortuna 1.16,5 Love You Dalloah No Diamond Way Mamie (USA) mevr. Schoonderwoerd
5 Cuby Baldwin 1.17,2 Zerberus Tanja de Bruin Dante Buitenzorg Barke A. Ebbinge
6 Camilo Boko 1.17,2 Prodigious Vivian Boko Enjoy Lavec Claire Sampson (USA) Boko Stables


De Fokker
Vier jaar na Yucca nu weer een Boko als Derbywinnaar. Het is goed als anderen ook eens aan de beurt komen, maar de grootste fokker van Nederland wordt zijn Derby-winnaar van 2012 van harte gegund. John en zijn vriend Willem Wals waren er 6 jaar geleden bij toen Vantz Boko in de USA in een Time-Trial haar record van 1.11,0 liep. Willem wilde de merrie voor de fokkerij kopen, maar John voelde daar niets voor. Wel noemde John haar eerste Nederlandse fokproduct in 2009 naar Willem’s zoon Clint Wals en hij wist van tevoren dat Willem kort daarna bij hem op bezoek zou komen om het veulen te bekijken. Dat het ook nog een zoon was van Abano As, waarvan Willem’s broer Paul mede-eigenaar is, maakte het haast onvermijdelijk dat er zaken werden gedaan. Willem kocht dus Clint W Boko, net als net als jaar 5 eerder Willem W Boko. En de geschiedenis herhaalde zich.
Op de website drafsport.nl schreef John Bootsman over zijn eigen fokproduct als volgt. “Clint W Boko kwam ter wereld als een “gewoon” en correct veulen en de hengst voldoet eigenlijk nog steeds aan deze omschrijving. Pas dravend voor de sulky zie je de enorme elastische bewegingen van Clint W Boko en begrijp je al snel dat dit veel méér dan een “gewoon” paard is.”  En dat is hij zeker.


Clint W Boko
De jonge hengst kwam in training bij Paul Hagoort en samen met zijn trainingsmaatje Conan Boko maakte hij snelle vorderingen. Dat zagen de 3 mannen van Stal Victoria Park ook, als ze naar het snelwerk van hun Conan kwamen kijken. Ze wilden die Clint W er wel bij hebben.  Cees Jan Faber vond 9 anderen bereid om deel te nemen in dit project en Willem Wals een goed bod te doen. Zo kregen ze twee ijzers in het vuur voor een Derby-avontuur. Als 2-jarige kwam Conan het eerste uit. Na een 4e en 3e plaats in Stakes-koersen werd Conan 5e in de Jonker-prijs, die door Clint als debuutkoers werd gewonnen in 1.15,4. Conan ging daarna op rust en Clint won ook de Productendraverij. Deze twee Klassiekers waren zijn enige koersen als tweejarige en Clint werd logischerwijs als Tweejarige Draver van het Jaar 2011 gekozen. Bij zijn jaardebuut als 3-jarige klopte hij Caen Oldeson in een Stakes-koers in Wolvega, met als gevolg dat Henri van Voorn in zijn eerste Derby-koorts van dit jaar (nr. 18) uitvoerig schreef over zijn favoriet van dat moment, Clint W Boko. Henri heeft dus gelijk gekregen. Na een knappe vierde plaats in een Groep-III-koers op Vincennes in 1.15,7 over 2.700 m werd de hengst driemaal tweede, in Kopenhagen (3-jarigen Elite in 1.14,3), de Derby-Trial-Stakes (achter Caen) en een Derby-selectie-koers (achter Candy Mann Scott). Hoe gemakkelijk Clint daarna de Derby won, hebben we nog vers in ons geheugen. Hij liep op Duindigt precies dezelfde tijd als enkele maanden tevoren op Vincennes en dat geeft aan dat hij sindsdien aanzienlijk is verbeterd. De hengst heeft een prima koershoofd, laat zich goed regelen en loopt mede daardoor ook de langere afstanden goed uit. Clint’s trainingsmaatje Conan hebben we trouwens enkele maanden geleden in nr. 22 beschreven als winnaar van het Criterium-hengsten. Prachtige successen voor John Bootsman, de mannen rond Cees Jan Faber, trainer Paul Hagoort en pikeur Robin Bakker, waarmee ook langs deze weg nogmaals gefeliciteerd!

boven: Clint W Boko (Robin Bakker) wint als 2-jarige de Jonkerprijs, voor Coktail Fortuna.

boven: Clint W Boko (links met R. Bakker) wint de Derby, voor Conway Fortuna (rechts),
Ciske de Rat (midden) en Coktail Fortuna (achter Conway).

boven: Ereronde van Clint W Boko, pikeur Robin Bakker (met zoontje)
en trainer Paul Hagoort.Roland

vader:
ABANO AS

Roland

Vader Abano As
We kennen hem allemaal en noemen zijn hoogtepunten. Als 2-jarige liep hij een Europees record van 1.15,9 over 2.000 m. Als 3-jarige won hij de Duitse Derby (in 1.13,3!), de Breeders Crown en de Orsi Mangelli. Als 4-jarige was hij winnaar van de Grand Prix UET en de Solvalla Grand Prix. Als 6-jarige won hij de Prix d’Amérique en werd hij tweede in de Prix de France. Als 7-jarige tweede in de Prix d’Amérique en winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen 2004. Zijn totale winsom bedraagt ca. 2,2 miljoen Euro! Abano As was een Europese crack met een Nederlands tintje. Mede-eigenaar is Paul Wals en de trainer in de eerste jaren was Peter Strooper.  De hengst is goed gefokt en stamt uit een bijzondere moederlijn, want zijn vijfde moeder is Cassin Hanover 1.16,1 waarvan ook afstammen de Amerikaanse miljonair Lucky Jim, wereldkampioene Elma, Clerk Magistrate en de “Franse” Coktail en Quaker Jet. Naast Abano As bracht zijn moeder ook nog de Duitse toppers Armstrong As en Ambassador As.
In de stamboom van Abano As zit nog een spoortje Frans bloed in een onverwachte hoek. De grootmoeder van zijn vader Dylan Lobell is de naar de USA geëxporteerde Italiaanse merrie Cesoia, een dochter van Quick Song en de Franse merrie Dragonne Ailee. Dat geeft Abano As een verwaarloosbare 4,6 % Frans bloed en Clint W Boko ruim 2 %.
Als vaderpaard is Abano redelijk succesvol, maar wel wat wisselend. Clint W Boko is zijn derde Derby-winnaar, want Zar As won de Duitse Derby in 2009 en zijn dochter Lobell Countess in 2011. Met Anky Kievitshof had hij in 2010 ook al een Merrie-Derby-winnares. De hengst is gestationeerd in Italië, waar hij in 2011 in het vaderpaarden klassement overall op de 18e plaats eindigde, bij de 3-jarigen 12e stond en bij de 2-jarigen 10e. In Nederland heeft hij 33 startgerechtigde producten en we zien hierbij na Clint W Boko als beste de Fokkers Trofee-winnaar Ybanos en de Hippodromers-crack Yassin Boko (winsom € 23.860). We kregen het bericht door dat Abano As in 2013 live ter dekking zal staan bij Flevo-Farm.

boven: Abano As (Jos Verbeeck) wint de Prix d'Amérique 2003,
voor de onzichtbare Insert Gédé en Gigant Neo (aan de reling).


Moeder Vantz Boko
Deze merrie werd geboren als Powerfull Roz en als jaarling voor $ 30.000 gekocht door John Bootsman. Hij veranderde haar naam in Vantz Boko en zette haar in training bij Buzzy Sholty. Door blessures en haar grote dadendrang in de koers mislukte haar koerscarrière. In 14 starts behaalde ze 2 overwinningen en een derde plaats. Dat ze talent had heeft ze bewezen door als 3-jarige als laatste kunstje een Time-Trial-record van 1.11,0 te lopen. Als vierjarige is ze in Canada gedekt door Kadabra en vervolgens naar Zweden verhuisd. Nadat ze daar het hengstveulen Buzzy Boko had gebracht, werd Vantz overgeschreven in het Nederlandse stamboek. Na de geboorte van Clint is zijn moeder verkocht naar Denemarken, waar ze inmiddels twee producten heeft gebracht (zie tabel). Voorlopig heeft ze zich met haar zoon Clint W Boko “onsterfelijk” gemaakt.

Broodmare-sire
De vader van moeder Vantz Boko is de Amerikaanse hengst Garland Lobell. Hij zat tegen de top van zijn jaargang aan en na een 4 jaar durende koerscarrière kwam hij eerst enkele jaren ter dekking te staan in de Canadese staat Québec, waar hij zich als vaderpaard wist te onderscheiden. Na 8 jaar volgde een “promotie” naar New York en later naar het middelpunt van de Amerikaanse draverfokkerij, Kentucky, bij Walnut Hall Farms. We kennen hem vooral als de vader van de Hall-brothers Andover, Angus, Adams en Conway. Maar ook van de supermerrie Cameron Hall (die meer dan 2 miljoen dollar won), Armbro Trick, Jobie Tempest en de in Duitsland succesvolle merrie Nuke it Linsay. Het clickte vooral met de moeder van de Hall-brothers, Amour Angus, en samen hebben zij de enge Amerikaanse genenpool weer wat opgeschud. Alhoewel we in de derde generatie van de Hall-brothers weer veel bekende namen zien, behalve natuurlijk Valley Victory en de andere moderne hypes.
Garland Lobell is een product van de Noble Victory-zoon ABC Freight en de Speedy Crown-dochter Gamin Lobell. Als Broodmare-sire heeft Garland Lobell zich inmiddels ook al onderscheiden. Hij draait al jaren in de top mee, mede geholpen door de aantallen en door de steeds betere fokmerries, die hij te bedienen kreeg. Van zijn kleinkinderen noemen we Vivid Photo, Cantab Hall en Judge Joe. In het Nederlandse stamboek heeft vooral zijn dochter Classic Beauty opvallende producten gebracht met Valdez (die in de USA $ 228.000 won), Armbro Groenhof en Classic Groenhof. En nu steelt Vantz Boko met haar Clint W Boko de show.

De moederlijn
We beginnen bij de in 1953 geboren Scotch Claire, de 6e moeder van Clint. Zij bracht 6 dochters, op één na allemaal van Sampson Hanover. Twee zusters sprongen er bovenuit qua koers- en fokprestaties. Van Claire Sampson 1.15,0 stammen o.a. af Nan’s Catch en haar beroemde dochter Moni Maker, Frances Jet Boko en Jalopy in de USA, Nordin Hanover, Rae Boko en Mostly Super  in Zweden en Teaser Elegance, Adonis Boko, Bloom Boko, Checkmate Lobell en Camilo Boko in Nederland.  Een volle zus van Claire Sampson is Jean Sampson 1.16,2 als 2-jarige. Van haar stammen o.a. af de hier bekende dekhengsten Florisam, Super Way en Newfi Hanover en verder Going Kronos en Lantern Kronos. In Nederland staat Jean Sampson aan de basis van Impala Pride, Victoria A, Wishful Starlake en Andrea Starlake. Jean Sampson’s recordloze dochter Really Noble bracht een twaalftal producten van Super Bowl, met als uitschieter Ron B Hanover (1.11,5 -  $ 706.301), die in Zweden dekte. Zijn volle zus Roz Hanover is de derde moeder van Clint W Boko en voor haar productie en die van haar dochters verwijzen we naar de tabel. Roz Hanover fokte goed, Clint’s oma Prestigous Roz stelde als fokmerrie teleur en zijn moeder Vantz Boko heeft een vliegende start gemaakt met Buzzy en Clint W Boko.

Resumé
Clint W Boko heeft een mooie stamboom met een goede mix van Star’s Pride en Speedy Crown bloed. Er staan geen “moderne” USA-vaderpaarden in zijn stamboom. We zeiden het al eerder: snelle generatiewisselingen zijn tegenwoordig helemaal niet nodig om een toproduct te fokken. Het gaat om de juiste combinatie, een portie geluk en een goede opfok.
Gezien het hoge Boko-gehalte onder de genoemde paarden, heeft John Bootsman blijkbaar een voorkeur voor deze uitstekende moederlijn en dat heeft hem nu weer een Nederlandse Derby-winnaar opgeleverd.


Bronnen:
- het computerstamboek van G. ter Schure
- Derby-koorts I van Henri van Voorn.
- info van John Bootsman
- Artikel over de afstamming van Clint W Boko door Bas Schwarz op drafsport.nl.
Voor meer feiten en getallen over de voorouders van Clint verwijs ik naar het laatstgenoemde artikel van Bas Schwarz op de website drafsport.nl.

terug naar overzicht Fokkersogen