Fokkersoog: Cornelia Unia, winnares Sweepstakes en Merrie-Derby

Met enige vertraging volgt hier de bespreking van de Sweepstakes-winnares en zij wist met een sterke eindsprint ook de Merrie-Derby te winnen. Cornelia Unia is op dit moment de meest opvallende merrie van haar jaargang en met haar hebben we alweer een nakomeling van Ada van Cornjum in een Fokkersoog. Qua afstamming hoort Cornelia Unia gewoon in het Klassieke rijtje van Koos, Leen, Mary, Unyk, Rick, Vic en Alou van Camstra, want ze is een kleindochter van de volle zus van Leen van Camstra. Cornelia’s moeder, Vrouwe van Unia, was trouwens tweede in haar Sweepstakes in 2005, dus de appel valt opnieuw niet ver van de boom.


De beide Klassiekers
De merrie-afdeling van de Sweepstakes 2012 ging qua kilometertijd een halve seconde langzamer dan die van de hengsten en de Merrie-Derby 1,5 seconde langzamer dan de open Derby. Er zijn soms van die merries, die alle hengsten de baas zijn, maar dit jaar durfde geen enkele trainer of eigenaar het met zijn merrie op te nemen tegen de hengsten. Gemiddeld komen merries tegen hun mannelijke soortgenoten toch wel iets tekort. Behalve bij de tweejarigen, als ze nog niet volgroeid zijn, want dan zijn de merries vaak zelfs beter. Gelukkig zijn heel veel goed gedoteerde koersen voor 3-jarigen en oudere dravers, waaronder de meeste Klassieke en ook de Stakes-koersen, gescheiden voor hengsten/ruins en merries. Daarom zijn jaarlingmerries toch interessant voor eigenaren en trainers en we hopen op goede prijzen tijdens de komende Unitrotveiling op 5 oktober in Drachten.
Cornelia Unia won de beide Klassiekers met een sterke laatste rechte lijn en op wachten gereden door Robin Bakker. De enige andere merrie, die in beide uitslagen voorkomt bij de eerste vijf, is Classic Lane, een Orlando Vici-dochter uit de voorname moederlijn van Honor Bright. Zij is een halfzuster van Ulriek Ravestein, de winnares van een Merrie-Derby-selectiekoers in 2005 en het Van Wickevoort 2006. In de onderstaande tabel staan de eerste vijf aankomende paarden in beide Klassiekers, met hun afstamming en fokker. YY en Petulance zijn oude Nederlandse stammoeders, die nog steeds actueel zijn. De andere moederlijnen zijn alle binnengekomen via  recentere Amerikaanse import-fokmerries.

Uitslag Sweepstakes Merrie afd. over 2.300 m te Groningen op 01-07-2012:
pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Cornelia Unia 1.17,2 Incredible Hulk Vrouwe van Unia Incredible Crafts YY Stal Unia
2 Charlie J 1.17,4 Threestar Limb. Sammy Jo A Keller Lobell Petulance G.Jetten
3 Classic Lane 1.17,4 Orlando Vici Paradise Rose Diamond Way Honor Bright (USA) Parklane Farm
4 Casey Newport 1.17,7 Daguet Rapide Penza Kievitshof Arnbro Goal Bammeline (Dld) P. ter Borgh
5 Celestial Boko 1.17,7 Castleton Bass Staro Allmighty Yankee Glide Josephine Knight (USA) Boko Stables
Uitslag Merrie-Derby, over 2.600 m te Duindigt op 26-08-2012:
pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Cornelia Unia 1.17,3 Incredible Hulk Vrouwe van Unia Incredible Crafts YY Stal Unia
2 Classic Lane 1.17,6 Orlando Vici Paradise Rose Diamond Way Honor Bright (USA) Parklane Farm
3 Change me never 1.17,7 Mister Blue Challenge Stardade Malabar Man Volo AC (USA) J. Stins
4 Ciola di Quattro 1.17,8 Tygo Idsarda Jade Groenhof Napoletano Vinci Fortuna (USA) Stal Quattro
5 Caitlin Scott 1.18,0 Love You Tantivy Kievitshof Supergill Tantivy Lobell (USA) Mevr. Schotte

De Fokker
Stal Unia is de stalnaam van Leen Andreae (uit te spreken als André), de jongste broer van de bekende Jan Andreae, de man van de Camstra-paarden. U begrijpt wel naar wie de Triple Crown-winnaar Leen van Camstra is vernoemd. Stal Unia was in het begin een groep van 11 liefhebbers en ze begonnen te fokken met Renny va Camstra, de volle zus van Leen. Na 5 veulens is de groep uit elkaar gevallen en ging Leen Andreae alleen door, natuurlijk met zijn vrouw Ina. Naast Cornelia Unia komen de andere fokproducten Bertille en Carola van Unia binnenkort weer in de baan.

Cornelia Unia
In 2010 werd zij als jaarling op de Unitrot-veiling voor slechts € 400 verkocht aan de heer F. Sleutel uit Heiloo, aan wie onlangs in dit blad een uitgebreid artikel is gewijd. Hij vertelde later aan de fokker dat hij het vervelend vond dat de merrie zo weinig had opgebracht. Leen Andreae op zijn beurt zei dat hij dat niet erg vond, omdat zijn paard in goede handen was gekomen. En hij heeft gelijk gekregen. Onder de hoede van trainer Rob de Vlieger en in de handen van pikeur Robin Bakker is Cornelia uitgegroeid tot een topper van haar jaargang. De heer Sleutel wint nu voor de tweede maal in korte tijd een Merrie-Derby, de eerste keer, in 2010, de Duitse versie met Anky Kievitshof.
Na een kwalificatie half oktober vorig jaar, debuteerde Cornelia Unia als tweejarige op 30 oktober 2011 met een derde plaats op Duindigt. Twee weken later werd de merrie uitgeschakeld in de Breeders Crown Troost-afdeling en weer twee weken later beëindigde ze haar korte tweejarigencampage met een mooie overwinning in een Tweejarigen-Stakeskoers op Victoria Park met een eerste prijs van € 5.100, voor Cash Heikant en Checkmate Lobell. Als driejarige werd ze op 22 april 2012 goede tweede in een Merrie-Stakes, achter Cypress Boko, voor Proud Wood. Vervolgens won ze de serie van het Driejarigen Criterium in 1.15,7. In de Finale was ze foutief, net als in de Sweepstakes Trials. De echte Sweepstakes werd door Cornelia sterk gewonnen. Ze werd vervolgens tweede in de Selectiekoers voor de Merrie-Derby, achter Caitlin Scott. In de 600 m langere Merrie-Derby nam Cornelia revanche met een sterke eindsprint langs de reling. Ze wint nu 4 van haar 10 koersen,


boven: Cornelia Unia wint de Sweepstakes met Robin Bakker.

boven: Cornelia Unia en haar trotse eigenaar Frans Sleutel.

Vader Incredible Hulk
Incredible Hulk is onlangs in dit blad beschreven als vader van Yesterday, het Paard van de maand juni, de rubriek van Ferry Hollander. We vatten het nog eens kort samen. De Hulk was een van de jaargangstoppers in de USA. Hij won een aantal bekende Stakeskoersen en werd vierde in de Hambletonian, na een lange galoppade aan de start. Na een tip van Hugo junior, die toen stage liep in de USA, werd de hengst geïmporteerd door Aad van Schie. Als 4-jarige koerste de Hulk niet. Als 5-jarige maakte hij zijn Europese debuut in Duitsland met een 6e plaats in 1.12,2. Hij liep in dat jaar nog 8 koersen in Nederland, waarvan hij er 3 wist te winnen. De hengst is uitstekend gefokt. Zijn moeder Gingerly bracht 5 producten met als beste de Hulk en zijn volle broer Wellington (1.14,3 - $ 55.000). Net als Incredible Hulk is onze topmerrie Aida Boko een kleinkind van Gingin Hanover. De Hulk dekte hier vanaf het jaar van zijn import 2004 en in de oudste jaargang vallen vooral op Yesterday en Yalisa Limburgia. In 2005 heeft hij niet gedekt, dus er zijn geen Z-producten. Bij de A-tjes zien we o.a. Aktie, Arco Robel, Another Wish en Anotherqueenpine. In latere jaargangen zijn Bjorn Baldwin en Cornelia Unia de blikvangers. Sinds 2010 dekt de hengst in Oostenrijk en is daar populair bij de fokkers.

Moeder Vrouwe van Unia
Als tweejarige debuteerde ze eind oktober in handen van Hugo Langeweg junior met een tweede plaats en ze won begin december een Stakes-koers in 1.18,3, waarin ze Viking Furniture klopte. Als driejarige won ze vier plaatsgelden en werd uitgeschakeld in de Sweepstakes Trial. Gezien haar cote-eventueel van € 26 gaf men haar weinig kans in de Sweepstakes. Toch wist ze een knappe tweede plaats te behalen in handen van John de Leeuw, achter Ventura HH, die een tweemaal zo hoge cote bracht. Vervolgens werd ze tweede in de Fillies-Stakes, vijfde in de Selectie en vierde in de Merrie-Derby. In de Merrie-afdeling van de Fokkers Trofee werd ze zesde. In haar laatste koers van dat jaar eindigde de merrie ongeplaatst, waarna ze niet meer is gestart. Ze won slechts 1 van haar 13 koersen, maar vergaarde toch een leuke winsom. Als 4-jarige ging ze de fokkerij in en bracht elk jaar een veulen (zie de tabel). De oudste Bertille won de Troost Sweepstakes en werd tweede in de Troost-Derby. Met de eerste twee producten heeft Vrouwe dus al naam gemaakt en de vierde dochter is binnenkort te koop bij Unitrot.

Broodmare-sire
De vader van moeder Vrouwe van Unia is de Amerikaanse hengst Incredible Crafts. Hij werd zesmaal Kampioen vaderpaard van Nederland. We bespraken hem al vaker, als vader van Whiz Past en als broodmare-sire van Zandokan Eden, Balance Fanatic, Berry’s Boy en nu Cornelia Unia. We willen ons daarom hiertoe beperken.

De moederlijn
De moederlijn van Cornelia Unia gaat via YY terug op de beste stammoeder van Nederland, die dus nog steeds zeer actueel blijft, ondanks de vele uitstekende fokmerries, die in laatste jaren in Nederland zijn geïmporteerd. YY was een goed koerspaard, net als haar zusters Zora, Baroline en Casindra en haar broer Xuthus. Allemaal producten van de Amerikaanse klassehengst Judge Scott en de Franse merrie Tourterelle.
YY 1.27,1 had 2 zoons en 4 dochters. Het waren geen grootheden en Ortolaan S 1.26,5 was de beste. Van de dochters fokte Lorre S wel aardig, maar Ortolaan S deed het veel beter als moeder van YYV 1.17,5 , Kolibri 1.17,4 en Lepelaar 1.18,3. Ortolaan's dochters en hun nafok hebben totaal 17 tonwinnaars (guldens) geleverd, waarmee de tak van YY zich uiteindelijk toch heeft gerevancheerd.
De volle zus van de crack YYV, de recordloze Zamorina V, fokte niet goed. Van haar 11 producten haalde alleen Renvogel 1.17,9 een dikke voldoende. Zamorina's eerste veulen Felicitas was een dochter van de Engelse Volbloedhengst Koridon. Zij kwam niet in de baan en werd moeder van 11 waardeloze dravers. Haar oudste dochter Jacatra had een record van 1.33,0 en een winsom van slechts 100 gulden, maar als fokmerrie werd zij een voltreffer. Ze bracht een serie toppers met tonwinnaar Snel E, Sweepstakes-winnares Trianka E, en de volle zusters Vera en Ada van Cornjum, die allebei meer dan 60.000 gulden hebben gewonnen. Ada werd Elitefokmerrie (zie tabel). Vera deed lang niet zo goed, maar haar recordloze dochter Else van Cornjum werd wel moeder van de crack Kim Wielinga 1.12,2.
De tak van YY leek eerst minder waardevol dan die van haar zusters, maar is later sterk opgekomen, niet in het minst door de Van Camstra’s en de Unia’s. Waarschijnlijk heeft de Volbloed Koridon hierin een belangrijke rol gespeeld. Deze hengst had veel vermogen en won als driejarige de Belgische Derby. Daarna kwam hij naar Nederland en vervolgde met succes zijn carrière. We hebben de inbreng van Engels Volbloed twee jaar geleden kort behandeld in de bespreking van Alou van Camstra, die u op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl) nog eens kunt herlezen.

Resumé
Bepaalde oude Nederlandse moederlijnen blijven het gewoon goed doen. De in 1919 geboren Tourterelle blijft onze beste stammoeder. Cornelia Unia is daar weer een telg van. In de laatste 3 generaties zijn goedfokkende Amerikaanse hengsten gebruikt en daarvoor zit Heres, als vader van overgrootmoeder Ada van Cornjum. De andere  overgrootmoeders, die op een X-lijn staan (Gingin Hanover en Oh Kentucky) hebben hun kwaliteiten in de fokkerij bewezen. Van belang is de scheut Engels Volbloed die in 1964 via Koridon in deze stam is binnengebracht. We zijn heel benieuwd naar het verloop van de Fokkers Trofee voor Merries op 22 september a.s., en wensen Cornelia Unia en haar achterban veel succes.

Hulpmiddelen: het computerstamboek van G. ter Schure.

terug naar overzicht Fokkersogen