Fokkersoog: Caen Oldeson, Sweepstakes winnaar

Nadat Caen Oldeson overtuigend en op eigen kracht de Sweepstakes had gewonnen, gold hij als Derbyfavoriet. Door een galoppade in de Selectiekoers kon hij er op 26 augustus 2012 in de Derby niet bij zijn. Heel jammer, maar een reden te meer om de Derby der Vierjarigen extra op te waarderen, zodat in zulke gevallen het paard en de betrokken personen nog een tweede kans op een hoofdprijs krijgen. In draf&rensport nr. 22 stond een uitvoerig “Derby-koorts”-artikel van Henri van Voorn over de hengst. In deze Fokkersoog bekijken wij zijn interessante afstamming, met (alweer) een forse scheut Frans bloed, en met een moeder, die een dochter is van Elitemerrie Usta Oldeson.


Derby-selectie
Wat nu is gebeurd met Caen Oldeson is heel vervelend. Hij mist nu ook de kans op de Triple Crown. Gelukkig valt niemand iets te verwijten, maar je moet er niet aan denken dat zo’n fout het gevolg is van hinder of dat er in een selectiekoers een valpartij plaatsvindt. In veel drafsportlanden zien we dezelfde opzet met selectiekoersen voor de belangrijkste Klassieker. Persoonlijk kan ik er slecht tegen als de beste paarden van de jaargang niet meedoen aan de Derby. Ik pleit ervoor om in de toekomst de Sweepstakes-winnaars een startbewijs voor de Derby te geven. Dat geeft ook de Sweepstakes een extra belang.

De Sweepstakes
De Sweepstakes zijn, na de Derby en de Fokkers Trofee, de belangrijkste koersen voor onze driejarigen. De koers is een echte Klassieker, al sinds 1943 gelopen, eerst op verschillende banen, waaronder Alkmaar, en vanaf 1955 telkens in Groningen. Uit het verslag van de koersdag blijkt dat veel pikeurs deze koers op hun verlanglijstje hebben staan, en natuurlijk ook de trainers, eigenaren en fokkers. Een reden te meer om Nederlandse dravers te fokken en te kopen! In de hengstenafdeling stak één paard boven de rest uit. Caen Oldeson won met een sterke laatste ronde. Cowboy Fanatic en Conan Boko verspilden in de eerste ronde wat extra energie om de koppositie te krijgen, maar werden toch keurig tweede en vierde. Tussen hen in eindigde de goede Candy Mann Scott als derde. In een aparte tabel staan de eerste vijf aankomende paarden met hun afstamming en fokker. De eerste twee stammen af van de Duitse importmerries Tarragona (geb. 1955) en Narrenkappe (geb. 1925), die ook stammoeder is van o.a. Vriend, Tydi Flower, Paranoh, Fanatic Wish en Wicky de Viking. De derde t/m vijfde geplaatste in de Sweepstakes stammen van recentere importmerries. De moederlijnen zijn alle 5 van Amerikaanse oorsprong. De vaderpaarden en de pères-de-mères zijn van hoge internationale kwaliteit.

Uitslag Sweepstakes Hengstenafd. over 2.300 m te Groningen op 01-07-2012:
pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Caen Oldeson 1.16,7 Offshore Dream Krona Oldeson Smokin' Yankee Tarragona mw. J. Dragt
2 Cowboy Fanatic 1.16,9 Broadway Hall Super Fanatic Incredible Crafts Narrenkappe R. Redder
3 Candy Mann Scott 1.17,0 Flirtin Man Amazing Rose Armbro Goal Maggie H (USA) mw. Schotte
4 Conan Boko 1.17,0 Lillum Madrik Glamour Fighter Atas Fighter L Mabel (USA) Boko Stables
5 Crizzly Bear 1.17,7 Incredible Crafts Oker Bear Ima Crown Maggie H (USA) Playboy Stable

De Fokker
Joop Dragt was begin jaren 90 als bestuurslid van de Fokkersvereniging de initiator van de Fokkers Trofee en hij genoot bekendheid als fokker van de Oldeson-paarden, waarvan Derby-winnares Elionora Oldeson natuurlijk de bekendste was. De naam Oldeson is ontstaan toen de familie in 1977 ging verhuizen en op de grens van de Friese dorpen OLDEtrijne en SONnega kwam te wonen. Na het overlijden van Joop Dragt in 1997 kwamen de paarden op naam van zijn echtgenote, die hun gezamenlijke  hobby nu alleen voortzette. Zij was minstens zo bekend in onze sport als haar man. We hebben het over Janna Dragt-Peenstra, tienvoudig kampioene bij de amatrices en zelfs Europees Kampioene. Zij fokt met twee halfzusters van Elionora, de Usta Oldeson-dochters Krona en Royal Oldeson. Ze bezit een aandeel in de Franse dekhengst Echo, bij wie ze jaarlijks met één van haar merries op bezoek gaat. Het begon met Krona en later volgde Royal, die volgens Janna alleen van Echo drachtig wil worden. Deze trouwe merrie bracht inmiddels 6 producten, alle van Echo, waarvan tot nu toe de merries Alert Oldeson (1.15,1 - € 30.000) en de in Zweden en Noorwegen goed presterende Zita Oldeson (1.14,7 - € 25.000) de beste zijn. Begin oktober wordt de jaarlinghengst Echo Oldeson bij Unitrot geveild. Royal Oldeson heeft nu nog een veulen aan de voet en is inmiddels weer drachtig van Echo. Halfzus Krona Oldeson was minder kieskeurig voor wat betreft de dekhengsten en haar zullen we in deze Fokkersoog behandelen. Janna heeft de merries en veulens bij huis lopen en dat geeft haar veel voldoening. Alle fokproducten worden als jaarling verkocht.
Voor wie het niet weet, volgt hier nog de afstamming van de familie Dragt. Joop en Janna’s zoon Hendrik Dragt fokt ook harddravers met de achternaam Oldeson en zijn bekendste fokproduct is Zorba Oldeson. Zij hebben hun hobby geërfd van Joop’s vader Hendrik Dragt, de oprichter van het gelijknamige transportbedrijf. Diens andere zoon Hendrik (volle broer van Joop) is ook fokker/eigenaar en zijn zoon Eric kennen we als de trainer in Frankrijk.

Caen Oldeson
In 2010 werd hij als jaarling op de Unitrot-veiling verkocht voor € 3.400 aan Jachthaven De Groot BV van Bouwe de Groot uit Grou. De mooie hengst kwam in training bij Frank Westerveld. De heldendaden van Caen Oldeson zijn al enkele keren in dit blad besproken en we vatten ze daarom kort samen. Hij kwalificeerde zich als 2-jarige reeds op 18 juni 2011 in 1.21,4, maar was nog lang niet sterk genoeg. In december 2011 liep hij twee Stakes-koersen en werd daarin derde en eerste. Vanaf 24 maart j.l. heeft Caen 9 koersen gelopen, waarvan hij er 5 heeft gewonnen en 3 maal tweede werd. Dat hij uitgerekend in de Derby-selectie koers werd uitgeschakeld is zuur voor alle betrokken en ook voor alle liefhebbers van onze sport. De concurrenten zullen er minder rouwig om zijn, maar die zien hem waarschijnlijk terug in de Fokkers-Trofee op 22 september a.s.Caen Oldeson won de Troost-Derby met gemak.

Caen Oldeson bij zijn ereronde na de Troost-Derby.

Vader Offshore Dream
Vijfentwintig Nederlandse fokkers zijn in oktober 2010 bij hem op bezoek geweest tijdens de Normandië-excursie. We zagen een rustige, niet al te grote, goedgebouwde dekhengst. Qua uiterlijk helemaal geen Fransman, maar hij is dan ook voor 47 % Amerikaans.
Offshore Dream maakte zich “onsterfelijk” met zijn overwinningen in de Prix d’Amérique van 2007 en 2008, als 5- en 6-jarige, wat bij elkaar al meer dan een miljoen Euro aan winsom opleverde. Eénmaal die koers winnen kan misschien toeval of mazzel zijn, tweemaal niet. En hij won met gemak en ruime voorsprong. Andere groep-1-koersen, die hij wist te winnen, zijn het Criterium Continental als 4-jarige en het Europees Kampioenschap der 5-jarigen. Verder won hij nog 6 Groep-2 koersen. Hij werd derde in o.a. het Criterium des 5 Ans, het Criterium de Vitesse in Gagnes en de Elitloppet van 2009.  Hij won 13 van zijn 48 koersen. Een tophengst, die qua winsom en hardheid nog wordt overtroffen door zijn vader Rêve d’Udon, de wereldkampioen van 1990 en verder winnaar van o.a. het Criterium des 5 Ans, de Cornulier, de Aby Stora Pris en tweemaal het Elite-Rennen. Hij was een echte internationale crack, die 29 van zijn 68 koersen heeft gewonnen. Rêve d’Udon is een zoon van Ejakval (v. Kerjaques) en hij is voor het grootste deel Frans gefokt. Behalve van Offshore Dream is hij ook de vader van Revenue, die ca. € 1.700.000 heeft gewonnen.
Het Amerikaans deel van Offshore Dream komt van zijn Frans geregisteerde moeder. Zij is van de halve Amerikaan Tarras Boulba (v. Speedy Somolli uit de Franse Idie) uit de Amerikaanse merrie met de Franse naam Tableau, een dochter van Joie de Vie en Seascape Lobell 1.16,0 de volle zus van Speedy Somolli. De moeder van Offshore Dream is dus 3x3 ingeteeld op Speedy Crown en Somolli. Laatstgenoemde is dus ook de stammoeder van Offshore Dream. Kan het mooier? Als vaderpaard is hij niet zo populair en hij krijgt niet de beste Franse merries te dekken. Zijn Franse veulengeld ging dit jaar terug van 10.000 naar 7.000 Euro. In de vaderpaardenstatistieken over 2011 stond hij op de negende plaats bij de 2- en 3-jarigen. Na het eerste half jaar van 2012 staat hij in het totaalklassement op de 23-ste plaats met nog niet zoveel jaargangen.  In Nederland heeft hij 5 B-tjes gebracht en 3 C-tjes, waarbij de jaargangstoppers Bonne Affaire, Barack Flevo en Caen Oldeson. Een mooie score. Offshore Dream zal dit jaar hoog eindigen in onze vaderpaardenstatistieken, misschien wel als kampioen. Dat hangt vooral van Caen’s verdere resultaten af.

Vader Offshore Dream, tweevoudig Prix d'Amérique-winnaar.

Moeder Krona Oldeson
Krona startte als tweejarige tweemaal, waarbij ze in oktober een derde en een eerste prijs behaalde. Het volgende jaar begon ze met een overwinning op Duindigt, maar kon dat niet herhalen. Aan het einde van dat jaar verhuisde de merrie van Cees Kamminga naar Rob de Vlieger. Als 4-jarige begon ze met 2 zeges in Alkmaar en daarna werden de prestaties ook weer minder. Er volgde in september nog een verhuizing naar Aonne de Wrede, die net als zijn voorgangers twee overwinningen en enkele plaatsgelden behaalde. Aan het begin van haar vijfde jaar ging de merrie de fokkerij in. Totaal heeft ze 6 koersen gewonnen in 30 starts.
Haar eerste fokproduct was tot voor kort ook de beste: namelijk Rur Oldeson. Deze Echo-zoon won 14 van zijn 62 koersen. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat Krona’s derde product de beste was. Deze Tornado Oldeson kwalificeerde zich eind september 2003 als tweejarige in een ongelofelijke km.tijd van 1.15,7 en leek een fenomeen te worden. Hij kwam dat jaar niet aan de start, want men wilde zuinig op hem zijn. Hij debuteerde half april van het volgende jaar met een mislukte derde plaats in Alkmaar en revancheerde zich anderhalve maand later met een gemakkelijke overwinning op dezelfde baan in de knappe tijd van 1.19,6. Enkele dagen later vond zijn trainer de hengst dood in zijn box, gestorven aan een geheimzinnig virus. Na een aantal mindere goden (zie de tabel) heeft Krona nu toch echt de kroon op haar werk gezet met de fantastische Caen Oldeson. Hij heeft nu al meer gewonnen dan zijn halfbroer Rur. Caen is het laatste product van de inmiddels 19-jarige Krona, die de laatste jaren niet meer is gedekt en een mooie oude dag krijgt.

Broodmare-sire
De vader van moeder Krona Oldeson is de Amerikaanse hengst Smokin’ Yankee. Geboren in 1978 en volgens de mode van die tijd super gefokt als zoon van Speedy Crown uit een dochter van Hickory Pride, uit een sterke moederlijn. Hij heeft nagenoeg dezelfde stamboom  als “onze “ Yankee Tornado, want hun moeders waren volle zusters.  Nu lijkt dit wat ouderwets, maar wat goed is verjaart niet. De grootouders van Caen Oldeson zijn geboren in 1983,1992,1978 en 1978! Yankee Tornado is de vader van Elionora Oldeson, dus Krona en Elionora zijn bijna hetzelfde gefokt.
Als 2-jarige won Smokin’ Yankee 13 van zijn 20 (!) starts, liep drie wereldrecords en werd tweejarige Draver van het Jaar. Als 3-jarige won hij 10 van zijn 31 starts. Een heel goed koerspaard, dat als dekhengst naar Zweden ging en daar de eretitel Elithengst verdiende met zijn fokproducten, waarvan Big Smoker het meeste won. Hij heeft ook een jaar In Nederland ter dekking gestaan bij Flevo-Farm en hij werd hier vader van o.a. Oletta Queen, Off Limit, Only Ricardo, One Way Ticket en later Rhonda Boko, die allen meer dan € 25.000 verdienden. Smokin’ Yankee is ook de vader van de moeders van o.a. Energetic, Mr. Quickstep, Intoxicated en in Nederland van Wicky de Viking, Tempo Boy Worthy, Yankee Butcher, Topper Swagerman, Anaconda, Annie Friesinger en natuurlijk Caen Oldeson.

De moederlijn
In Nederland begint deze stam met de Duitse importmerrie Tarragona. Haar bet-overgrootmoeder is de Amerikaanse Roya McKinney, die aan de basis staat van wereldtoppers als Arch Madness, San Pail, Chocolatier, Armbro Goal, Earl, Tom Ridge, Atas Fighter L en de Boko’s Yucca, Zola en Yarrah. Caen Oldeson’s achtste moeder Virginia Scott is een volle zus van het bekende vaderpaard Scotland. Tarragona bracht in Duitsland 2 producten en vervolgens nog 11 bij Buitenzorg, waarvan Naron Buitenzorg (1.20,0 - € 42.850) verreweg de beste was. Jona won van de overige het meeste en zij werd enkele jaren door Joop Dragt gebruikt in de fokkerij. Gekoppeld aan Heres bracht zij hem de goede Usta Oldeson, waarmee Leo Schoonhoven leuke successen heeft behaald. In de fokkerij was Usta een voltreffer en zij werd Elitemerrie met een zeer hoog aantal van 28 punten, terwijl 15 voldoende zijn voor deze titel. Uit de stam van Tarragona kunnen we naast alle reeds genoemde Oldesons nog noemen Yick Buitenzorg, Welmoed Landerije (kleinzoon van Elionora), Tornado Medo en Oletta Queen (beide uit Gusta Oldeson). Daarnaast stammen de Duitsers Taxus (€ 110.000) en Corrito  (€ 55.000) ook van Tarragona af.

Resumé
De stamboom van Caen Oldeson is klassevol, vooral door zijn vader Offshore Dream en zijn grootmoeder, de Elitemerrie Usta Oldeson. Alweer een kruising van een uitstekende Frans-Amerikaanse hengst en een merrie uit een Nederlandse stam. Wat vooral opvalt aan Offshore Dream is de inteelt op zijn overgrootmoeder Somolli. Omdat Caen Oldeson een hengst is, staat Somolli bij hem niet op een X-lijn. Wie daar wel op staan, zijn ook niet de minste: Modern Yankee, Usta Oldeson, Bunzer Mädel (de moeder van Heres, alweer!), en uiteindelijk stammoeder Jessie Pepper. Wat daarnaast waarschijnlijk heeft meegeholpen zijn het mooie exterieur van Caen en de bewezen uitstekende opfok van de familie Dragt.
We zijn heel benieuwd naar de verdere carrière van Caen Oldeson.

terug naar overzicht Fokkersogen