Fokkersoog: Cypress Boko, Criteriumwinnares

Na de winnaar van het Criterium bij de hengsten, Conan Boko, is nu de winnares van de merrie-afdeling aan de beurt. Ook een Boko, net als de tweede geplaatste.  Winnares Cypress Boko is internationaal gefokt, want haar vader is de Italiaanse hengst Daguet Rapide en haar grootmoeder is een volle zus van de moeder van SJ’s Photo.De Koers
Er waren deze keer slechts 6 deelnemende merries aan het Criterium en dat kwam doordat in de serie met slechts 9 merries er één werd uitgeschakeld en twee niet werden aangegeven voor de Finale. De eerste 4 aankomende paarden in de Finale zijn mooi gefokt, waarbij het opvalt dat nummer 3 en 4 beide uit de oude Nederlandse lijn komen van de Amerikaanse merrie Hanover Bertha, de moeder van Mac Kinley en Notekraker S. Zulke oude lijnen doen het nog steeds goed, mits gebruik wordt gemaakt van goede vaderpaarden, met als beste voorbeeld de Europese crack Nu Pagadi.

Uitslag Criterium der 3-jarige merries over 2.100 m te Victoria Park op 19-05-2012:
pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker
1 Cypress Boko 1.16,0 Daguet Rapide Orchidee Hornline  Lindy’s Crown USA Boko Stables
2 Celestial Boko 1.16,1 Castleton Bass Staro Almighty Yankee Glide Ginger Belle Boko Stables
3 Capricciosa J 1.17,2 In Dix Huit Juni Yankee Tornado Hanover Bertha W.Hess
4 Confiance BD 1.17,8 Eilean Donon L’Espoir de BD Incredible Crafts Hanover Bertha H. Boerrigter


De Fokker
De eerste twee aankomende merries in deze koers zijn fokproducten van Boko Stables Holland B.V. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Cypress Boko zat in de moeder toen John Bootsman de fokmerrie Orchide Hornline kocht van Willem van der Meer en zij moest als onderdeel van de deal bij de geboorte nog terug naar Willem. Cypress Boko is geboren op de 45-ste verjaardag van haar fokker en is vernoemd naar de statige lange bomen in het Middellands Zeegebied.

Cypress Boko
De jonge merrie ging natuurlijk naar de vaste trainer van Van der Meer, Hugo Langeweg.
Na twee kwalificaties eind augustus en begin september debuteerde zij met een tweede plaats in de Jofferprijs in 1.15,6 achter Charming Oreau, die 1.15,2 liep. Derde werd Cosy Boko in 1.15,7. Supersnelle tijden voor zulke jonge dieren. Net als bij mensen zijn bij de paarden de jonge vrouwelijke exemplaren meestal wat vroeger rijp dan de mannelijke. Of lijkt het maar zo? Een maand later werd Cypress in de Productendraverij tweede in 1.15,7 achter Clint W Boko, die 1.15,6 liep. Drie weken later liep Cypress dezelfde tijd als winnares van de Breeders Crown, waarna haar tweejarigenseizoen erop zat.
Dit jaar debuteerde ze eind april in een Stakeskoers op Duindigt, die ze won in 1,18,1 voor Cornelia Unia en Proud Wood. Vervolgens werd ze in de serie van het Criterium tweede in 1.15,8 achter Cornelia Unia, en won twee weken geleden de Finale in 1.16,0.


Cypress Boko te Groningen.

Cypress Boko wint een 3-jarigen-Merrie-Stakes op Duindigt,
voor Cornelia Unia en de Italiaanse Proud Wood.

Vader Daguet Rapide
Hem bespraken we anderhalf jaar geleden in een Fokkersoog over zijn dochter Bahama Boko. Nu brengt hij hier alweer een uitstekende dochter. We herhalen voor een deel wat we toen over hem vermeldden met enkele toevoegingen. Jean-Pierre Dubois fokte de vader van Cypress Boko volgens zijn succesvolle principe: de beste Amerikaanse hengsten op de beste Franse fokmerries. Dat mocht niet in Frankrijk, dus week hij gedeeltelijk uit naar Italië en Noord-Amerika. In Italië fokte hij o.a. Varenne, In Dix Huit, Infinitif en Daguet Rapide. Laatstgenoemde was een fantastisch en uiterst snel koerspaard, dat als tweejarige al succesvol was en als drie- en vierjarige als de beste van Europa werd beschouwd. Hij won als 3-jarige o.a. de serie en finale van de Italiaanse Derby, de Gran Premio Nazionale en de Prix Henri Cravoisier op Enghien. Als 4-jarige de Gran Premio d’Europa, Tino Triossi en Continentale, de serie en finale van de Grand Prix de l’UET, in Frankrijk de Prix Phaéton en in Zweden de Fyraåringseliten. Hij startte 29 keer, won 17 keer, waarvan 6 Groupe I-koersen. Zijn afstamming is subliem: zoon van één van de beste vaderpaarden ter wereld, Pine Chip, uit een dochter van de beste père-de-mère van Frankrijk, Workaholic.
Zijn recordloze moeder Hangone bracht verder o.m.: Quatre Juillet (1.13,0 - € 286.180) en Poker Dream (1.14,0 - € 264.450).
Grootmoeder Rangone (1.14,6 - € 419.722) was, net als haar kleinzoon, winnares van de GP de l’UET. Zij bracht o.m. tweevoudig Cornulier-winnaar Dream With Me (1.14,8 - € 1.327.831), Gandero 1.15,3 en Kangone 1.16,0.
Overgrootmoeder Dourga II bracht naast Rangone o.m. de dekhengst Ouragon 1.15,8 en is verder grootmoeder van Dresden 1.12,2 , Independence Day 1.14,8, Indy de Vive 1.11,5 en Arnaqueur 1.13,4. Ook Giesolo de Lou, Oyonnax, Kalin d'Urga en Rombaldi stammen van haar af. Daguet Rapide komt uit een sublieme Franse merriestam.
De oudste producten van de hengst werden in 2005 in Italië geboren en hij had met Lester Pigott (1.11,9 - € 514.800) en Le Touquet (1.11,3 - € 367.465) meteen twee toppers. Hij stond vorig jaar op de twaalfde plaats bij de vaderpaarden in Italië. Misschien past hij beter buiten zijn geboorteland, waar het alleen over 1.609 m gaat. In Nederland kennen we hem vooral als vader van de Italiaan Marco di Iesolo 1.12,6 en de Zweed Staro Foot Loose 1.12,7 en natuurlijk Productenwinnares Bahama Boko, van wie helaas de carrière aan het eind van haar tweede jaar moest worden beëindigd wegens een peesblessure. Van zijn 8 C-tjes zijn er vorig jaar 6 als tweejarige gestart met daarbij twee jaargangstoppers: Cypress Boko en Careca F Boko.
Daguet Rapide is een mooi gebouwde hengst met een stokmaat van 1,62 m. Al met al een zeer aansprekend vaderpaard, dat gelukkig één jaar na zijn ontvoering in 2008 op het strand bij Napels is teruggevonden. Het diepvriessperma van Daguet Rapide wordt in 2012 in Nederland aangeboden door Flevo Farm en het veulengeld bedraagt € 6.000 (te betalen in 2013).

Vader Daguet Rapide, een vliegtuig!

Moeder Orchide Hornline
Ze kwam als jong paard naar Nederland en liep als tweejarige alleen een kwalificatiekoers op Duindigt in 1.20,4. Ze was nog niet sterk genoeg en debuteerde pas in de koers op 21 oktober in haar derde jaar. Werd meteen tweede en won vervolgens in dat jaar nog 3 koersen op rij. Ze groeide uit tot een subtopper, die in 30 van haar 51 starts wist te winnen. Ze liep haar laatste koers in oktober 2005 als 7-jarige. Na gedekt te zijn in 2006 kwam haar eerste product in 2007 en dat was meteen een voltreffer, zoals onlangs bleek. Een fokproduct van Hugo Langeweg en Willem van der Meer, vandaar LM achter zijn naam. Deze Avanti LM deed niet mee in de Nederlandse klassiekers en won in oktober van zijn derde jaar een koers op Duindigt, waarna hij naar Zweden werd verkocht, waar hij onlangs 1.12,3 liep en al € 36.000 heeft gewonnen. Een zoon van de onvolprezen Love You, die al voor veel internationale successen van Nederlandse fokproducten heeft gezorgd. Volle broer Barfighter LM toonde al kwaliteiten, maar heeft nog lang niet zoveel verdiend. Na Barfighter verhuisde Orchide Hornline naar Boko Stables en bracht Cypress. Vanaf 2010 is Orchide Hornline Duits geregistreerd omdat ze vanaf dat jaar 2 eigenaren heeft: Boko Stables Holland BV en Jean Huls. Zie de tabel voor al haar producten. De volle zus van de oudste twee, Dominique Boko is helaas als jaarling gestorven. Enkele weken geleden heeft Orchide een hengstveulen gekregen met als vader Virgill Boko en ze zal nu worden gedekt door Main Wise As.

Broodmare-sire
De vader van moeder Orchide Hornline is de bekende Lindy’s Crown. Zoon van Lindy’s Pride en zijn moeder is een volle zus van Speedy Crown. Fantastisch gefokt dus. Zijn moeder bracht 15 producten, waarbij ook de dekhengst Shogun Lobell (1.11,6 - $ 409.000). De andere 13 veulens brachten er niet zoveel van terecht, behalve de allerlaatste, de merrie Speedy Flaik (1.13,6 - $ 139.000).
Lindy’s Crown dekte eerst in de USA en ging later naar Zweden, waar hij vooral bekend werd door zijn zoon Digger Crown (1.10,5 - € 2.000.000).
In Nederland bracht hij 15 producten, waarvan Kathy H (1.14,1 - € 78.150) verreweg de beste was. Vijf verdienden een paar duizend Euro en de overige 9 kwamen niet eens in de baan. Nogal teleurstellend, temeer daar hij toch goede merries kreeg te dekken.
Als Broodmare-sire bracht hij in de USA Jm Vangogh (1.10,1 - $ 1.863.700), in Zweden Je t’aime Dream (1.12,1 - SEK 4.250.000) en bij ons o.a. Patara Vrijthout, Man in Green, Gorbatsjov en Kasparov.

Père-de-grandmère
We doen even een uitstapje naar de vader van de grootmoeder, Kawartha Mon Ami (1.15,8 - $ 21.500). Hij was geen topper, maar wel goed gefokt als zoon van Super Bowl uit Lovester, die wij kennen als de moeder van Long Legend (1.11,8 - € 80.000). Deze laatste dekte een aantal jaren bij Buitenzorg en werd vader van o.a. Kazan Buitenzorg, Hermelijn S en Jesper d’Almere. Long Legend’s volle broer Kawartha Mon Ami dekte in de staat Ohio en de grootmoeder van Cypress Boko was één van zijn beste producten. Het beste product van Lovester is de merrie Rosemary (1.13,0 - $ 223.650), de moeder van Royal Prestige en Giant Dynasty.

De moederlijn van Orchide Hornline
De overgrootmoeder van Cypress Boko is Lady Jane, geboren in 1976 en een goed koerspaard. Zij is een dochter van Formal Notice, die vanaf 1979 t/m 1982 bij Jaap Zuyderduin in Leidschendam heeft gedekt. Voordien kenden we hem al door zijn producten Reine Fortuna en The Import Laren, die met hun moeder waren geïmporteerd. Hier bracht hij o.a. de (gulden)tonwinnaars Bravo Nora, Wil van de Lente en Benny Jeanet. De moeder van Formal Notice is Lou Sidney, van wie ook afstammen Valley Victory en Ken Warkentin. Mogelijk is Lou Sidney verantwoordelijk voor de opleving van deze moederlijn. De producten van Lady Jane staan in de tabel. Haar eerste product Timane Jane was een goed koerspaard en is de grootmoeder geworden van Cypress Boko. Zij liep t/m haar vijfde jaar in de USA en plaatste zich in Stakeskoersen en FFA. Haar volle zus Sassy Jane had iets mindere koersprestaties, maar zij werd wel de moeder van SJ’s Photo! De volgende halfzus LJ’s Yankee werd moeder van tonwinnaar Fuji.
De grootmoeder van Cypress, Timane Jane begon in de fokkerij voortvarend met (dollar)tonwinnares TJ’s TV, waarna ze naar Zweden verhuisde. Daar bracht nog de goede Blue Love en de halfzusjes Orchide en Ronja Hornline. Laatstgenoemde is fokmerrie bij Ton de Groot en Sierdje Schokker. Ze bracht hen al de recent succesvolle Bruce Starlake (1.15,7 - $ 9.635 v. General November), Dré Starlake (v. Eilean Donon) en Fleur Starlake (v. Eilean Donon).

Resumé
De stamboom van Cypress Boko is interessant, vooral door een aantal uitstekende koersmerries op de goede plekken, zoals Rangone aan vaders kant en in de moederlijn Missile Toe, Lovester en Lou Sidney. Zij staan allemaal op de X-lijnen. Ook de vaderpaarden zijn van grote klasse: Daguet Rapide, Pine Chip en Lindy’s Crown.
Cypress is 4x5 ingeteeld op Speedy Crown, 4x5x5x5x5 op Star’s Pride en 4x5x6 op Speedster. We zijn benieuwd naar het vervolg van haar carrière.

terug naar overzicht Fokkersogen