Fokkersoog: Conan Boko, Criteriumwinnaar

Om meerdere redenen ben ik geen voorstander van vroege tweejarigenkoersen. Die discussie wil ik nu hier niet voeren, maar dit is wel de reden dat ik vorig jaar geen C-tjes heb besproken in een Fokkersoog. Dat gaan we vanaf heden inhalen en we beginnen met de winnaar van het Criterium der 3-jarige hengsten, Conan Boko. Een sterke winnaar met een interessante Frans-Amerikaanse afstamming.


De Uitslag
In het verleden waren de Criteriums de ontlastingskoersen voor de Derby. Een paard mocht niet in beide koersen starten. Dat is later gewijzigd. Gelukkig lopen de hengsten/ruins en de merries nu weer apart, net zoals in het verleden. Een goede maatregel, bedoeld om merries meer kansen te geven en ze zo interessanter te maken voor eigenaren en trainers. In de bij dit artikel geplaatste tabel staan de eerste vier aankomende paarden van deze koers vermeld, met hun afstamming en fokker. Het zijn paarden met internationale pedigrees. Complimenten en felicitaties aan de fokkers, die durven te investeren en daar nu de vruchten van plukken.


De Fokker
Voor zover we nu kunnen beoordelen heeft Boko Stables een uitstekende Nederlandse C-jaargang geproduceerd. Bij de hengsten vallen vooral op Conan, Clint W en Careca F Boko en bij de merries Cypress en Celestial Boko. John heeft Conan vernoemd naar Conan de Barbaar uit de stripboeken van de Amerikaanse schrijver Robert E. Howard.

Conan Boko
In 2010 werd hij als jaarling op de 2-Companions Sales verkocht voor € 11.500 aan Victoria Park Stable van Cees-Jan Faber e.a. De goedgebouwde hengst kwam in training bij Paul Hagoort. Hij kwalificeerde zich als 2-jarige reeds op 15 juli 2011 in 1.18,2 en debuteerde eind juli als groot favoriet in de Tweejarigen Stakes met een vierde plaats in 1.19,2, na een fout bij de start. Op 3 september werd hij derde in een Stakes in zijn recordtijd van 1.16,8 en 3 weken later werd hij vierde in de Jonkerprijs, waarna zijn  tweejarigen seizoen werd afgesloten. In al zijn koersen was hij favoriet geweest, maar blijkbaar was hij er nog niet helemaal klaar voor. Als 3-jarige debuteerde Conan begin april met een overwinning in 1.17,7. Vervolgens stelde hij wat teleur in een koers tegen oudere paarden, naar later bleek vanwege ziekte. Op 5 mei was de hengst nog niet helemaal top en werd hij slechts vijfde in de Seriekoers van het Criterium. Dit gaf hem wel een startbewijs voor de Finale, waarin hij met een cote-eventueel van 18,50 al zijn concurrenten de baas was in een zeer snelle tijd van 1.14,5.

Conan Boko wint met gemak de Finale van het Criterium der 3-jarigen.

Vader Lilium Madrik
Deze is gefokt door en nog steeds in mede-eigendom van Emmanuel Leclerc, bij wie we in 2010 nog op bezoek zijn geweest tijdens de Normandië-excursie. Lilium Madrik was een goed jong koerspaard, dat twee Groep II koersen won en derde werd in de Prix Albert Viel, waardoor hij de titel Classique heeft. Zijn winsom is voor Franse begrippen niet al te hoog.
Hij is een zoon van de bekende en uitstekend gefokte Arnaqueur, die bij ons Teaser Elegance heeft gebracht. Lilium’s moeder is een recordloze dochter van Tarras Boulba, die ook de père-de-mère is van Offshore Dream. Tarras had een record van slechts 1.18,9, maar was als zoon van Speedy Somolli destijds zeer populair bij de Franse fokkers.
De moeder bracht naast Lilium nog 12 Madrik-producten, waarvan de merrie Quéléa Madrik (1.11 - € 318.000) tot nu toe de beste is. De nu 5 jaar oude hengst Titi Madrik (1.14 - € 117.000) is veelbelovend. De rest heeft nog niet zoveel gepresteerd. De vijfde moeder van Lilium Madrik is Toscane B, die tevens de moeder is van de Prix d’Amérique-winnaar in 1970, Toscan.
Lilium Madrik dekt vanaf 2004 en heeft t/m 2010 met een vol dekboek jaarlijks 70 à 80 producten voortgebracht. Zijn oudste jaargang is nu 7 jaar oud en er zitten enkele goede paarden tussen. De beste is René de Monvril (1.12 - € 246.300) en daarnaast nog 5 paarden met winsommen tussen 100.000 en 200.000 Euro. Bij de volgende jaargangen  hebben we nog geen topper gezien. In de statistiek over 2011 stond Lilium Madrik op de 90-ste plaats. Een excuus voor de hengst is dat hij niet de beste merries ter dekking heeft gekregen.  Zijn enige Nederlandse product is Conan Boko en dat is een uitstekende draver. Lilium Madrik wordt niet door de Nederlandse hengstenhouders aangeboden.


Vader Lilium Madrik

Moeder Glamour Fighter
Zij werd als veulen met haar moeder naar Zwitserland uitgevoerd en werd daar een kampioene.  Ze won o.a. het Criterium des 5 Ans Suisse. Als 6-jarige won ze o.a. driemaal in Duitsland en eenmaal op Vincennes. Ze was houdster van het baanrecord in Avenches (Zwitserland). Totaal won ze 21 keer in 45 starts en liep een mooie winsom bij elkaar van € 139.500. Als fokmerrie begon ze met 3 Zwitserse producten van minder goede hengsten, Toch was haar eerste zoon een goed paard. John Bootsman kocht de merrie in 2008, drachtig van Lillium Madrik, waarna in 2009 Conan is geboren. Niet lang daarna is ze aan een ziekte overleden.

Broodmare-sire
De vader van moeder Glamour Fighter is de Zweedse hengst Atas Fighter L. Hij was een internationale crack, die omgerekend zo’n € 860.000 heeft gewonnen. Als 4-jarige won hij een serie van de Zweedse Derby en werd hij tweede in de Finale. Hij won in dat jaar ook de GP van de UET op Vincennes. Als ouder paard was hij winnaar van o.a. de GP van Beieren, de Finlandia Ajo, de Gran Premio Nazioni, de GP du Sud-Ouest, de Prix de France en in de USA de International Trot (WK) 1992. In 1991 is hij op punten winnaar geworden van het Grand Circuit UET.
Zijn moeder is de legendarische fokmerrie  Ata Donna Y, die 4 cracks heeft gebracht: Ata Star L, Atas Rocket, Atas Ace L en Atas Fighter L, die zijn broers overtrof qua winsom. Ata Donna Y was een dochter van Speedy Crown uit een dochter van Star’s Pride.
De Fighter heeft slechts één jaar gedekt in Zweden. Hij bracht daar in 1994 45 producten, waarvan er 27 zijn gestart met als beste de merrie Spader Madame met een winsom van ca. € 300.000. Vervolgens kwam hij in Italië ter dekking te staan, met weinig succes. In Nederland heeft hij 2 producten, te weten Make my day pay 1.16,9 en Nova K 1.18,2. Verder is hij hier de père-de-mère van Vintage, Yours or Mine, Atrappe Moi en Conan Boko.

De moederlijn
We beginnen bij de vijfde moeder van Conan Boko, de Volomite-dochter Bewitch. Zij bracht 8 producten waarvan de in 1965 geboren merrie Valorama de beste was met 1.15,6 en $ 55.000 winsom. Verder bracht ze ook de Rodney-zoon Bedevil (1.15,2 - $ 18.500 ), die hier jaren lang bij Henk Houtman in de Beemster heeft gedekt. Diens volle zus Beloved werd moeder van Hambo-winnares Kerry Way, op haar beurt moeder van de wereldkampioene Classical Way. Een andere volle zus van Bedevil is Pillow Talk, en die naam zal bij veel fokkers de bellen doen rinkelen: dit is de moeder van Super Bowl! Laatstgenoemde was haar derde veulen en een zoon van Star’s Pride. Hij was Triple Crown-winnaar en de opvolger van zijn vader als kampioen vaderpaard in de USA. Pillow Talk had 15 producten, waarvan 11 van Nevele Pride en daarvan kennen we Stanley Cup, die hier aan het eind van zijn loopbaan nog heeft gekoerst. Hij stond in training bij Jan Hoejenbos. Daarna dekte hij op Gallant’s Farm en bracht in 1980 en 1981 totaal 55 producten waarvan Yardley Cup de beste was. Vervolgens ging Stanley Cup naar Denemarken. Zijn volle zus Chit Chat werd moeder van de crack Go Get Lost ($ 1.200.000). Een andere volle zus Loving You bracht tweevoudig Giganten-winnares Park Avenue Kathy ($ 1.400.000).
Een andere volle zus was Conan’s overgrootmoeder Cheek to Cheek, die met $ 102.400 de meest winnende was uit de combinatie Nevele Pride – Pillow Talk. In de fokkerij bracht zij niet wat je van haar zou mogen verwachten (zie de tabel), maar ze gaf natuurlijk wel uitstekende erfelijke eigenschappen door. Haar dochter Mrs Novak maakte als fokmerrie in Zweden een bliksemstart met haar eerste zoon Alv Richcrop, die als 3-jarige 1.12,8 liep en o.a. Ulf Thorensens Minnelop en de Nordisk Trearingspris won. Vervolgens bracht ze een aantal producten in Zwitserland en Finland om daarna weer terug te keren naar Zweden. Haar tweede product was de hierboven beschreven moeder van Conan Boko. Bij de volgende producten zaten nog wel enkele goede paarden, maar niet van de klasse van de eerste twee.

Resumé
De stamboom van Conan Boko is interessant, vooral door een aantal uitstekende fokmerries op de goede plekken, zoals Ata Donna Y, Prudy Hanover (de moeder van Prakas) en Pillow Talk. De moederlijn is van wereldklasse. Verder heeft de stamboom een mooie Frans-Amerikaanse mix, die in Noord-West Europa heel goed blijkt te werken. Snelheid gepaard met hardheid en uithoudingsvermogen. In de pedigree van Conan Boko zien we in 4x4x5 op inteelt Speedy Crown en 4x5x5x6 op Star’s Pride. D.w.z. ca 16 % Speedy Crown en 14 % Star’s Pride.
We zijn benieuwd naar het vervolg van de carrière van deze Criterium-winnaar.

Bronnen: het computerstamboek van G. ter Schure, veilingcatalogi en internet.

terug naar overzicht Fokkersogen