Fokkersoog:Aida Boko, Kampioene der 4-jarigen

Aida Boko werd vorig jaar enkele dagen vóór de Derby door de familie Gerrits aangeschaft om eindelijk deze door hen begeerde Klassieker te kunnen winnen. Dat lukte toen wederom niet. Gelukkig heeft Aida inmiddels voor pleisters op de wond gezorgd door het winnen van een Zweedse vierjarigen-koers, het Kampioenschap der Vierjarigen en het Durk Minkema Memoriaal 2011. Na haar carrière zal ze een aanzienlijke restwaarde als fokmerrie hebben. Lees haar afstamming er maar eens op naDe Uitslag
De uitslag van het Kampioenschap is mogelijk beïnvloed door het koersverloop en de tactiek van Stal Langeweg. Kanshebster Ariane Beemd kwam ingesloten te liggen en eindigde "met alles over" als vierde. Maar Aida Boko eindigde aan de buitenkant het snelste van allemaal en won de koers heel sterk in handen van Roland Hulskath. Ook Andre W kwam na een starfout sterk af. We zullen nooit weten hoe het zou zijn afgelopen als Ariane wel was vrijgekomen. Op 29 oktober a.s. krijgen we waarschijnlijk een nieuwe spannende confrontatie te zien tussen de beide klassemerries in de merrie-afdeling van de Breeders Crown. Andre W eindigde in het Kampioenschap als tweede en koploper Ardi Boko als derde, vóór Ariane Beemd en Admiral Newport. Qua vaderpaarden was de uitslag From Above - Love You - Juliano Star - Passing Renka - Pearsall Hanover en qua pères-de-mères Yankee Glide - On the Take - Mack Lobell - Super Arnie - Supergill. Internationale namen waar de Nederlandse fokkers trots op kunnen zijn.

De Fokker
John Bootsman kocht Aida's moeder Staro Almighty als veulen op de Kriterium-veiling in 2004. De merrie was supergefokt, maar had een zichtbaar probleem met een achterbeen, waardoor John het laatste bod had met slechts 90.000 kronen (ca € 10.000). Hij wilde haar vooral om haar bloedlijnen hebben. Trainer Timo Nurmos heeft het nog wel geprobeerd, maar de merrie werd geen koerspaard. John liet haar als 3-jarige dekken en dat resulteerde meteen in de voltreffer Aida Boko, die na haar carrière volgens contract weer teruggaat naar haar fokker.

Aida Boko
Eind april 2010 debuteerde Aida winnend, als driejarige op Duindigt. Vervolgens won ze in Alkmaar en op Duindigt. Ze won de Troost-Sweepstakes in een recordtijd van 1.16,1 en de Derby-Selectie in 1.16,9. Ongeslagen in 5 starts, was ze favoriet voor de Derby, samen met Amour d'Occagnes, beide met een cote-eventueel van 3,70. Aida werd slechts zevende tot teleurstelling van haar eigenaren, die haar vlak voor de Derby hadden gekocht. In de Fokkers-Trofee werd ze derde achter Andre W en Amour de la Rue. Vervolgens won ze een gewoon koersje op Duindigt en sloot het jaar af met een derde plaats in de Merrie-afdeling van de Breeders-Crown achter Ariane Beemd en Andaluz. 
In 2011 werd de klassemerrie tot nu toe in 13 starts zevenmaal eerste en zesmaal tweede. Ze begon met twee overwinningen in Alkmaar en werd vervolgens tweemaal tweede in een Merrie-Stakes. Op de zaterdag van het Elitloppet-weekend won ze in Zweden een vierjarigenkoers in 1.14,0 met een eerste prijs van € 11.000. Op Duindigt volgde een zege in de Zilveren Stakes en indrukwekkende overwinning de serie van het Sprint-kampioenschap der 4-jarigen in een bijna baanrecord van 1.12,8 met grote voorsprong op Amour de la Rue en Ariane Beemd. Laatstgenoemde klopte haar in de Finale, waarin Aida slechts tot 1.14,0 kwam. Ariane klopte haar ook in de Groningse Merrie-Stakes en in de Halve Finale van het Vierjarigen Kampioenschap werd Aida geklopt door Admiral Newport. In de Finale klopte Aida Boko echter alle jaargangstoppers in 1.14,3. Vervolgens werd ze op 9 oktober tweede in een Stakes-koers, vlak achter Your Love Lois, en op 15 oktober won ze ijzersterk het eerste Durk Minkema Memoriaal.
Aida won totaal 13 koersen en was 6 keer tweede uit 22 starts. 

Berry's Boy wint de Derby.

Vader From Above
Hij was de beste van zijn jaargang in Zweden en won als 3-jarige het Kriterium, als 4-jarige de Derby en als 5-jarige de Elitloppet. Niet lang daarna kreeg hij een blessure. In 2004 werd hij als 6-jarige ter dekking gesteld en zijn oudste producten zijn nu 6 jaar oud. Daarbij zit de jaargangstopper Marshland (1.10,9 - € 400.000). Bij de 5-jarigen zit Zyrano Boko (1.11,8 - € 150.000) en bij de 4-jarigen Sprinter-Mäster Orecchietti (1.10,5 - € 270.000).
From Above heeft een prachtige pedigree en is een mooie compacte hengst met een schofthoogte van 1.59 m. Hij is een zoon van de Elithengst Zoot Suit en dus een kleinzoon van de onvolprezen Nevele Pride. Zijn moeder is Elite-fokmerrie. Zijn grootmoeder Super Nice was een topper als koerspaard en zij is een kleindochter van een andere topmerrie, Panty Raid. Zij stammen af van de merrie Expresson, net als de miljonairs Uconn Don, Elusive Desire, Giant Victory en Kosar, en verder Tagliabue, Herschel Walker, Lola's Express, Super Juan, Bonefish, Pink Diamond, Express Pride, etc.


Vader From Above.

Moeder Staro Almighty
Zoals gezegd, bleef deze Zweedse merrie recordloos en werd als 3-jarige gedekt. Na Aida Boko kwam er geen B-tje. De nu tweejarige dochter Celestial Boko kwalificeerde zich op 3 sept. j.l. in 1.17,5 en was als derde favoriet foutief in haar eerste koers, de Jofferprijs. De jaarlinghengst Davy Boko was één van de toppers op de 2-Companions Sale en werd voor € 42.000 gekocht door Peter Aleman en Maup Haanemeijer.

Broodmare-sire
De vader van de moeder is Yankee Glide, die we onlangs al tegenkwamen bij Bewitched.
De uitstekend gefokte hengst is een succesvol vaderpaard in de USA, met Oaks-winnares Passionate Glide, Triple Crown-winnaar Glidemaster en Ken Warkentin als vaandeldragers. Vorig jaar stond hij vierde in de USA-statistiek van de vaderpaarden (alle leeftijden).

De moederlijn van Aida
Stammoeder is de Amerikaanse merrie Nervolo Belle. Haar nafok is veelomvattend en zeer succesvol in de USA en Europa. Hieruit komen o.a. de hengsten Muscle Hill, Donato Hanover, Windsong's Legacy, Napoletano, Tamin Sandy, Brioni, Order by Fax en Supergrit, en de topmerries Snow White, Pure Ivory, Nealy Lobell, Fern en Camilla Highness.

De G-tjes van Hanover
Hanover Shoe Farms gaf kinderen van merries uit bepaalde takken dezelfde beginletters.
We pakken de draad op bij de merrie Golda (geb. 1941), die een bescheiden record had van 1.19,9 als pacer, maar afstamde van goede harddravers, anders had Hanover Shoe Farms haar niet aangeschaft. Zij was een volle zus van Nora, die moeder was van Hambo-1955-winnaar Scott Frost. Golda werd moeder van een ruin met een winsom van $ 112.750 en 6 dochters die niets verdienden, maar zich deels in de fokkerij revancheerden. Van de dochters Garbo Hanover en Golda Hanover is weinig overgebleven. Van Golddust Hanover stammen o.a. af de bekende merrie Shesellseashells ($ 200.000) en haar kleinzoon, de bovengenoemde Orecchietti. Van Magic Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse dekhengst Kadabra ($ 1.900.000) en in Nederland o.a. de fokmerrie Swedish Tart van Bob van der Kerff (Tiptronic BN etc.).
Van Gayety Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse ruin Pensacola ($ 434.000) en in Nederland Utrecht Fortuna (1.18,1 - € 34.000), Happy Rainbow (1.16,1 - € 17.000), Duco W (1.17,6 - € 16.900), Upshot Hanover (1.19,4 - € 16.500) en Kim Rainbow (1.16,1 - € 16.000).

Gleeful Hanover
Golda's andere dochter Gleeful Hanover is de zesde moeder van Aida Boko. Zij bracht 8 producten waarvan er 4 redelijk koersten, zonder uitschieters. Daarbij 3 dochters, waarmee is doorgefokt. Van Glisten Hanover stamt af de Zweedse dekhengst Prime Prospect (€ 500.000). Van Genya Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse merrie Jeff's Spice ($ 950.000), de Italiaan Profumo Om (€ 527.000) en de dekhengsten Garland Lobell ($ 345.000), Cumin ($ 150.000) en Buitenzorg's On the Take ($ 232.000). Uit deze lijn komt ook de merrie Fly by Kemp, waaruit Boko de Derby-tweede Trenton Boko fokte.

Glee Hanover
Een andere Gleeful Hanover-dochter is Glee Hanover, de vijfde moeder van Aida Boko. Zij bracht 13 producten waarvan er 7 redelijk koersten met als uitschieter de merrie Gutsy Lobell ($ 183.000). Van laatstgenoemde stammen o.a. af Supergrit ($ 1.487.000), Castleton Bass (€ 121.700) en Aad van Schie's fokmerrie Green Grove, waaruit o.a. Zjanti River komt. De zusters van Gutsy brachten o.a. Order by Fax (€ 500.000) en de fokmerrie Miss Frick Boko.

Glory Lobell
Gutsy's halfzus Glory Lobell is de vierde moeder van Aida Boko. Zij was recordloos en bracht 17 producten, waarvan 8 starters, waarbij 2 toppers: de hengst Gladstone Lobell ($ 155.000) en de merrie Ginger Belle ($ 227.000). Deze laatste is de derde moeder van Aida Boko. Van de zusters van Ginger Belle stammen o.a. af de crack Donato Hanover ($ 3.000.000) en de bekende merrie Snow White ($ 1.433.000). Een zeer actuele moederstam dus.

Ginger Belle
De overgrootmoeder van Aida Boko, Ginger Belle, was volgens de Amerikanen "wereldkampioene" als 2- en 3-jarige, omdat ze toen wereldrecords liep. Ze won 22 koersen, waarbij diverse bekende Stakes-races. In de Hambletonian-Oaks werd ze derde. Haar producten staan in de tabel. Ze bracht twee topmerries: Gironde Hanover (moeder van Goddess of Chaos $ 359.700) en Gingin Hanover, de grootmoeder van Aida.

Gingin Hanover
Ook de grootmoeder van Aida Boko was een uitstekend koerspaard. Ze won een aantal Stakes-koersen, werd tweede in de Matron Stakes en derde in de merrie-finale van World Trotting Derby. Net als bij haar voor-moeders zien we in haar productie enkele goede paarden, maar ook een aantal recordloze dravers. Goede koerspaarden waren de hengsten Bombay en Boracho en de merrie Gingerly (moeder van Incredible Hulk € 254.750). Gingin's laatste product is de reeds besproken moeder van Aida Boko, Staro Almighty.

Resumé
Aida Boko is zuiver Amerikaans gefokt met het beste bloed dat de USA te bieden heeft. Op de X-lijnen staan topmerries. Voor later is ze een veelbelovende fokmerrie, maar hopelijk gaat ze ons eerst nog veel mooie dingen als koerspaard laten zien. Wie de beste merrie van de A-jaargang is staat nog even open. Aida zocht vorig jaar de competitie met de hengsten op in de Derby en de Fokkers Trofee. In directe confrontaties met Ariane Beemd is de stand 4-2 in het voordeel van Ariane. We zien uit naar een spannende strijd tussen beide merries in de Breeders Crown Merrie-afdeling op 29 oktober a.s.

Aanbevelingen
Met dank aan Gerard ter Schure, die de prestaties van de familie van Aida Boko volledig heeft uitgezocht ten behoeve van de veilingcatalogus van de 2-Companions Sale. Deze gegevens zijn ook te vinden in Gerard's onvolprezen Computer-Stamboek, waar ik veel gebruik van maak, mede door het manco op de NDR-site. Op de website  www.ndr.nl  kunnen wel de prestaties van alle NL-producten worden opgezocht, echter nog niet de producten van fokmerries en dekhengsten. NDR heeft nu al jaren geen stamboeken en jaarboeken meer uitgegeven en voldoet op deze manier niet aan haar verplichtingen als stamboek-organisatie. Boeken zijn moment-opnames en stamboek-boeken zijn al achterhaald op het moment van uitgave. Beter is het om de stamboekgegevens via internet beschikbaar te stellen en ik roep NDR op om dit op korte termijn mogelijk te maken (vóórdat de stamboekvergunning wordt ingetrokken).
Er worden steeds minder veulens in het Nederlands stamboek ingeschreven en dat gaat ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor het koerswezen. De paarden zouden daarom vaker moeten starten en langere carrières moeten hebben, net als bijv. in Zweden. Het beleid moet daarop worden afgestemd en dat betekent dat het tweejarigencircuit moet worden ingekrompen en naar achteren geschoven, en het vierjarigencircuit moet worden uitgebreid. Het Kampioenschap der Vierjarigen zou eigenlijk nog wat moeten worden opgewaardeerd, mogelijk met extra inlegrondes. Een deel van de inleggelden voor de Driejarigen-Derby gaat nu al naar het prijzengeld van het Kampioenschap der Vierjarigen en deze koers zou daarom heel goed de Vierjarigen-Derby kunnen worden genoemd, zoals enkele jaren geleden is gebeurd. Dit zou deze koers het bijbehorende cachet geven. En vreemd is het niet, want ook in België, Oostenrijk en Scandinavië is er een Vierjarigen-Derby.

terug naar overzicht Fokkersogen