Fokkersoog: Bibi Barosso, sterke winnares Merrie-Derby

De Merrie-Derby werd met overmacht gewonnen door de mooie Bibi Barosso in handen van Hugo Langeweg jr. Zij lijkt verreweg de beste merrie van haar jaargang te zijn. Het bijzondere op deze middag was dat Ron Nooteboom, de fokker/eigenaar van de winnares, een uur later ook de Derby won met Berry's Boy, die hij in gedeeld eigendom heeft met zijn broer Frank en met trainer Jan van Dooyeweerd. Een unieke dubbel.De Uitslag
Bibi Barosso won de Merrie-Derby vóór Broadwaytranss R, Benice Boko, Brescia Boko, Bonita en Bucky's Girl. De eerste twee zijn van Amerikaanse tophengsten, de volgende vier van Frans-Amerikaanse tophengsten. Het tijdperk van de inlandse vaderpaarden lijkt definitief voorbij. De winnares komt uit een oude Duitse moederlijn, de derde en vierde geplaatste zijn Boko's uit gerenomeerde Amerikaanse moederlijnen (van Rapsody in Blue en Kerry Way). De tweede, vijfde en zesde geplaatste komen uit oude Ned. moederlijnen, die van oorsprong meestal Amerikaans of Frans zijn. Het gaat om Emma Baldwin (stammoeder van Broadwaytranss R) en tweemaal Zora-Tourterelle (Bonita en Bucky's Girl).

De Fokker
Ron Nooteboom ging 20 jaar geleden na veel gezeur eindelijk een keer met zijn buurman mee naar Duindigt. Hij zag daar Yellowa de Gouden Zweep winnen en was meteen verkocht. Binnen een week had hij een harddraver gekocht, Gigolo Vitesse, die bij Jan van Dooyeweerd sr. op stal kwam. De hengst was goedgefokt, maar geen grootheid in de koers. Hij won 13.000 gulden. Iris van Cornjum volgde en zij won 32.000 gulden als tweejarige. Later richtte Nooteboom zich meer op Duitsland, waar hij veel met Cees de Leeuw heeft samengewerkt. Hij kocht soms goede jonge merries en na hun carrière fokte hij er enkele veulens uit. Zo deed hij dat bijv. met Pussy Dream (1.16,3 - € 73.000), waaruit hij Primavera (1.14,1 - € 127.000) fokte, Little Ironlady (1.16,2 - € 80.000), waaruit 3 goede producten kwamen. Daarnaast kocht hij als jaarling verschillende goed presterende paarden zoals Ipse LB (It) , Vioxx SR (Dts) en Leanne di Quattro (It). De twee laatstgenoemde (van Jade Groenhof 1.16,4 - € 20.000) heeft hij nu nog in bezit als ook de fokmerrie Madam Lavec (Viking Kronos) die in het Duitse stamboek staat. Ook met de crack Tycho of Pass was Nooteboom succesvol.Verder heeft hij nog enkele Franse fokmerries en koerspaarden en twee Nederlandse: de winnaars van de recente Derby (deels) en de Merrie-Derby.
De biochemicus en marketeer Ron F. Nooteboom is consultant voor de farmaceutische en de gezondheids industrie, waarbij het gaat om medisch onderzoek, strategie en communicatie. De drafsport en fokkerij is zijn passie en hij deelt die hobby met vrienden (waaronder zijn broer Frank, die mede-eigenaar is van Berry's Boy) en met zijn vrouw en twee kinderen. De naam Barosso klinkt ‘lekker’ in het gehoor en is niet meer dan een fantasienaam.

Bibi Barosso en tainer/pikeur Hugo Langeweg jr. worden gehuldigd
na de winst in de Merrie-Derby. Tussen de dames staat fokker-eigenaar
Ron Nooteboom. Rechts staat een afgevaardigde van De Telegraaf
klaar met de ereprijs.

Bibi Barosso
Zij deed als 2-jarige alleen een kwalificatiekoers in 1.19,4 op de laatste dag van oktober 2010. Haar eerste koers liep ze in Alkmaar op 20 maart j.l. waarbij ze werd uitgeschakeld. Drie weken later won ze een koers op Duindigt en drie weken daarna weer. Vervolgens werd ze vierde achter Berry's Boy en Blizzard WT. Dit waren allemaal gewone koersen en op 3 juni startte Bibi in de Sweepstakes met startnummer 12. Gezien haar cote van 41/1 werd ze toen nog beschouwd als de minst kansrijke van de 3 Langeweg-deelneemsters. Na hinder sprong de merrie en werd uitgeschakeld. Hetzelfde lot trof haar een week later op Duindigt. Daarna zagen we de echte Bibi Barosso. Ze won drie koersen op rij: een Merrie-Stakes, de Selectie-koers en de Merrie-Derby in een recordtijd van 1.17,0 over 2.600 m, precies even snel als Berry's Boy in de Derby.


Bibi Barosso wint de Merrie-Derby met overmacht.

Vader Ken Warkentin
We bespaken hem vorig jaar al in een Fokkersoog over zijn zoon, de Sweepstakeswinnaar Adonis Boko. Ken was een klein en vroegrijp hengstje. Als tweejarige evenaarde hij het wereldrecord, won 8 van zijn 9 koersen, incl. de Breeders Crown en werd gekozen tot Tweejarige Draver van het Jaar. Als 3-jarige won hij nog enkele koersen, maar niet de topnummers. Desalnietemin heeft de hengst een mooie winsom van 900.000 dollar.
Hij komt uit dezelfde moederlijn als Valley Victory. Diens grootmoeder, Victorious Lou, is tevens de moeder van Louisa, die u als overgrootmoeder van Ken Warkentin rechtsonder in zijn stamboom ziet staan. Ook Comets Tail stamt af van Victorious Lou. Door deze overgrootmoeder en door Double Coverage (de moeder van zijn Broodmare-sire Tagliabue) heeft Ken Warkentin een goede X-factor voor zijn dochters.


Vader Ken Warkentin.

Moeder Ironie
De Duitse merrie Ironie is als jaarling door Nooteboom aangeschaft en het was een goed jong paard. Ze won de Vorlauf van de Merrie-Derby en was favoriet in de Finale. Daarin was ze echter foutief. Dochter Bibi heeft haar moeder nu gerevancheerd. Na haar koerscarrière heeft Ron Nooteboom vier veulens uit Ironie gefokt (zie de tabel). De oudste Baronello is als 3-jarige uitgevoerd naar Zweden en ging in 2010 naar Malta. Banana Moon koerste als tweejarige in Duitsland en is als 3-jarige uitgevoerd naar Finland, waar ze niet is gestart. Ironie kreeg vervolgens enkele jaren geen veulen, waarna in 2008 Bibi Barosso werd geboren. De volgende Dino Barosso is weer Duits.
 
Broodmare-sire
De vader van moeder Ironie is de in Duitsland gefokte Speedy Soma. Hij is in 1981 geboren van Speedy Somolli uit de uitstekende Franse merrie Belle Doris, die tweede werd in het Critérium des 3 Ans. Als 5-jarige werd zij in 1972 vierde in de Grote Prijs der Lage Landen, achter Fideel, Une de Mai en Azelino B, na een onfortuinlijk parcours. Zij was toen in Italiaans bezit en ging later over in Duitse handen. Haar zoon Speedy Soma won 9 koersen in 21 starts en was een uitstekend vaderpaard dat dikwijls tweede werd achter de Duitse vaderpaarden-kampioen Diamond Way. Speedy Soma is vader van o.a. de cracks Fazimo, Speedy Harry en Harpune. Vreemd genoeg heeft hij geen Nederlandse producten. Hij is in ons land wel de Père-de-Mère van o.a. Yellow Moon, Zazazoo en Bibi Barosso.

De moederlijn van Bibi
Omdat het om een oude Duitse moederlijn gaat zeggen de meeste namen ons niet zoveel en we stippen daarom alleen de belangrijkste zaken aan. Gezien hun records in die tijd moeten de voormoeders Ellen Spencer 1.21,9 en Grassmädel 1.22,7 uitstekende koerspaarden zijn geweest. We beginnen met de in 1962 geboren Negri, dochter van de Fransman Itou Lui (van Kairos uit een Critérium des 5 Ans-winnares) en de Amerikaans gefokte Ellen Spencer. De goede fokmerrie Negri bracht 12 producten, waarvan 11 met record, 7 die meer dan € 25.000 wonnen, met als beste de merrie Hegrina (1.19,6 - € 188.000). Deze laatste won het Abdell Toddington, Budenbrock-Rennen en de St. Leger van 1976 en werd op haar beurt een uitstekende fokmerrie. Haar zusters deden het ook goed in de fokkerij. Het enige recordloze product van Negri was Igri en dat is de overgrootmoeder van Bibi Barosso. Igri heeft redelijk gefokt (zie de tabel). Zij is van de hengst Cap d'Antibes en dat is geen Fransman, maar een zoon van Star's Pride uit de goedgefokte Amerikaanse merrie Chacha Hanover. Igri's dochter Negri is van Gerrol, een Permit-zoon uit de moederlijn van de beroemde Amerikaanse Evensong. Nigri fokte nog beter dan haar moeder. Al haar producten kwamen in de baan en hadden redelijke tot goede winsommen, zonder echte grootverdieners daarbij. Uiteindelijk lijkt haar beste dochter Ironie wel een topper te hebben gebracht en dat is "onze" Bibi Barosso.

Resumé
Bibi Barosso komt uit een uitstekende moederlijn en de gebruikte hengsten zijn zonder uitzondering fraai gefokt. De X-lijnen zijn daardoor goed bezet: o.a. Victorious Lou, Double Coverage, een Franse Critérium des 3 Ans-tweede en verderop nog een Critérium des 5 Ans-winnares. Door deze laatste twee heeft Bibi ongeveer 15 % Frans bloed, maar wel van merries met uitstekende kwaliteit en op de juiste plek (X-lijnen). Ken Warkentin en Speedy Somolli staan garant voor de speed. Bibi heeft een mooie, interessante stamboom en uit haar moederlijn komen veel goede merries voort. We zijn blij dat Ron Nooteboom haar indertijd in het Nederlandse stamboek heeft ingeschreven en zijn benieuwd naar haar verdere carrière onder Nederlandse vlag. In welke Fokkers-Trofee zal ze starten in de Hoofd- of de Merrie-afdeling? Bibi tegen Berry? Op 1 oktober a.s. zullen we het weten!
(Twee maanden later won Bibi de Fokkers Trofee-Merries en een jaar later zelfs de Vierjarigen Derby)

Verwijzing
Op de website  www.hvt.de  kunnen de producten van moeders, zusters en tantes uit de moederlijn van Bibi Barosso worden opgezocht.
Op de website  www.archiefndr.nl  kunt u filmbeelden zien van de Grote Prijs der Lage Landen 1972 met het heroïsche gevecht tussen de kleine Belg Fideel en de grote Une de Mai en met Belle Doris in beeld als laatste paard bij het defilé (na Une de Mai) en vierdik naar de kopgroep in de laatste ronde. Deze merrie had veel lucht en karakter, een ander was gaan stappen na zo'n parcours.

terug naar overzicht Fokkersogen