Fokkersoog: STAR'S PRIDE

Wie was eigenlijk Star's Pride?

gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 10 van 2011, de Breeders Special
en met toestemming overgenomen

geschreven door Hans Huiberts

Star's Pride is één van de invloedrijkste vaderpaarden ter wereld geweest. Vooral zijn beste zoons Super Bowl en Nevele Pride hebben zijn vaderlijn overal doorgezet. Laatstgenoemde hoofdzakelijk in Europa. En in Frankrijk is zijn zoon Florestan het belangrijkste vaderpaard geweest in de tweede helft van de vorige eeuw. Maar ook Star's Pride-dochters zijn van grote invloed. Zijn moederlijn is nog steeds van belang en er lopen verschillende lijnen naar de Nederlandse fokkerij. En niet de minste: onze Ineke P Boko stamt ook uit deze moederlijn!

Star's Pride op Hanover Shoe Farms

Geveild als jaarling
Star's Pride was een klein paardje en als jaarling nog niet erg imposant. Qua afstamming was hij wel interessant, maar vlak na de oorlog waren de jaarlingprijzen nog laag. Trainer Harry Pownall zou enkele jaarlingen kopen voor de bekende eigenaar E. Roland Harriman en zag wel wat in het hengstje. Hij kreeg toestemming om tot ongeveer $ 2.500 mee te gaan, desnoods een paar honderd meer. Pownall moest echter vóór het einde van de veiling weg en vroeg aan zijn vriend Jimmy Wingfield om voor hem te bieden. Star's Pride's fokker Warwick had toevallig een minimum prijs van $ 2.500 in zijn hoofd en dat bedrag werd snel bereikt. Maar het bieden ging nog even door. Toen het wat trager ging en Wingfield bij $ 2.950 niet meer verder durfde te gaan, zei de bekende trainer Sep Palin tegen de fokker dat hij het beestje maar aan Wingfield moest gunnen, want die zou er goed voor zorgen. Zij wisten niet dat er geboden werd voor de steenrijke E. Roland Harriman, anders waren ze nog wel even doorgegaan en zou de hengst misschien in bezit van zijn fokker zijn gebleven. Warwick heeft later nog wel eens aan die veilingdag teruggedacht. Harriman werkte vaak samen met Lawrence B. Sheppard, de eigenaar van Hanover Shoe Farms, en deed een half deel van de hengst aan hem over. Al deze toevalligheden hebben onze draverfokkerij later danig beïnvloed.

Op één na de beste
Star's Pride kwam in training bij Harry Pownall, tegelijk met een andere draver, die ook zijn sporen na zou laten: Florican. In de koers zouden de beide stalgenoten elkaar regelmatig in de weg zitten. Zijn trainer vond Star's Pride vanaf het begin een natuurtalent, dat geen extra gewicht nodig had, in tegensteling tot veel dravers in die tijd. Toch kon hij als tweejarige eerst Florican niet kloppen en Florican kon op zijn beurt de Volomite-zoon Lusty Song niet kloppen. Tegen het einde van het seizoen klopte Star's Pride zijn stalgenoot wel en zo werd hij de op één na beste van zijn jaargang. Dat was nog steeds zo aan het begin van het volgende jaar. Hij liep als 2-jarige in Lexington zijn record van 2.06,6 (km.tijd 1.18,7) in handen van zijn eigenaar Sheppard.

De Hambletonian
Vlak voor deze belangrijkste koers voor 3-jarigen deed de eigenaresse van Castleton Farm een bod van $ 60.000 dollar op Star's Pride, maar de eigenaren vroegen $ 75.000 en toen haakte de biedster af. In de Hambletonian van 1950 zat trainer Pownall zoals gebruikelijk achter Florican en Star's Pride werd gereden door de toen 30-jarige John Simpson (sr). De beide stalgenoten waren toto-favoriet, onder stalweddenschappen. In de eerste heat had Lusty Song al snel de leiding en op het laatst kon Star's Pride niet verder komen dan een tweede plaats op een lengte. In de tweede heat had Star's Pride opnieuw een slecht startnummer en kon Lusty Song weer de kop nemen. Op het laatste rechte einde vochten de beide kemphanen een lang duel uit, dat Lusty met een neuslengte wist te winnen. Star's Pride werd in de eindrangschikking dus tweede en Florican werd vierde na zijn vijfde en derde plaats in de beide heats. De tweede plaats leverde  $ 14.750 op.
Star's Pride won later in dat jaar o.a. de Kentucky Futurity en de Finale van de Matron Stakes. Hij groeide uit tot de beste van zijn jaargang, mede doordat Lusty Song wat problemen kreeg.

Boven: Links komt Star's Pride een hoofdlengte tekort
op Lusty Song in de tweede heat van de Hambletonian 1950.

Boven: Star's Pride met links trainer/pikeur Harry Pownall, na een gewonnen koers.
Achter de sulky zijn eigenaren v.l.n.r. L.B. Sheppard, Fred van Lennep en E. Roland Harriman.

Boven: Star's Pride met trainer/pikeur Harry Pownall.

Als 4- en 5-jarige
Als vierjarige had Star's Pride een goed seizoen. Hij kon de uitstekende ruin Pronto Don niet kloppen, maar wel Florican, en hij won o.a. de Titan Cup. Beide stalgenoten koersten ook nog als vijfjarige. Hun mooiste moment brak aan op een warme zomeravond in de staat Illinois.  Met nog een ander paard waren ze ingeschreven voor een koers op "The Red Mile" van DuQuoin. Het baanmanagement wilde de koers met slechts 3 deelnemers annuleren, maar liet zich ompraten toen trainer Harry Pownall spectakel beloofde. Het was een avond voor records en de twee hengsten zouden spoedig als dekhengst gaan fungeren. In de eerste heat fungeerde Star's Pride als haas voor Florican, die op het laatst voorbij kwam en met een mijltijd van 1.57,2 een wereldrecord voor draverhengsten liep. Hij verbeterde het 11 jaar oude record van Spencer Scott. In de tweede heat moest Florican het kopwerk doen en kwam Star's Pride hem voorbij om te eindigen in 1.57,1 (= km.tijd 1.12,8). Florican's wereldrecord had slechts één uur standgehouden. Aan het einde van het seizoen werd de carrière van de beide hengsten beëindigd.
Van zijn 79 heats won Star's Pride er 36, werd 28 keer tweede en 6 keer derde. Hij verdiende totaal $ 141.000, Florican $ 152.000 en Lusty Song $ 125.000. Dit waren de drie cracks van deze jaargang. Alle drie uitstekend gefokt en op voorhand was niet te voorspellen wie het beste vaderpaard zou worden. De chique gefokte Lusty Song mislukte, Florican deed het goed, maar Star's Pride veroverde de wereld. Om dat te begrijpen, gaan we nu naar zijn afstamming.

Boven: de carrière van Star's Pride. Een race bestond meestal uit 2 heats.

Boven: Star's Pride maakt een trainingsritje met Harry Pownall.

Boven: Als 4-jarige won Star's Pride (midden) met Harry Pownall en startnummer 1A de Titan Cup
in een wereldrecord van 2.01,2 op de baan Historic Park. De andere starters waren Florican,
Demon Hanover, Lord Steward, Pronto Don, Almee Scott, Darn Flashy, Bangaway en Silver Riddle.
Demon Hanover (rechts foutief aan de reling met Billy Haughton) werd tweede,
Pronto Don (links met Benny Schue) werd derde en Lord Steward (midden met Guy Crippen) vierde.

AfstammingVader Worthy Boy
Worthy Boy was een goed koerspaard. Van zijn 48 heats won hij er 12, werd 19 keer tweede en 8 keer derde. Hij werd tweede in de Hambletonian van 1943 achter Volo Song. Zijn vader Volomite was een topper als koerspaard en een fenomeen als vaderpaard. Hij won de Horseman Futurity en de Finale van de Matron Stakes en werd ook tweede in de Hambletonian. Volomite's vader, Peter Volo, won de Kentucky Futurity, de Review Stakes en de Finale van de Matron Stakes en ook diens vader Peter the Great won de Kentucky Futurity.
Ook de moeder van Worthy Boy, Warwell Worthy, was een uitstekend koerspaard. Ze werd in 1935 tweede in de Hambletonian achter het paard van de 20-ste eeuw, de schimmelruin Greyhound.
Worthy Boy fokte goed, was niet zo populair als bijv. Hoot Mon en Rodney, maar hij tekende wel voor het vaderschap van Star's Pride. Worthy Boy was ook de vader de hier bekende dekhengsten Worthy Pride, Dean Worthy en Toreador, die lange tijd in Friesland heeft gedekt bij de familie Van der Veen.

Moeder Stardrift

Volgens Blodbanken liep Stardrift 116 heats waarvan zij er 50 won, 28 keer tweede werd en 14 keer derde. Dat resulteerde in een schamele officiële winsom van $ 5.112, veroorzaakt door de Grote Crisis en de Tweede Wereldoorlog. Haar record van 2.02,5 was goed voor die tijd. Ze werd geboren in 1936 en Star's Pride kwam ter wereld toen zij 11 jaar oud was. Verder zijn van haar geen producten bekend. Zij was een dochter van de gerenommeerde broodmare-sire Mr McElwyn, winnaar van de Horseman Futurity, de Kentucky Futurity, de Review Stakes en de Finale van de Matron Stakes. Hij stond ook op Hanover Shoe Farms ter dekking.

Moederlijn

We beginnen rechts onder in van de stamboomtabel. Dilworthy werd als 2-jarige al gedekt, want als driejarige kreeg ze de eerste van haar 14 veulens. De bijzonderheden komen via de oudste, Dillcisco (zie verderop) en het elfde veulen, Calumet Clancy. Deze laatste werd fokmerrie in Italië waar ze 5 goede producten bracht, waaronder de bekende dekhengst Filibustiere 1.18,5 die in Duitsland dekte en o.a. vader werd van de bekende Jan van Dooyeweerd-crack Diogen 1.19,3. Clancy's dochter Nola is de overgrootmoeder van Zigoni 1.16,9 , die enkele jaren in Nederland heeft gedekt. Hij is de vader van o.a. gulden-tonwinnaar War Glory.

Dillcisco
Zij heeft grote invloed gehad op de draverfokkerij in meerdere landen. We noemen drie van haar vier producten:
1. zoon Calumet Delco ging naar Frankrijk waar hij illegaal dekte. Inmiddels is ook officieel aangenomen dat niet de Franse hengst Gael, maar Calumet Delco de vader is van de bekende vaderpaarden Quiproquo II en Quiroga II. Quiproquo II is de vader van ons kampioenvaderpaard Double Six M. Er zullen ook wel onechte dochters van Calumet Delco in de Franse fokkerij zijn gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werd hij naar Duitsland gebracht en heeft daar nog enkele jaren gedekt.
2. dochter Josephine Brewer werd moeder van de goede Josephine Knight, die op haar beurt moeder werd van de uitstekende merrie Allie Song (2.03,3 - $ 37.700), die wij kennen als de moeder van de Nederlandse Kampioen 1968 Blazing Song, Ambitious Blaze (moeder van Arnie Almahurst), Agile Almahurst 1.20,4 en Another Love (2.03,3 - $ 37.700).
Agile Almahurst werd fokmerrie bij de heer Lourens in de Schermerpolder en bracht o.a. elite-fokmerrie Vinassi Oostwijck 1.17,0, op haar beurt moeder van Herestranss R 1.15,5  en Ingotranss R 1.17,0.
De volle zus van Blazing Song, Another Love, was een productieve fokmerrie die o.a. moeder werd van de dekhengst Astro Hill (TT 1.57,2 - $ 205.000) en van de Boko-fokmerries Anthem Hill (moeder van Noellyn Boko 1.15,6) en Alanna Hill (moeder van Hypersonic, Linneker en Ineke P Boko). Zie het Fokkersoog over Ineke P Boko.
3. dochter Stardrift werd moeder van Star's Pride, die de bijzondere genen van deze moederlijn wereldwijd heeft verspreid.

Stamboom
In de stamboom van Star's Pride zien we inteelt 3x4 op San Francisco, 4x4x4 op Peter the Great, 4x4 op Axworthy, 3x5x6 op Guy Axworthy, 4x5x5 op Zombro. Ook toen werd er al fors ingeteeld. We kunnen concluderen dat de stamboom is opgebouwd uit klassepaarden, die ook in de fokkerij hebben uitgeblonken.import

Boven: Star's Pride in koersconditie.
Je kunt nog zien waar het tuig heeft gelegen.

Als vaderpaard
Star's Pride had dus een beste afstamming, was een uitstekend koerspaard geweest en bovendien wereldrecordhouder. Toch had zijn eigenaar Lawrence B. Sheppard van Hanover Shoe Farms twijfels vanwege zijn kleine postuur en zijn smalle hoeven en ook omdat hij zich raakte. Hij verkocht de hengst naar Italië, maar cancelde de deal toen de koper niet met geld over de brug kwam. Zo kwam Star's Pride in 1953 toch ter dekking op Hanover Shoe Farms en ontstond er een geschiedenis, vergelijkbaar met die van onze Heres. Het dekgeld van Star's Pride werd aanvankelijk vastgesteld op slechts 750 dollar en hij kreeg niet de beste merries. Maar de hengst maakte desondanks een vliegende start. In zijn kleine eerste jaargang zat de vierde geplaatste in de Hambletonian. Toen zijn al even kleine tweede jaargang in 1958 drie jaar oud was, won zijn dochter Emily's Pride de eerste heat van de Hambletonian, zijn zoon Little Rocky de tweede heat en de dochter weer de derde, waarmee Emily's Pride winnares werd en Little Rocky tweede. Het jaar daarop won zijn zoon Diller Hanover in twee heats. Toen begon het echt storm te lopen voor het kleine vaderpaard en hij beschaamde het vertrouwen niet. Zijn dekgeld liep op tot het 20-voudige van zijn eerste dekgeld, nl. 15.000 dollar! In de tabel hieronder staan al zijn 8 Hambo-winnaars vermeld. Bij de onderbreking in 1970 won zijn kleinzoon Timothy T, een zoon van Ayres. Na 1972 won nog een product van Ayres (Christopher T in 1974) en daarna enkele producten van zijn andere zoons Nevele Pride (Bonefish in 1975) en Super Bowl, die met 6 winnaars zijn vader niet heeft kunnen kloppen. Een andere klassieke koers, de Kentucky Futurity, werd gewonnen door 10 Star's Pride-producten. En van de totaal 6 Triple Crown-winnaars in de vorige eeuw waren er 4 een product van Star's Pride. Geen enkele dekhengst in de USA heeft zulke uitstekende resultaten geboekt.
Van zijn 728 producten (631 dravers en 97 pacers) liepen 269 dravers en 65 pacers een record van 2.05 (1.17,7) of beter en 42 dravers en 7 pacers een record van 2.00 (1.14,6) of sneller. Star's Pride was vader van 64 dekhengsten in de USA. Hij is op 13 december 1977 op 30-jarige leeftijd gestorven en werd begraven op het terrein van de Hanover Shoe Farms.

Hambletonian winnaar en tweede van Star's Pride
(8 winnaars, 4 tweede)

jaar winnaar tijd heats tweede

1958

Emily's Pride (m)

1.59,4

3

Little Rock

1959

Diller Hanover

2.01,1

2

nvt

1964

Ayres

1.56,4

2

nvt

1965

Egyptian Candor

2.03,2

4

Armbro Flight (m)

1966

Kerry Way (m)

1.58,4

2

Polaris

1967

nvt

1.58,2

2

Kleinzoon Keystone Pride

1968

Nevele Pride

2.01,0

2

Kleinzoon Keystone Spartan

1969

Lindy's Pride

1.59,2

2

nvt

1970

Kleinzoon Timothy T

1.57,3

3

nvt

1971

nvt

1.58,2

2

Savoir

1972

Super Bowl

1.56,2

2

nvt

 

Meest winnende producten met winsom > $ 300.000

product geb.jaar winsom record

Savoir

1968

$ 1.185.235

1.58,2

Nevele Pride

1965

$ 873.238

1.54,8

Super Bowl

1969

$ 601.000

1.56,4

Spartan Hanover

1969

$ 565.700

1.57,2

Armbro Flight (merrie)

1962

$ 493.600

1.59,0

Lindy's Pride

1966

$ 396.600

1.57,6

Horton Hanover (pacer!!!!)

1965

$ 373.122

p, 1.56,6

Meadow Bright (merrie)

1972

$ 388.600

1.57,4

Crain Hanover

1966

$ 323.156

2.00,0

Quick Pay

1973

$ 321.796

1.59,0

Perfect Freight

1962

$ 310.719

1.57,4

 

Gemiddelde prijs van zijn jaarlingen

import

Stand van Star's Pride bij de vaderpaarden in de USA
(Rank = totaal incl. pacers; Rank Trot = alleen bij de dravers)

import


Belangrijke zoons
Het is ondoenlijk om alle dekkende zoons van Star's Pride op te sommen. We noemen de bekendste. Super Bowl, Nevele Pride, Hickory Pride, Lindy's Pride, Egyptian Candor, Matastar, Ayres, Savoir en Nevele Major dekten in de USA. In Italië Prix d'Amérique-winnaar Nike Hanover en Luther Hanover. In Scandinavië Quick Pay (vader van Victory Tilly) en Frosty Hanover. In Rusland Apex Hanover en Lowe Hanover. In Duitsland Polaris, Amastar en Essis. In Nederland dekten zijn zoons Brogan, Mucho Pride, Proudly, Pepitone Hanover, Surge Hanover, Fairmont Hanover, Loring Hanover, Lex Hanover en natuurlijk de jarenlange kampioen van onze vaderpaarden Star Performer, die als jong paard Nelk Hanover heette. Star's Pride kreeg vanzelfsprekend ook de beste fokmerries van Hanover Shoe Farms te bedienen, vandaar het hoge aandeel van Hanover-namen in deze opsomming.

Vaderlijn
De vaderlijn van Star's Pride wordt nu voornamelijk voortgezet via zijn zoons Super Bowl, Nevele Pride en in Frankrijk Florestan. Het lijkt erop dat het belang van Star's Pride in Europa groter is dan in de USA. Misschien past hij beter in ons koersbestel of bij onze merries.
Super Bowl bracht eerst o.a. met Texas, Joie De Vie, Brisco Hanover, Speed Bowl, Worthy Bowl en Final Score goede vaderpaarden in de USA, die echter geen invloedrijke zoons kregen. Later kwamen Supergill, American Winner, Giant Victory, Tagliabue, Cumin en Royal Troubador en daar is de hoop in de USA op gevestigd. Striking Sahbra en Malabar Man (v. Supergill) en vooral Credit Winner (v. American Winner) lijken de belangrijkste voortzetters van deze vaderlijn via Super Bowl in de USA te zijn. In de pedigree van Malabar Man vinden we 3x5x5x5-inteelt op Star's Pride!
In Europa stond ook een groot aantal Super Bowl-(klein)zonen ter dekking en we volstaan met (oud-)kampioenvaderpaarden te noemen van België, Duitsland, Finland, Italië, Noorwegen en Zweden, resp. Yankee Predator, Diamond Way, Express IT, Supergill, Toss Out, Super News, Super Arnie, Express Ride en Viking Kronos. In Frankrijk stonden alleen twee Napoletano-zonen ter dekking en dat zijn dus kleinzonen van Super Bowl. Ook in Nederland waren de Super Bowl-zonen van minder belang: Grundy's Ebony, Leonard Hanover, Super Explosive en Construction.
Nevele Pride is vader van o.a. Snack Bar, Pershing, Madison Avenue, Flying Irishman, Zoot Suit en Barbeque, die allemaal in Scandinavië ter dekking stonden. In de USA waren Incredible Nevele, Nevele Diamond en vooral Bonefish zijn blikvangers. In Duitsland o.a. Cheetah en Kingfish. In Nederland hadden we Nevele Impulse, Express Pride, Classical Pride, Armbro Oxford en Beat the Time en in België stonden Perfect Light, Invit Broline en Midnight Curfew ter dekking. Ook Meadow Road (grootvader van Kadabra) en onze Incredible Crafts stammen van Nevele Pride af.
Andere belangrijke vaderpaarden met Star's Pride in de vaderlijn zijn SJ's Photo en zijn zoons, die van Hickory Pride afstammen.
In Frankrijk zetten vooral Kimberland (v. Nevele Pride), Blue Dream (v. Pershing), Viking's Way (v. Mickey Viking v. Bonefish) de Nevele Pride-tak voort. Het fokfenomeen Florestan komt rechtstreeks van Star's Pride en heeft ook nog (klein)zoons ter dekking staan. Zijn halfbroer Granit is een zoon van Ayres en dus een kleinzoon van Star's Pride.

Als Broodmare sire
Ook als fokmerrie-vader heeft Star's Pride zich onderscheiden. Enkele van zijn dochters werden moeder van belangrijke vaderpaarden en zo is ook langs deze weg zijn erfelijke materiaal, inclusief het X-chromosoom van zijn moeder, op grote schaal verspeid. Zijn dochters brachten o.a. Speedy Somolli, Lord of All, Armbro Goal, Noble Victory, Count's Pride, Prakas, Dance Marathon, Chiola Hanover, Crysta's Crown, Speed in Action, Dayan, Somolli Star en de "Nederlandse" dekhengsten Mark Six, Armbro Ted en Promoter.
En ook de dochters van zijn dochters mochten er zijn, zoals Armbro Ermine, Armbro Regina, Mae Jeans Crown, Classical Way, Nealy Lobell, Dominant, Plant the Seed en vele anderen.
Veel van deze paarden waren producten van Speedy Crown uit dochters van Star's Pride. Dit was de Golden Cross uit de jaren 80, die volgde op de Golden Cross van Star's Pride met dochters van Hoot Mon uit de jaren 60/70.

Betekenis van Star's Pride
Er zijn van die vaderpaarden, die sterk verbeterend werken, die zelfs betere producten voortbrengen dan ze zelf als koerspaard zijn geweest. Vervolgens blijven ze jarenlang aan de top, zonder te worden voorbijgestreefd door hun zoons. Dat laatste gebeurt pas als de leeftijd gaat tellen en de betere merries plus hun eigen dochters aan andere dekhengsten worden gekoppeld. Blijkbaar passen deze tophengsten goed bij een bepaalde generatie van fokmerries. Vandaar het ontstaan van de steeds veranderende Golden Crosses. Voorbeelden van zulke vaderpaarden zijn Heres, Diamond Way, Coktail Jet, Florestan, Sharif di Jesolo, Super Arnie, Super Bowl, Speedy Crown, Valley Victory en vooral ook Star's Pride. Sinds 1953 is er een tsunami van Star's Pride-bloed over de draverwereld gevloeid en daarvoor moeten we hem dankbaar zijn. Hij heeft zo'n groot stempel op de draverfokkerij gedrukt dat we hem de Hambletonian van de Twintigste Eeuw zouden willen noemen.

De Hambletonian van de Twintigste Eeuw

import

Boven: Star's Pride in zijn paddock.
Hij stierf op 13 dec. 1977 op 30-jarige leeftijd
en ligt begraven op Hanover Shoe Farms.
terug naar overzicht Fokkersogen