Fokkersoog: Ineke P Boko, top Elitemerrie

(gepubliceerd in de Breeders Special van het weekblad "Draf&Rensport", nr. 10 van 2011, auteur Hans Huiberts )


Titel: Ineke P Boko geanalyseerd

In de Breeders Special van 2009 stond een uitvoerige beschrijving van Peter the Great en via zijn moederlijn kwamen we terecht bij de Alki-paarden van de familie Alkema. In 2010 was Nu Pagadi de rode draad in het Fokkerijnummer en kwamen we uit bij Wiebeline Wip en Apocalypse Now en hun fokkers. Dit jaar hebben we Star's Pride in het voetlicht geplaatst. Onze allerbeste fokmerrie ooit, Ineke P Boko, komt uit dezelfde moederlijn en dat is de reden om ook aan haar een Fokkersoog te wijden. Zij is al vaker besproken, maar we gaan in dit artikel vooral op zoek naar haar bijzondere eigenschappen en naar de andere familieleden uit deze voorname tak.

boven: Ineke P Boko als 2-jarige met haar trainer Hugo Langeweg.

Ineke P Boko's koerscarrière
Op de Unitrotveiling van 1992 werd ze voor 39.000 gulden ingehouden en later verkocht aan Star Trotters van Jan Offenberg en Paul Wals. Ineke P was een goed en vroegrijp koerspaard. Als tweejarige won ze de Toekomstprijs, het Kampioenschap der 2-jarigen en de Productendraverij. Ze liep 1.16,1 in Milaan en was daarmee de snelste tweejarige ooit van Nederland. Haar winsom als tweejarige bedroeg 53.000 gld. Als driejarige voegde zij daar nog ca. 130.000 gld. aan toe o.a. door winst in de Sweepstakes en het Stakes Sprintkampioenschap in haar recordtijd van 1.15,5 over 1.609 m. Als 5-jarige ging ze fokkerij in.

Boven: De kip met de gouden eieren: Ineke P Boko
John Bootsman haalt zijn hoogdrachtige topfokmerrie naar binnen.
Zal er opnieuw een crack uit voortkomen?

boven: Ineke P Boko met haar eigenaar John Bootsman bij Boko-Stables in Zweden.
Hier met haar veulen van 2000, Sipsey Boko, die als een van de weinige van
de 15 producten van Ineke P Boko recordloos is gebleven.

Fokprestaties Ineke P
Haar grandioze fokprestaties met o.a. 3 Derby-winnaars en nog 4 andere cracks (Olympic, Ryan G, Yeovani en de Duitser Ulay Boko 1.12,4 - € 212.450) zijn genoegzaam bekend. Toen Express Ride als dekhengst niet meer beschikbaar was, werden de producten van Ineke P iets minder geslaagd. Deze jongere NL-producten zijn in Zweden getraind: de dure Zack Boko was geen grootheid en Anna M Boko heeft het beter gedaan. Cindy T kwam niet in de baan. Daarna volgen nog wel 4 goede Zweedse producten.

Click hier voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.

Begin 2016 heeft eigenaar John Bootsman zijn favoriete fokmerrie moeten laten inslapen wegens gezondheidsproblemen.

Ineke P heeft een eigen pagina in de Hall of Fame van het NDR-Archief met uitvoerige informatie over haar koers- en fokprestaties en die van haar producten.Vader Rule the Wind
Hij werd derde in de Hambletonian. Zijn moeder Ah So had 15 producten, waarvan 6 van Speedy Crown, waarvan 3 toppers: Rule the Wind, de merrie Working Gal (1.57,1 - $ 445.600)  en Workaholic (2j. 1.57,1 - $ 870.800). Laatstgenoemde is jarenlang kampioen père-de-mères in Frankrijk geweest. In Finland dekte At Risk en hij was van Hickory Pride uit Ah So. Na de goede prestaties van zijn dochter Ineke P Boko stond Rule the Wind een jaar bij Flevo Farm ter dekking. Hij heeft hier toen 30 producten gebracht waaronder Navarro Hanover, Nobelo P, Norris, No Limit M, Nana W, Nibber F Boko en Nick Hunter, die allen meer dan € 19.000 wonnen.

Moeder Alanna Hill
Zij had weinig succes als koerspaard en ging als 4-jarige de fokkerij in bij Boko. Bij haar 6 producten zaten 3 uitstekende paarden. Hypersonic Boko werd tweede in de Jofferprijs en verdiende later veel geld in Duitsland. Ineke P Boko was de volgende. Lineker Boko werd derde in de Derby. Voor de producten van Alanna Hill, zie de stamboomtabel.

Broodmare-sire Lola's Express

Hij was een succesvol koerspaard, dat halverwege zijn carrière werd aangekocht door Piet Meyn. Hij won veel en kwam later als dekhengst naar ons land. In de USA was hij de vader van o.a. Speedy Volita's succesvolle zoon Speedy Voltaire en in Nederland van Guvo de Bloomerd, Fieke Uiterdijk, Felice Jubilee, etc.
Zijn moeder Expresson blonk uit als koerspaard en als fokmerrie staat ze aan de basis van de cracks Uconn Don, Giant Victory, Kosar, Tagliabue, From Above, Bonefish, Double Coverage, Panty Raid, Peace Kronos, etc. Expresson is ook de moeder van Express Pride (1.59,4 - $ 80.600), die hier heeft gedekt en vader is van o.a. Derbywinnaar Dante Buitenzorg.

Moederlijn
De moederlijn is al uitvoerig beschreven in het artikel over Star's Pride op deze website (click hier). Hij was het enige product van zijn moeder, en de moederlijn wordt dus doorgezet door zijn "tante" Josephine Brewer, die de stammoeder is van Ineke P Boko.

Stamboom
In de stamboom van Ineke P Boko zien we inteelt 4x4 op Speedster aan vaderskant. Op haar X-lijnen staan de fantastische fokmerries Ah So, Expresson, Hanover's Bertha, Evensong, Margareth Arion en Dillcisco. Zij behoren tot het beste dat de Amerikaanse draverfokkerij te bieden heeft!

De Golden Cross
Ineke P's toppers waren allemaal zoons van de Amerikaanse topvererver Express Ride. We hebben de Golden Cross van Express Ride x Ineke P Boko onderaan de stamboom-tabel gezet. Hij is een Super Bowl-zoon uit de topfokmerrie Flory Messenger, die trouwens ook Ineke P's overgrootmoeder Allie Song in haar stamboom heeft staan als grootmoeder van haar vader Arnie Almahurst. Sterker nog, Virgill Boko en zijn broers zijn 3x4 ingeteeld op de volle zusters Another Love en Ambitious Blaze. En 2x5x5 op Star's Pride, dus daar komt hun gezamenlijke stammoeder Dillcisco in de verte nog driemaal bij. Verder 4x4 op Speedy Scott en 4x5 op Florican.
Wat maakte Ineke P zo succesvol? Het zijn natuurlijk meerdere factoren, waaronder de bijzondere moederlijn en haar eigen kwaliteiten, maar doorslaggevend lijkt de combinatie met het vaderpaard Express Ride te zijn geweest. Hij was een grote, sterke en uiterst snelle hengst met een lange carrière. Na van zijn tweede t/m zijn vierde jaar zeer succesvol te zijn geweest in de USA, kwam hij naar Europa en won op 7-jarige leeftijd nog het Grand Criterium de Vitesse en de Prix de Washington. Hij was ook zeer succesvol als vaderpaard en paste uitermate goed bij Ineke P Boko. De merrie was een geblokt paardje met een een sterk front, een goed bespierde rug en achterhand, maar met korte benen. Haar "vaste" partner Express Ride had lange benen en een schofthoogte van 1,64 m. Hun producten hadden de juiste mix voor een klasse koerspaard.

Zusters en dochters
De producten van de halfzusters van Ineke P Boko en van haar dochters staan in tabel 2. (Deze tabel is hier niet opgenomen, want hij is anno 2016 wat verouderd en er zijn tot nu toe in de nafok van Allanna Hill geen echte toppers te vinden, naast de cracks van Ineke P Boko.)
Sommige doen het goed, andere vallen wat tegen. Toch kan er in de toekomst nog veel moois tevoorschijn komen. Vooral van Sipsey Boko verwachten we nog iets. Zij is de volle zus van Ineke P's Derby-winnaars.

Andere fokmerries uit deze moederlijn
Anthem Hill is een andere Boko-fokmerrie. Zij was een goed koerspaard en uitstekende fokmerrie. Ze had een TT-record van 2.00 en een winsom van $ 138.000. Als dochter van Speedy Crown en Another Love is ze een halfzus van Ineke's moeder Alanna Hill. Voor haar afstamming, zie de stamboomtabel. Anthem Hill heeft heel goed gefokt, vooral in de USA. Haar eerste Boko-product werd in het Nederlandse stamboek gezet en dat was Sweepstakes-winnares Noellyn Boko. Daarna volgden nog 3 Zweedse Boko's, waarvan Tova Boko de beste was, hetgeen logisch lijkt, want ook zij was van Express Ride. Tova's oudste producten komen eraan. Noellyn Boko werd als 4-jarige al gedekt en heeft in Zweden al een aantal goede producten gebracht. Tot 2009 bracht ze bij Boko-Zweden zes dochters en daarbij zitten enkele interessante fokmerries voor de toekomst. Als laatste bracht ze in 2009 de hengst Lucky Luke Zenz (1.13,3 - € 70.000).

Conclusie
Het blijkt maar weer dat goed fokken geen gokken is en dat de dekhengst om de hoek tegenwoordig niet goed genoeg is. Er komt wel een portie geluk bij kijken, maar de kansen worden vele malen groter bij gebruik van topgefokte merries, met de juiste hengstkeuze. Dit laatste wordt nogal eens onderschat. Ik geloof niet in het sprookje dat er fokmerries zijn die van elke hengst een crack kunnen brengen. Niet alleen de bloedlijnen moeten passen, maar ook het type paard, de draf-actie, het karakter en ... ga zo  maar door. Maar het is ook geen optelsom en dat maakt de fokkerij zo boeiend.

Verwijzing: zie de Hall of Fame-pagina van Ineke P Boko op www.archiefndr.nl: Click hier: HIER.

 

boven: De absolute topper van Ineke P Boko is natuurlijk Virgill Boko, die
nu als vaderpaard zijn moeders bijzondere eigenschappen over Europa verspreidt.
Hij doet het uitstekend, vooral in Nederland.

Voor een In Memoriam over Virgill Boko: click HIER

 terug naar overzicht Fokkersogen