Fokkersoog: Bambi Boko, nazaat van Honor Bright

Van de A-jaargang zijn de 5 meest winnende paarden vorig jaar in een Fokkersoog besproken. Van de B-jaargang zijn de nummers 2, 3 en 4 al aan de beurt geweest. Zij wonnen de Klassiekers en hebben winsommen tussen de € 11.000 en € 15.000. Ruim het dubbele werd verdiend door de tweejarige merrie Bambi Boko en zij werd tot Tweejarige van het jaar 2010 gekozen. Daarom verdiepen we ons nu in haar interessante afstamming. Bambi komt uit een van de beste moederlijnen van de USA, die vooral veel uitstekende koersmerries heeft voortgebracht. De beroemdste zijn Elaine Rodney, Fancy Crown en Continentalvictory. Zal Bambi in 2011 de naam van de familie hoog houden?


De Fokker
Fokker BOKO Stables heeft weinig geluk gehad met de topgefokte merrie Annika K Boko, die John in 1991 als jaarling in de USA had aangekocht. Hij verwachtte er blijkbaar veel van, anders zou hij wel een ander paard naar zijn aanstaande bruid mej. A. Kleberg hebben vernoemd. Dat er uiteindelijk in de nafok toch een topper als Bambi Boko uit is voortgekomen, is niet meer dan gerechtigheid. Het is maar goed ook, anders kunnen we al onze foktheoriën wel overboord gooien. John is voor zijn fokkerij altijd op zoek naar merries of (klein-)dochters van merries, die zich in de sport en de fokkerij hebben bewezen. Honor Bright en haar dochter Lumber Along zijn daar voorbeelden van. Hij heeft nog meer merries uit deze moederlijn, o.a. Apple Tree.

Bambi Boko
Bambi Boko is een goed gebouwde, niet zo grote merrie. Haar trainer Reinier Feelders is gevestigd in Kevelaer op de grens van Duitsland en Nederland. Haar eerste drie koersen liep Bambi in Duitsland en de volgende vier in Wolvega. Ze debuteerde met een overwinning in 1.18,6 op 8 augustus, gevolgd door een tweede plaats en een overwinning in de Jugend-preis in München in 1.17,8. Totaal bracht deze Duitse campagne € 17.750 in het laatje. Daarna werd de merrie zesde in de Jofferprijs, waarbij ze van achteren hard afkwam en vlakbij de voorste eindigde in 1.16,9. De Productenselectie wist ze te winnen, in gelijke tijd met Broadwaytranss R. In de Productendraverij moest Bambi met startnummer 11 vanaf de laatste positie komen. Ze werd zesde na een onmogelijke koers. Revanche was er in de Breeders Crown B waarin ze meteen de kop kon nemen en met voorsprong wist te winnen in haar recordtijd van 1.16,6. Met de eerste prijs van € 12.500 bracht ze haar totale winsom op € 32.500. De Duitse pikeur Michael Nimczyk heeft de merrie steeds gereden.


Bambi Boko wint met gemak de Breeders Crown der 2-jarigen.

Vader Eilean Donon
Eilean Donon behoorde bij de top van zijn jaargang en won o.a. een serie van de Hambletonian. Hij dekte in 2007 en 2008 in Nederland en na twee dekseizoenen "down-under" in Australië, is hij nu weer terug in ons land.
De hengst heeft een mooi type met voldoende maat. Zijn vader is één van de drie Hall-brothers, die outcross worden genoemd, maar als je wat verder in hun stamboom kijkt staat er toch weer veel van hetzelfde, vooral Star's Pride en Rodney. Eilean's moeder, Legend Queen, is meer outcross. Niet vanwege haar vader, Legend Hanover, die een zoon is van Super Bowl en Laurita Hanover, wier beste product hij was. Laurita is echt "onsterfelijk" geworden omdat zij ook de moeder is van Somolli. Van deze laatste stammen o.a. af Speedy Somolli, Royal Troubadour, Offshore Dream, Egon Lavec, Yield Boko en Kelsea Boko. De moeder van Legend Queen (Belle Queen) is een schimmelmerrie met veel pacerbloed en meer outcross is niet te bedenken. Legend Queen is ook grootmoeder van de klassemerrie Birminghim, die ruim $ 700.000 won.


Eilean Donon, een machtige verschijning.

Moeder Saga Boko
Saga stond in training in Noord-Lapland en heeft er gekoerst als 3-, 4- en 5-jarige. In 18 starts won ze eenmaal en werd 4 maal tweede. Zij is gefokt volgens de golden-cross van de jaren rond 2000: een product van Valley Victory uit een dochter van Speedy Crown.
Alle producten van Saga Boko kwamen in bezit van de familie Gerrits en de laatste, Chica, is zelfs door hen gefokt. Het eerste product Zaga Boko is niet gestart. De volgende is de hengst Archie Boko, die vorig jaar is verkocht naar Zweden. Hij won daar in oktober zijn eerste koers in 1.17,9. Als derde product kwam Bambi.

Broodmare-sire
Dit is de Amerikaanse supervererver Valley Victory, die eigenlijk geen nadere toelichting behoeft. Na de hierboven bij Saga Boko beschreven Golden-Cross kwamen er nieuwe generaties in de fokkerij, waaronder de dochters van Valley Victory. Gekruist met Pine Chip slaagden zij goed (bijv. Chip Chip Hooray), dus dat werd een nieuwe Golden-Cross genoemd. Maar dat verandert snel in de USA. De nieuwste is naar men zegt: Andover Hall u.d.v. Valley Victory. Feit is wel dat Valley Victory-dochters als fokmerrie zeer gewild zijn. We moeten echter niet zomaar alles willen copiëren uit de USA. In Italië gaat dat misschien nog op, maar in de rest van Europa gelden andere wetten voor de drafsport en dus ook voor de fokkerij. Hier wordt niet alleen vroegrijpheid gevraagd.

De kleine Valley Victory.

Moederlijn
De moederlijn van Bambi en Saga pakken we op bij de in 1947 geboren Honor Bright (1.14,8 - $ 40.200). Zij was een goed en snel koerspaard en werd moeder van twee uitstekende dochters: de wereldmerrie Elaine Rodney (1.13,5 - $ 386.800, zie hieronder) en haar volle zus Lumber Along (1.14,2 - $ 111.700), die de grootmoeder is van Annika K Boko. Honor Bright bracht ook nog twee dekhengsten: Top Quality (weinig gepresteerd, dekh. in Zweden) en Square Deal (1.15,5 - $ 42.000), die in de USA heeft gedekt en op latere leeftijd naar Nederland kwam. Hij dekte hier in 1979, had 26 producten en de beste hiervan waren merries, met als toppers Welcome Jacky (1.16,8 - $ 69.800), Wilma Boszorg (1.16,5 - $ 49.300) en elite-fokmerrie Wishfull Fortuna (1.18,0 - $ 21.300).
Van de 16 producten van Honor Bright waren er 12 van het vrouwelijk geslacht en die hebben gezorgd voor een aanzienlijk nageslacht. We noemen er enkele met Nederlandse connecties.
- Elaine Rodney bespreken we verderop.
- Tosca werd moeder van Gouge en diens volle zus Pert Flirt (grootmoeder van Hambo-winnares Continentalvictory 1.09,7 - $ 1.600.000). Gouge was enige tijd dekhengst in Nederland, had niet veel producten, maar was wel vader van Derbywinnaar Floris Bos.
- Fancy Donut werd moeder van wereldkampioene Fancy Crown (1.10,7 - $ 911.000)
- Lumber Along was een andere dochter van Honor Bright en zij brengt ons bij Bambi Boko.

Elaine Rodney
Even een zijsprongetje naar één van de beste merries uit het Amerikaanse koerswezen.
Elaine Rodney was in haar geboorteland een heel goed jong paard. In de Hambletonian van 1960 eindigde ze tweede, derde en zesde in de drie heats en werd daarmee totaal vijfde achter 4 hengsten. Later werd ze naar Italië geëxporteerd en werd een topper in Europa.
Als achtjarige eindigde ze in de Prix d'Amérique van 1965 als tweede achter de fameuze Ozo, die ze met een vliegende eindsprint bijna wist te kloppen. Twee weken later won ze de Prix de France, die ze een jaar eerder ook al had gewonnen, en legde daarmee de basis voor de eerste plaats in het Europese Circuit van 1965. We hebben het hier over een wereldmerrie.
Elaine Rodney werd in Italië moeder van o.a.: Spark Hanover (recordloos, dekhengst in Italie), Top Hanover (1.15,0 dekhengst in Italië), Udet Hanover (1.16,4 dekhengst in Italië en Ned.), Abido (1.16,7 dekhengst in Dld.) en Evento (1.17,5 dekhengst in Ned.). Udet Hanover bracht hier o.a. de tonwinnaars Wilma Star en Umberto K en Evento had twee Derbywinnaars, Clan Vryenesse en Gipsy Westland. Elaine Rodney's bloed stroomt nog volop in Nederland en ook in Duitsland en Italië.

De grote Franse merrie Ozo (rechts) wint de Prix d'Amérique van 1965
voor Elaine Rodney (links), die met een vliegende sprint nog dichtbij komt.

Lumber Along
Lumber Along is een volle zus van Elaine Rodney en ook zij was een uitstekend koerspaard. Haar producten van Noble Victory (3 stuks), Super Bowl (2) en Ayres (1) kwamen niet in de baan, maar ze fokte wel heel goed met Star's Pride (5 stuks) en Lumber Boy (4). Haar vele nakomelingen vinden we in de USA en Europa. We beperken ons tot enkele dochters met Nederlandse connecties.
- dochter Lumber Starlet bracht o.a. de topmerrie Conifer, Thicket (moeder van de USA-topper Mangrove en van de hier bekende Timmer), Miss Dogwood (moeder van Don't Give No Flak en Getalonglittledogy) en de recordloze Apple Tree, een Boko-fokmerrie, die drie goede Zweedse producten bracht. Apple Tree werd ook grootmoeder van o.a. Viduka en Ranzen Boko.
- dochter Lumber Princess had eerst 7 niet zo bijzondere producten in de USA, voordat ze in 1978 door J. van Westering naar Nederland werd gehaald en hier o.a. de goede Usefull Prince en Vicky Sypesteyn bracht. Van haar Amerikaanse dochters stammen o.a. de cracks Charmy Skeeter, Dream of Goal en Victory Sam af.
- dochter Lover Lobell werd de overgrootmoeder van onze Bambi Boko. Ze staat rechtsonder in de stamboom.

Lover Lobell
De recordloze Lover Lobell is de moeder van de hengst Ship's Watch, die als tweejarige enkele Stakes won in de USA en daarna in Italië veel heeft gewonnen. Haar dochter Lucious Almahurst won veel Stakes koersen en werd tweede in de filly afd. van de World Trotting Derby. Voor de verdere productie, zie de tabel.
Nu komen we bij Bambi's grootmoeder Annika K Boko. Zij kwalificeerde als 3-jarige in de USA in een snelle tijd van 1.13,7 maar raakte in de laatste training voor haar eerste start zwaar geblesseerd aan een tussenpees, wat het einde van haar nog niet eens begonnen koerscarierre betekende. Ze ging dus jong de fokkerij in. Bijna al haar producten kwamen in de baan, maar er zat geen topper tussen. John nam in 2008 afscheid van de fokmerrie, die inmiddels al grootmoeder is geworden.
Annika's dochter Margit Boko is moeder van Vieri Boko (1.13,1 - $ 45.500), Simcoe Boko (1.14,4 - $ 22.200) en 4 mindere goden.
Een andere dochter, Tender Boko, bracht als eerste product de goede Nederlandse tweejarige Blue Bonnets (1.18,2 - € 800), ook een dochter van Eilean Donon en dus met precies dezelfde stamboom als Bambi Boko.
De overige dochters hebben nog geen startgerechtigde producten, behalve Bambi Boko's moeder, Saga Boko, en die hebben we hierboven besproken.

Resumé
Er zijn van die moederlijnen die vooral veel goede koersmerries voortbrengen. Fokmerries uit zulke lijnen brengen vaak iets extra's en vaderpaarden met zulke moederlijnen zijn vaak uitstekende pères-de-mères. Soms slaat het een generatie over en soms worden de verkeerde dekhengsten erbij gekozen, maar als de combinatie goed is, dan kan het heel goed uitpakken. Fokmerries, die van Honor Bright en Lumber Along afstammen, zijn gewild over de hele drafsportwereld en in Nederland hebben we inmiddels al een aardige verzameling.
Bambi Boko is 3x5x5 ingeteeld op Speedy Crown en 4x5x5 op Noble Victory. Verder zien we binnen 7 generaties 9 keer Star's Pride en 8 keer Rodney, een bewijs van de grote mate van inteelt en de beperkte genenpool in de USA. Onze Bambi heeft daar blijkbaar geen last van.


terug naar Merries van de Maand