Fokkersoog: Whiz Past, nazaat van Julienne

Op 27 november j.l. werd de merrie-afdeling van de Breeders Crown VWY gewonnen door Whiz Past. Ze deed dat voor de tweede maal, want twee jaar geleden won ze de merrie-afdeling ook. De winnares werd beide malen gereden door John de Leeuw, staat in training bij Sinie de Glee en is in eigendom van Nicky Stable, waarin eigenarencombinaties zijn ondergebracht rond Peter van Betten, die de penningmeester en woordvoerder is. We bespreken deze merrie omdat ze heel interessant is gefokt als nakomeling één van de beroemdste Zweedse dravermerries aller tijden.


De Fokker
Fokker Siebren Yntema zit al vanaf 1978 in de harddravers en hij heeft er al heel wat gehad.
Eerst alleen koerspaarden. Silia Bronstee 1.17,4 , United Dynamic 1.17,7 en Cherrif Oldeson 1.15,9 waren de beste uit de beginperiode. Later ging hij ook fokken. Mystic Memory 1.13,7 en de super-kortebaner Timothy's Way zijn bekende fokproducten. En natuurlijk ook de paarden waar deze Fokkersoog over gaat.
Yntema heeft een boerderij met 24 ha. weiland in het Friese gehucht Blauwhuis bij Bolsward, vandaar de stalnaam Blue Home Stable. Hij heeft nu 26 paarden op stal, waarvan ongeveer 5 in eigen bezit en de rest pensiongasten. Daarbij twee eigen fokmerries, Circle of Pass en Perfect on Time 1.17,1, een Somatic-dochter uit Fleur Kievitshof, die afstamt van de moeder van Heres. Van laatstgenoemde fokmerrie won het oudste product, Angel Blue, onlangs op Duindigt. De beide fokmerries zijn nu leeg, maar zullen volgend jaar wel weer worden gedekt.


Na de overwinning van Whiz Past in de Breeders Crown der
oudere merries houdt eigenaar Peter van Betten (links) de beker omhoog.
Mede-eigenaar Jeroen Bolt (rechts) houdt de merrie vast.

Whiz Past
Fokker Yntema had verzuimd zijn jaarling een naam te geven en de naam Wish Past is door de dames van het NDR-stamboek bedacht. Yntema heeft in het najaar van 2005 het 3 jaar jongere jaarlingzusje van de toen al succesvolle Tycho of Pass in training gezet bij Sinie de Glee. Daar had ook Peter van Betten paarden staan en hij raakte gecharmeerd van de merrie. Niet lang daarna werd Whiz Past verkocht, waarbij is afgesproken dat ze na haar koerscarrière als fokmerrie teruggaat naar haar fokker. Eigenaren van de merrie zijn nu Peter van Betten uit Den Helder en Jeroen Bolt uit Hoorn, onder de naam Nicky Stable.
Whiz Past debuteerde als 3-jarige in december met een derde plaats. Bij de volgende start wist ze te winnen. Als 4-jarige won ze 4 keer in 11 starts. Bij de laatste twee starts van dat jaar won ze eerst in Wolvega een Stakes-koers voor 4- en 5-jarige merries en vervolgens de Merrie-afdeling van de Breeders Crown W op Duindigt, voor Wavina du Hadol, Weeschtaaj, Whatever Caloe en Wanda W. Dit maakte het hele jaar goed.
Als 5-jarige liep de merrie eerst 4 koersen in Nederland (1 zege) en ging in de zomer van 2009 naar Zweden, waar ze werd getraind en gereden door Hans Crebas. Ze was daar bijna een jaar lang en was in 11 starts slechts eenmaal buiten de prijzen. Ze won niet, maar was tweemaal tweede en verdiende € 5.900. Bij één van die tweede plaatsen liep ze haar record van 1.14,0 over 1.640 m. Toch vonden de eigenaren het leuker om in Nederland te koersen en in juni van dit jaar kwam de merrie weer terug op stal bij Sinie de Glee. Eind november won ze voor de tweede keer de Merrie-afdeling van de Breeders Crown, nu op Victoria Park, waarbij ze in handen van haar vaste rijder John de Leeuw met een vliegende eindsprint vanaf de laatste plaats wist te winnen, voor Wanda W, Weeschtaaj en You've got mail.


Whiz Past (met John de Leeuw) sprint naar de zege
in de Breeders Crown der oudere merries.

Vader Incredible Crafts
Ik heb deze hengst onlangs kort beschreven als de Broodmare-sire van Balance Fanatic. De Hennie Grift-pupil was succesvol in heel Europa. Daarna werd hij hier kampioen-vaderpaard van 2002 t/m 2006 en in 2008. Hij kreeg mooie kansen bij Flevo-Farm en heeft er veel van benut. Crafts is goed gefokt. Zijn grootmoeder is de uitstekende merrie Kentucky Belle 1.14,2 (v. Rodney). De hengst geeft o.a. haar X-chromosoom door aan zijn dochters.
Incredible Crafts dekte voor het eerst in 1992 en is vader van o.m. Optimistic, Salvador S, Realy Furniture, Kelly Viola, Topass Medo, Orlik, Upper M, L'Espoir de BD en Lubertus Hanover. En natuurlijk ook vader van de broers Tycho en Ygor of Pass en zus Whiz Past.


Incredible Crafts met Hennie Grift.

Moeder Circle of Pass
Zij is een Zweedse merrie, die in 1994 als recordloze 4-jarige werd geïmporteerd door de gebr. Goedhart. Ze kwam eerst in training bij Simon Woudstra en nadat Siebren Yntema haar in bezit had gekregen bij Frank Westerveld. Ze liep als 5- en 6-jarige 20 koersen, waarvan ze er 3 wist te winnen, 1 in Hilversum en 2 in Alkmaar. Haar record van 1.18,5 over 1.609 m liep ze als tweede geplaatste in Hilversum.
Als fokmerrie heeft ze het tot nu toe uitstekend gedaan. Zie de tabel. Helaas is de merrie moeilijk drachtig te krijgen. Yntema heeft al eens gekozen voor Love You, maar dat mislukte en toen werd Incredible Crafts weer van stal gehaald. Deze hengst past goed bij de merrie.
Whiz Past's volle broer Tycho of Pass hebben we onlangs beschreven in het artikel over de T-jaargang in het Kerstnummer. Hij won € 89.000 aan prijzengeld, waarvan bijna € 58.000 in Zweden.
Whiz Past's andere volle broer Ygor of Pass startte als 3-jarige driemaal in Wolvega en won 1 koers. Als 4-jarige werd hij in tweede in Wolvega en is kort daarna naar Zweden verhuisd. Hij trainde eerst een half jaar onder de hoede van Hans Crebas en vanaf oktober 2009 bij een Zweedse trainer. In 2009 won hij 1 koers uit 16 starts en omgerekend € 9.000 en in 2010 won hij 3 koersen uit 13 starts en omgerekend € 15.500. Hij koerst er nog steeds.

Broodmare-sire
Dit is de supersnelle Sandy Bowl 1.10,9 die in de USA werd getraind door Sören Nordin (de Zweedse Willem Geersen). De hengst behoorde bij de beste van zijn jaargang als 2- en 3-jarige en werd 4-jarig Paard van het Jaar 1985. Met zijn totale winsom van ruim 1,3 miljoen dollar is hij de meest winnende zoon van Super Bowl.
Net als zijn volle broer Sandy Casey (1.12,9 - $ 222.247), heeft Sandy Bowl na zijn koerscarrière in Zweden gedekt. Hij bracht daar 505 producten. Bij zijn 30 beste producten zitten slechts 2 dochters (13e en 27e plek). Dit is geen aanbeveling voor een Broodmare-sire. Zijn moeder is dat echter wel. Keystone Sandal (v. Overtrick) had een koersrecord van 1.15,6 (3 j.) en een TT-record van 1.14,8 (4 j.). Ze won 37 koersen. Haar winsom bedraagt $ 94.834 en dat was heel veel geld, begin jaren 1970.

Sandy Bowl, een echte Super Bowl, qua uiterlijk.

Moederlijn
De moederlijn van Whiz Past begint in Zweden met de Amerikaanse import fokmerrie Miss McLee, een dochter van Mr McElwyn. Zij bracht een aantal goede paarden. Haar uitstekende dochter Lilian Harvey won in 1943 het C.Th. Ericssons Memorial en bracht als fokmerrie eerst 6 producten, die wel in de baan kwamen, maar geen toppers waren. En toen kwam Julienne.......

Koningin Julienne
Circle of Pass stamt af van de Zweedse topmerrie Julienne, die rechtsonder in de pedigree staat. Zij was begin jaren 60 razend populair in Zweden, wat blijkt uit het feit dat ze 4 jaar achter elkaar Paard van het Jaar werd: van 1961 t/m 1964. De merrie had een magnifieke draf-actie en werd getraind en gereden door bovengenoemde Sören Nordin. Ze won als 3-jarige het Kriterium en de Koning Gustav's Pokal en was de eerste 3-jarige die in Zweden onder de 1.20 liep: 1.19,4. Als 4-jarige won ze de Derby en werd daarna uitgenodigd voor het Wereldkampioenschap in New York, waarin ze vierde werd achter de wereldsterren Su Mac Lad, Tie Silk en Elaine Rodney.

JULIENNE startte 18 oktober 1962 over 2011 meter op Yonkers Raceway bij New York in de Trans Oceanic Trot. Uitslag:
1. Ozo 1.17,3 gereden door Ger Krüger over 2011 meter
2. Tie Silk uit Canada
3. JULIENNE met S. Nordin
4. Ravioli met W. Martens

Een week later op 25 oktober 1962 weer op Yonkers Raceway in de United Nations Trot over 2400 meter, zeer zware baan. Uitslag:
1. Elaine Rodney
2. Su Mac Lad
3. Tie Silk
4. JULIENNE
5. Ozo
6. Porterhouse, later dekhengst in NL

Als 5-jarige werd Julienne derde in de Elitloppet achter de grote Française Ozo en de Zweed Adept. Driemaal won ze het Scandinavisch Kampioenschap. Uit 95 starts werd Julienne 44 keer eerste,18 keer tweede en 8 keer derde.
Zij is een merrie, die in Zweden nog steeds tot de verbeelding spreekt, net als de 13 jaar eerder in 1945 geboren Frances Bulwark. Zij waren in hun topjaren de "Action Skoatters" van hun land. Het is wel bijzonder dat Julienne's nakomelingen Tycho of Pass, Whiz Past en Ygor of Pass enige tijd in Zweden hebben gekoerst.

Julienne heeft waarschijnlijk ook veel van haar kwaliteiten gekregen van haar vader Rollo 1.16,8. Hij werd tweede in de Hambletonian van 1948 en als 7-jarige derde in de Elitloppet. Hij was een zoon van Volomite uit Ruth M.Chenault, die ook moeder was van tweevoudig Prix d'Amérique-winnaar Muscletone en van Ruth's Baby. Deze laatste zag 10 van haar 12 producten onder 2.05 lopen, waaronder Lullwater Victory, de vader van ons aller Henri Buitenzorg.
In de fokkerij heeft Julienne het erg goed gedaan. Na drie weinig succesvolle producten in Zweden is de merrie naar Duitsland geëxporteerd en bracht daar nog negen producten, waarvan er slechts 2 recordloos bleven. De andere waren goede tot uitstekende koerspaarden met als beste de merries Juleura, Julirana en Juliessa, die de grootmoeder is geworden van onze Pass(t)-paarden. (zie de ook tabel).


Deze foto van Julienne stond in de jaren 60 in het maandblad Panorama.

Juliessa
Laatstgenoemde Juliessa was een uitstekend koerspaard met een record van 1.15,9 en een winsom van omgerekend € 144.829. Zij won 6 maal en was 16 keer 2e of 3e in 35 starts. Ze werd, als tweede favoriet (3,00) en gereden door de Zweed Dan Wegebrand, tweede in de Duitse Derby achter Volo Pride (favoriet à 2,70). Zo goed was deze Juliessa dus. Ze werd als 6-jarige voor de fokkerij naar Zweden geëxporteerd. Daar bracht zij 8 redelijke tot goede koerspaarden en 4 recordloze (zie de tabel). Eén van de gestarte paarden is Circle of Pass, de fokmerrie van Siebren Yntema. Juliessa's vader Essis is van Star's Pride uit de topmerrie Elma 1.13,3, die tweede werd in de Prix d'Amérique van 1966 achter Roquépine.

Nog een tak
Uit deze moederlijn van Miss McLee komt nog een fokmerrie, die in Nederland wordt gebruikt, en wel Miss Cindy, net als Whiz Past in eigendom van Nicky Stable. Zij is van Count's Pride u. Miss Armandbo 1.16,2 v. Quick Pay u. Lady Quality 1.20,4 v. Top Quality u. Lady Reymers 1.22,4 v. Scotch Fez u. Rosita 1.21,4 v. Calumet Buford u. Miss McLee. Rosita werd derde in het Kriterium en is een halfzus van Lilian Harvey, de moeder van Julienne. Miss Cindy werd moeder van de beste Thor Companion 1.16,0 - € 35.433.

Resumé
Whiz Past heeft een mooie evenwichtige pedigree, volledig Amerikaans, met op de X-lijnen: Kentucky Belle, Keystone Sandal, Elma, Juliesse en Julienne. Een heel bijzonder rijtje!
Whiz Past is 4x4x4 ingeteeld op Star's Pride en ook dat is een aanbeveling.
De Koninginnen van de Drafsport spreken tot de verbeelding en we zien graag dat hun nageslacht ook succesvol is. Bij de Zweedse Julienne is dat redelijk goed gelukt. Via haar beste dochter Juliessa en kleindochter Circle of Pass hebben we dit bloed ook in Nederland gekregen. Met de tijdelijke terugkeer in Zweden van drie nazaten van Julienne is de cirkel rondgemaakt, mede dankzij een Nederlandse fokker en enkele Nederlandse eigenaren. Wie dit gelezen heeft, kijkt toch met andere ogen naar Whiz Past en haar broers.


terug naar Merries van de Maand