Fokkersoog: Bahama Boko

Na de winnaars van de Jonker- en Jofferprijs, is nu de winnares van de Productendraverij aan de beurt voor een nadere beschouwing. In deze koers zijn startgerechtigd de eerste vier aankomenden bij de Jonkers, de Joffers en de Producten-selectiekoers. Eigenlijk is de Productendraverij de Derby der Tweejarigen en deze werd, net als vorig jaar (Adonis Boko), gewonnen door een Boko-fokproduct. Bahama Boko klopte haar trainingsgenote Bonita, die steeds de leiding had gehad. Derde werd Broadwaytranss R, voor Joffer Balance Fanatic, Jonker Balzan le Blanc en Bambi Boko, die dicht bij elkaar eindigden. In deze jaargang zijn de toppers aan elkaar gewaagd, maar op 23 oktober j.l. op een zware baan, na een voor haar gunstig koersverloop, was Bahama Boko de beste. We zijn benieuwd wie de Breeders Crown weet te winnen.De Fokkers
Zoals haar naam al verklapt, is Bahama Boko een fokproduct van Boko Stables Holland B.V. Maar ook van Titia en Sijb Iwema van de Flevo Farm, omdat zij vanaf 2007 jaarlijks enkele fokproducten samen met Boko fokken en dat is met Bahama Boko het geval en ook met Adonis Boko. Dat wordt de laatste jaren aangegeven met de letter F als tussenvoegsel in de naam van het fokproduct, zoals bij Careca F Boko en Dylan F Boko, maar dat werd nog niet gedaan bij de A'tjes en de B'tjes.

Bahama Boko
In 2009 werd zij als jaarling op de 2-Companions Sales verkocht voor € 16.500 aan Stable Unlimited en ze kwam in training bij Arnold Mollema. Bahama was zeer vroegrijp en debuteerde al op 8 augustus in een Stakeskoers in Duitsland met een tweede plaats achter Bambi Boko. Na een uitschakeling in Wolvega, werd ze derde in de Nazomer-stakes op Duindigt. Derde werd ze ook in de Jofferprijs in haar voorlopige jaarrecord van 1.16,7. De Productendraverij won ze in 1.17,8 op een zware baan, waardoor haar winsom met € 10.750 werd verhoogd.


Bahama Boko (2) klopt haar stalgenote Bonita (7) in de Jofferprijs.

Vader Daguet Rapide
Jean-Pierre Dubois fokte de vader van Bahama Boko volgens zijn succesvolle principe: de beste Amerikaanse hengsten op de beste Franse fokmerries. Dat mocht niet meer in Frankrijk, dus week hij gedeeltelijk uit naar Italië en Noord-Amerika. In Italië fokte hij o.a. Varenne, In Dix Huit, Infinitif en Daguet Rapide. Laatstgenoemde is de vader van Bahama Boko.
Hij was een fantastisch en uiterst snel koerspaard, dat als tweejarige al succesvol was en als drie- en vierjarige als de beste van Europa werd beschouwd. Hij won als 3-jarige o.a. de serie en finale van de Italiaanse Derby, de Gran Premio Nazionale en de Prix Henri Cravoisier op Enghien. Als 4-jarige de Gran Premio d'Europa, Tino Triossi en Continentale, de serie en finale van de Grand Prix de l'UET, in Frankrijk de Prix Phaéton en in Zweden de Fyraåringseliten. Hij startte 29 keer, won 17 keer, waarvan 6 Groupe I-koersen.
Zijn afstamming is subliem: zoon van één van de beste vaderpaarden ter wereld, Pine Chip, uit een dochter van de beste père-de-mère van Frankrijk, Workaholic.
Zijn recordloze moeder Hangone bracht verder o.m.: Quatre Juillet (1.13,0 - € 286.180) en Poker Dream (1.14,0 - € 240.610).
Grootmoeder Rangone (1.14,6 - € 419.722) was, net als haar kleinzoon, winnares van de GP de l'UET. Zij bracht o.m. tweevoudig Cornulier-winnaar Dream With Me (1.14,8 - € 1.327.831), Gandero 1.15,3 en Kangone 1.16,0.
Overgrootmoeder Dourga II bracht naast Rangone o.m. de dekhengst Ouragon 1.15,8 en is verder grootmoeder van Dresden 1.12,2 , Independence Day 1.14,8, Indy de Vive 1.11,5 en Arnaqueur 1.13,4. Ook Giesolo de Lou, Oyonnax, Kalin d'Urga en Rombaldi stammen van haar af. Daguet Rapide komt uit een sublieme Franse merriestam.

Daguet Rapide was een "vliegtuig".


De oudste producten van de hengst werden in 2005 in Italië geboren en hij had met Lester Pigott (1.11,9 - € 514.800) en Le Touquet (1.11,3 - € 289.900) meteen twee toppers. Hij stond vorig jaar op de tiende plaats bij de vaderpaarden in Italië. Misschien past hij beter buiten zijn geboorteland, waar het alleen over 1.609 m gaat. In Nederland kennen we hem als vader van Marco di Iesolo 1.12,6 en de tweejarige Staro Foot Loose 1.17,5.
Daguet Rapide is een mooi gebouwde hengst met een stokmaat van 1,62 m. Al met al een zeer aansprekend vaderpaard.
Hij kwam in de afgelopen jaren nog volop in het nieuws. De hengst werd in juni 2008 door Italiaanse gangsters ontvoerd en er werd losgeld geëist. Daar ging zijn eigenaar J-P. Dubois niet op in. Na ruim een jaar werd de hengst teruggevonden, loslopend op het strand bij Napels. Met hem liep het gelukkig beter af dan met kampioenvaderpaard Lemon Dra, die na zijn ontvoering in 2006 voorgoed is verdwenen. Het diepvriessperma van Daguet Rapide werd in 2010 in Nederland aangeboden door Flevo Farm en het veulengeld bedroeg € 10.000 (te betalen in 2011).

Moeder Pocono Boko
Pocono Boko is gefokt door trainer-pikeur-eigenaar-fokker Clint Galbraith, Upstate NewYork, USA. John Bootsman kocht haar als veulen voor $ 25.000 en veranderde haar Kash-naam in een Boko-naam. Tot en met haar vierde jaar stond ze in training in Zweden en won daar ongeveer € 20.000. Vervolgens kwam ze als fokmerrie naar Nederland.
Haar eerste product, Yoe Boko 1.15,2, was talentvol, maar dat komt niet helemaal in zijn winsom tot uiting. Aphrodite Boko werd bij 2Companions-Sale in 2008 verkocht voor € 8.500 aan Schavemaker Transport. Zij won als tweejarige twee zomer-stakes in augustus en was daarna foutief in de Jofferprijs en de Breeders Crown. Dit jaar debuteerde ze met een tweede plaats in een Stakes-koers en kon zich daarna in 5 koersen t/m de Merrie Derby-selectie niet plaatsen.
De jaarlinghengst Careca F Boko is een volle broer van Bahama Boko en hij werd bij de recente 2Companions-Sale verkocht voor € 9.500 aan Brennels Racing.

Broodmare-sire
De vader van moeder Pocono Boko is de hier tamelijk onbekende El Paso Kash. Hij won $ 62.400. Zijn eigenaar kruiste hem vaak met eigen Kash-merries, met goed resultaat. Ook bij de topmerrie E D Kash, deed El Paso Kash het goed (zie de tabel). El Paso Kash is een zoon van Nevele Diamond (van Nevele Pride uit Kimberly Rodney 1.17,7) uit Texas Starlet 1.15,8 van Texas 1.12,9 uit de pacermerrie Patsy Adios 1.17,9. Het lijkt erop dat de moeder van Texas, Elma 1.13,6 hier een belangrijke rol heeft gespeeld. Zij staat op een X-lijn van Pocono en Bahama Boko.

De moederlijn van Pocono Boko
De vijfde moeder van Bahama Boko is Helen Brooke K, geboren in 1954, een uitstekend koerspaard met een record van 1.15,8 op een halve mijlsbaan en een, voor toendertijd, hoge winsom van $ 139.179. Zij werd moeder van o.a. Aurlene Shooter (1.15,7 - $ 227.817) en Lucretia's Pride (1.18,8h - $ 27.817).
Helen Brooke's recordloze dochter Elaine's Follie bracht enkele uitstekende producten. Eén daarvan is de bij ons bekende Hidden Kash 1.13,3 - € 244.300. Deze grote zwaargebouwde draver kwam als dekhengst naar Nederland en dekte hier van 1988 t/m 1992 bij Buitenzorg. Totaal bracht hij bijna 100 producten, waarvan twee (gulden) tonwinnaars, Golden Wedeflex en In Go Buitenzorg. Slechts 19 van de 100 verdienden meer dan € 5.000. Minder dan de helft kwam in de baan. Zijn laatste product was Keetje Tippel (€ 5.900), die zich vooral als fokmerrie heeft onderscheiden.
Elaine's Follie bracht, naast Hidden Kash, ook nog Kash Exemp (1.13,9 - $ 92.478) , E W Kash (2j. 1.16,7h - $ 43.852) en de uitstekende merrie Eva Kash. Deze laatste heeft een record van 1.13,7 , won als tweejarige het Zweig Memorial, een drietal gewonnen Sire-Stakes en een totaal bedrag van $ 120.358. Als driejarige won ze $ 24.906.
Hidden Kash was van Songcan en zijn halfzuster Eva Kash van Nevele Diamond op wie Pocono Boko 2x3 is ingeteeld. Eva Kash werd moeder van de topmerrie E D Kash, die als tweejarige $ 125.000 won en als driejarige $ 184.070. Zij was derde in een heat van de Hambo-Oaks, won de Lady Suffolk, en is de grootmoeder van Bahama Boko. Zie verder de tabel.
De zusters en tantes van Pocono Boko fokten meerdere tonwinnaars in dollars en we kunnen wel spreken van een zeer succesvolle moederlijn.

Resumé
De stamboom van Bahama Boko is interessant, vooral door een aantal uitstekende koersmerries op de goede plekken, zoals Rangone aan vaders kant en in de moederlijn E D Kash, Eva Kash en Helen Brooke K. Zij staan allemaal op de X-lijnen.
Nevele Diamond is zowel de vader van El Paso Kash als van Eva Kash, dus 3x4 inteelt op hem. Ook 3x4 op Speedy Crown.

Tip: Het artikel over de X-factor kunt u nog eens nalezen op deze website. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu.


terug naar Merries van de Maand