Fokkersoog: Balance Fanatic

Op 25 september j.I. werd de Jofferprijs met een sterke eindsprint gewonnen door Balance Fanatic in de knappe tijd van 1.16,6 , vóór Bewitched, Balance Fanatic en Bonita. De winnares werd gereden door John de Leeuw, staat in training bij Paul Hagoort en is in eigendom van Klaas de Wrede.


Voor een recentere versie, kijk bij halfzus Elegance Fanatic.

De Fokker
Fokker Roel Redder heeft zijn hobby als draverfokker meegekregen van zijn vader Klaas, met wie hij veel samen fokt: de bekende ......transs R-paarden, verwijzend naar hun transportbedrijf. Zo af en toe gaat Roel ook zijn eigen weg en dat begon toen hij onder de indruk was geraakt van de jaargangstopper Fanatic Wish, die haar eerste 11 koersen wist te winnen, waaronder de Sweepstakes in 1991. Haar eigenaar René Weber fokte eerst 4 veulens uit deze merrie en de vijfde fokte hij samen met Roel Redder, die vervolgens alleen met haar doorging. Je kunt dit zien aan de achternamen van de veulens. Roel geeft al zijn eigen fokproducten de achternaam "Fanatic" mee. De heren Redder verkopen hun jaarlingen altijd, maar de beste merries komen na hun carrière terug als fokmerrie. Dat is al afgesproken voor o.a. Zabatinitranss R en Broadwaytranss R, en natuurlijk ook voor: Balance Fanatic

Balance Fanatic
Als jaarling bracht ze bij Unitrot slechts 400 Euro op, mede doordat haar 3 oudere zussen/broer nog niet zoveel hadden laten zien. Achteraf weten we nu dat ze het koopje van de veiling was. Balance Fanatic is een vroegrijpe draver gebleken. Na een kwalificatie in 1.19,6 op 15 juli, debuteerde de donkerbruine merrie twee weken later in Duitsland en werd toen uitgeschakeld. Vervolgens won ze op 15 augustus een Tweejarigen-Stakes (€ 3.500) in 1.20,2 en werd twee weken daarna derde in een Stakes-koers in Wolvega. Een maand later won ze de Jofferprijs in de mooie km. tijd van 1.16,6. In de Productendraverij werd Balance Fanatic op een zware baan vierde in 1.18,8, achter Bahama Boko, Bonita en de door Klaas en Roel Redder samen gefokte Broadwaytranss R.


Balance Fanatic wint met een snelle sprint de Jofferprijs.

Vader Castleton Bass
Als twee jarige startte hij vijf keer in de USA en werd o.a. derde in de New Jersey Sire Stake Final, waarbij hij zijn record liep van 1.12,2. Zijn jaarwinsom bedroeg 10.800 Euro. Daarna werd hij door Hennie Grift naar Nederland gehaald voor rekening van Hoogstrate B.V. en moest als buitenlander zijn heil vooral buiten ons land zoeken. Dat lukte goed. Hij won als 3-jarige viermaal uit 9 starts, waarbij winst in de 3-Year Open Elite op Solvalla in 1.14,8 over 1.609 in met een eerste prijs van € 17.000. Nog sneller ging hij in Axevalla waar hij won in 1.13,4.
Als 4-jarige won hij viermaal uit 14 starts en als 5-jarige driemaal uit 14 starts. Hij benaderde in dat laatste jaar zijn tweejarigenrecord met een tweede plaats in 1.12,3 in Gelsenkirchen. Castleton Bass is fantastisch gefokt als zoon van Supergill en Gutsy Lobell, die één van de beste tweejarigen van haar jaargang was. Volle broers van Castleton Bass zijn Supergrit (1.10,4 - $ 1.487.000) en Gutsy Cast (1.11,4 - $ 226.000). Gutsy Lobell is ook moeder van Pan Fare (1.12.0 - $ 287.000) en Brave Pine (1.13,6 - $ 25.000). Haar recordloze dochter Green Grove (Pine Chip - Gutsy Lobell) is fokmerrie bij Aad van Schie en bracht al Zjanti River 1.16,8. Uit deze moederlijn komen veel cracks zoals Garland Lobell, Jef's Spice en recenter Snow White en Donato Hanover. Het hoeft dus niet te verbazen dat Castleton Bass een goede dekhengst is gebleken. Hij dekte voor het eerst in 2001 en is vader van o.m. Paxmen, Victor Bas, Vaya Isola Bella, Virginia Victory, Wennemars, Wout Wielinga, Youp Lucswolle en Zander.


Castleton Bass en Hennie Grift.

Moeder Super Fanatic
Zij liep alleen als driejarige en won toen driemaal uit 11 starts. Het meeste geld verdiende ze als tweede in de Sweepstakes en vierde in de Merrie-Derby. Als vierjarige ging ze de fokkerij in. Haar eerste product Young 'n Fanatic heeft in 23 starts nog niet kunnen winnen. Zomar Fanatic leek heel talentvol en startte al vroeg als tweejarige, maar had toen niet veel succes. Ze kwam totaal 27 keer aan de start en won vorig jaar als driejarige een koers in Alkmaar. Arnie's Fanatic bracht 15.500 op bij de 2Companions Sale in 2008. Hij won op 3 oktober 2010 bij zijn tweede start zijn eerste koers. De nu tweejarige Balance Fanatic was verreweg de goedkoopste, en lijkt vooralsnog de beste nakomeling van Super Fanatic. Het jaarling Cowboy Fanatic werd onlangs tijdens de 2Companions Sale voor 10.000 verkocht aan Merwestaal B.V.

Broodmare-sire
Dit is Incredible Crafts. Ook hij werd naar Nederland gehaald door Hennie Grift en was succesvol in heel Europa. Houder van 3 baanrecords als tweejarige, koerste hij heel met veel succes door t/m zijn achtste jaar. Hij werd o.a. Kampioen van Nederland als 5- en 8-jarige. Incredible Crafts is goed gefokt en is een halfbroer van de crack Tap In (1.11,3 - 391.600). Zijn moeder Oh Kentucky is een dochter van Arnie Almahurst en de uitstekende merrie Kentucky Belle 1.14,2. Incredible Crafts dekte voor het eerst in 1992 en is vader van o.m. Optimistic, Salvador S, Topass Medo, Tycho of Pass, Orlik, Upper M, L'Espoir de BD, Lubertus Hanover, etc. Crafts is de Broodmare-sire van o.a. Yolly Tolli T (1.13,0 - 43.000 in Zweden), Sarah Alki (1.16,5 - 25.800), Utah Alki (1.14,8 - 20.500), Zandokan Eden (1.15,0 - 25.300), Tazmanium River (1.14,5 - 18.700), Alert Oldeson (1.16,4 - 18.700) en natuurlijk Balance Fanatic.

De hier tweejarige Incredible Crafts met Hennie Grift.

Moederlijn van Super Fanatic
Balance en Super Fanatic stammen af van Narrenkappe, die bekend is als de moeder van de crack Edel Seott. Ze had een aantal dochters, die in de nafok hebben gezorgd voor een moederlijn met tot nu toe 1.154 nakomelingen. Hieronder staan haar dochters met hun bekendste nakomelingen, waarbij is vermeld (et) = eurotonner of (het) = halve eurotonner.
- Via Bonni Scott: Memory Lane (het), Key Jubilee, Felice Jubilee, You Winn Boszorg, Uniek Boszorg, Patrick Crown, Iron, etc.
- Via Francisca: Zantana (het), Ostar, Ramon Sammer, Hanneke V, Gambler
- Via Kappe's Dochter: Massel T (het), Georgio Faune (het), Higgins, Mario-, Lord- en Don Faune, Rembrandt en Dominica.
- Via Holly Scott: Vriend (et), Tydi Flower (et), Wikje East (het), Savero (het), Heaven on Earth, Orpheus, Codo Eucswolle, Riesta, Young Six, etc.
- Via Narrenkappe V: Paranoh (het), Taxcoh A, Van Sickenga, Zinarro A, Ziganita, etc.
-Via Momenal: Zamzam Fortuna (het), Wicky de Viking (het) en een aantal Fanatic/Wish-paarden, die hieronder worden
opgesomd. Zie ook de moederlijn in de tabel.
Othella Fortuna is de bet-overgrootmoeder van Balance Fanatic en zij werd moeder van 9 prod. w.o.: Wishfull Fortuna (1.18,0 -
€ 21.278), Zamzam Fortuna (35 ovw., 1.17,2 - € 49.180), Everyway S (1.16,9 - € 14.000) en Duran S (1.19,4 - € 12.700). De reeds overleden Wishfull Fortuna kreeg dit voorjaar postuum de eretitel Elite-fokmerrie, doordat haar zoon Tombola's Wish in Noorwegen het 15e punt voor haar verdiende. Voor haar overige productie, zie de tabel. Met enkele dochters van Wishfull is doorgefokt en we noemen de bekendste afstammelingen:
- Everyone's Wish: Wicky de Viking, Rhonda Wish, Zo Super Koel en Anni Friesinger.
- Hopefull Wish: Novaciento Wish (2j. 1.15,8) en Radetsky's Wish 1.17,0.
- Killer's Wish: Unafraid Wish 1.15,5 en You Wish Toscana 1.16,2.
- Refreshing Wish: Yvet de Bellouet 1.14,6.
- Fanatic Wish: is de grootmoeder van Balance Fanatic en haar productie staat in de tabel. Zij werd gefokt door de heren Weber en Oosterloo en won als tweejarige in december bij haar enige start in dat jaar. Vervolgens won ze ook haar volgende 10 starts als 3- en 4-jarige. Winst was er in de Sweepstakes met Bas Crebas voor trainer Smeding en later in het jaar verhuisde ze naar het entrainement van Bas Crebas met wie ze het Van Wickevoort won in een recordtijd. Als 4-jarige raakte ze in februari gcblesseerd. Ze deed als 5-jarige nog wel een kwalificatie in Duitsland, maar werd uitgeschakeld en is daarna de fokkerij in gegaan. Ze bracht eerst 7 Ned. Producten en vervolgens nog 5 Duitse, waarvan Victor Fanatic in Zweden de snelste is en met ca. € 31.000 ook de meeste verdienende van alle nakomelingen van Fanatic Wish. Van de dochters van Fanatic Wish bracht Redder's Wish o.a. Wennemars 1.15,8 en Zero Option Lane 1.15,4. Haar andere dochter Super Fanatic werd moeder van de hoofdpersoon in dit verhaal en zij staat hierboven beschreven.


Boven: Elite-fokmerrie Wishfull Fortuna met Tjitse Smeding in Groningen.


Boven: Fanatic Wish en Bas Crebas winnen in Hilversum.

Resumé
Balance Fanatic komt uit de uitgebreide familie van stammoeder Narrenkappe. Het valt wel op dat de lijn van haar dochter Momenal tegenwoordig meer aan de weg timmert, dan die van de andere Narrenkappe-dochters. Daar zorgt soms één nakomeling voor, in dit geval Elite-fokmerrie Wishfull Fortuna. Haar vader Square Deal zal daar voor een groot deel debet aan zijn, want hij is een zoon van de uitstekende merrie Honor Bright 1.14,8, die o.a. de crack Elaine Rodney bracht. De broodmare-sire van Wishfull Fortuna is Carlos Pluto. De X-Iijnen van Balance Fanatic zijn goed bezet met Gutsy Lobell, Oh Kentucky, Fanatic Wish, Bunzer Mädel en Olga Pluto.
In de stamboom zien we de bovenste driekwart uitstekend Amerikaans gefokt en daaronder een degelijke Nederlandse moederlijn met Heres dichtbij. Er is inteelt op Nevele Pride 4x5, Star's Pride 4x5x5x6 en Speedy Scott 5x5x5.

terug naar Merries van de Maand