Fokkersoog: Balzan le Blanc

Op 25 september 2010 werd de Jonkerprijs gewonnen door Balzan le Blanc in de knappe tijd van 1.16,8 , waarbij hij Bentley Karan en Baresi Toscana klopte. Hij werd gereden door Ruud Pools en staat in training bij Jan van Dooyeweerd. Als je het achtervoegsel "le Blanc" ziet, weet je al wie de fokker is en waarschijnlijk ook de vader van het paard.De Fokker
Fokker Dolf Rieken ging als kleine jongen al naar de koersen en heeft zijn drafsporthobby lang gedeeld met zijn sportvriend, wijlen Piet de Wit. Diens achternaam is door Dolf vrij naar het Frans vertaald in "le Blanc" en dat achtervoegsel krijgen al zijn fokproducten. Dat zijn er nogal wat. Zoek op de website ndr.nl maar eens op de naam "le blanc", dan krijg je 25 resultaten, waarvan Olivia le Blanc (1.15,6 - € 24.500) en Valeur le Blanc (1.15,4 - € 20.510) tot nu toe de beste lijken. Daar kan Balzan le Blanc verandering in brengen.
De laatste jaren fokte Dolf meestal 5 producten per jaar, allemaal van zijn eigen hengst Sundown Yankee. Dat het nu gelukt is om een Klassiek succes te behalen, is Dolf van harte gegund. De situatie in de sport heeft hem ertoe gebracht om zijn hobby af te bouwen. Zijn plezier is voor een groot deel verdwenen. De dekhengst is gestorven en de fokmerries zijn opgeruimd. Hopelijk geeft Balzan het plezier in de sport weer terug aan zijn fokker.


Balzan le Blanc wordt gehuldig na de Jonkerprijs.
Fokker-eigenaar Dolf Rieken en pikeur Ruud Pools
houden het paard vast.

Balzan le Blanc
Het is nog niet zo lang geleden dat tweejarigen in gewone koersen werden voorbereid op de zware Klassiekers, waarin veel (geld) op het spel staat. Dat is niet meer zo. Voor gewone koersen worden geen tweejarige paarden meer ingeschreven, wel in Stakes-koersen. Het is nu alles of niets, buigen of barsten geworden, met alle gevolgen van dien ..... Gevolg van een naar mijn overtuiging volkomen verkeerd tweejarigen-beleid. De beste tweejarigen debuteren al begin augustus in een Stakes-koers met ca. € 8.000 aan de winnaar! Balzan le Blanc kreeg iets meer respijt; hij debuteerde op 23 september in de Jonkerprijs. Op zo'n jonge leeftijd scheelt anderhalve maand toch een slok op een borrel. Balzan was er klaar voor en won de Jonkerprijs met knappe eindsprint in 1.16,8.


Balzan le Blanc wint gemakkelijk de Jonkerprijs.

Vader Sundown Yankee
Deze hengst is geboren in de USA uit een bewezen ouderpaar: Speedy Crown en de goede fokmerrie Mod Yankee. Zij bracht 16 producten, waarvan er slechts één niet in de baan kwam. De beste qua winsom waren Yankee Tornado (1.13,3 - € 206.000), Yankee Cougar (1.15,2 - € 109.666) en Sundown Yankee (1.13,7 - € 73.143). Cougar stond in Duitsland ter dekking en de beide andere in Nederland. De Zweedse Elithengst Smokin Yankee komt uit Modern Yankee, een volle zus van de moeder van Sundown Yankee. Beide hengsten hebben precies dezelfde stamboom.
Tot en met zijn vierde jaar won Sundown Yankee in de USA 10 keer in 51 starts en werd daarna op een veiling gekocht door Piet de Wit, Dolf Rieken en Cees de Leeuw en naar Nederland gehaald, waar hij nog enkele jaren aan de start kwam, met wisselvallig succes: 2 overwinningen en 7 tweede plaatsen in 53 starts.
Heeft hier ter dekking gestaan van 1995 t/m 2009, met een onderbreking van twee jaar. In 2004 en 2005 dekte Sundown Yankee in Tjechië en Duitsland. Veel kansen kreeg hij niet. Hij dekte voor een groot deel eigen merries van zijn eigenaar Dolf Rieken. Tot en met de W-jaargang had hij 36 producten, waarvan Olivia le Blanc en Nelco Express (1.17,5 - € 13.200) de beste waren. Olivia werd tweede in de Sweepstakes en vijfde in de Derby. Er zijn geen Y- en Z-paarden. Daarna volgen nog 4 A-tjes (w.o. Athos le Blanc 1.18,4), 4 B-tjes (w.o. Balzan le Blanc) en 3 C-tjes.


Sundown Yankee is de vader van veel Le Blanc-paarden.

Moeder Van Zandbergen
Fokkers van deze merrie zijn Chapter Seven B.V. en de heer P.C. Langeweg. Zij werd als jaarling bij SWS verkocht en was toen nog naamloos. Koper René Zandbergen mocht haar een naam geven en loste dat ludiek op. Als jong paard kwam de merrie door fysieke problemen niet in de baan. Dolf Rieken zag wel wat in haar als fokmerrie en hoopte dat ze na de geboorte van Balzan toch zou kunnen gaan koersen. In maart 2009 liep ze een kwalificatiekoers, waarin ze sprong. Rieken bood vervolgens al zijn fokmerries te koop aan, maar er kwam geen koper voor Van Zandbergen, waarna ze is gestorven.

Père-de-mère
Dit is de Franse hengst Buvetier d'Aunou, een topper op de baan en in de fokkerij. Hij won o.a. het Criterium van de 3- en de 4-jarigen en zijn winsom bedraagt meer dan 9 ton. Als vaderpaard staat hij al jaren in de top-10 in Frankrijk. Zoals zo vaak met de dekhengsten van Dubois, scoorde hij meteen in zijn eerste jaargang met als toppers Gobernador (1.11 - € 885.000) en Ganymède (1.11 - € 762.000). Latere cracks als Hello Jo, Juliano Star, Otello Pierji en Oasis Gédé verdienden iets minder, maar waren ook van grote klasse.
Buvetier is Amerikaans/Frans gefokt. Zijn vader is Royal Prestige, een USA-tophengst, zoon van Speedy Crown uit de beste Rosemary 1.13,0 van Nevele Pride uit Lovester van Speedster uit Lover's Walk. Deze laatste kennen wij ook als de moeder van Dark Legend, die van 1978 t/m 1983 in Nederland heeft gedekt. Het belangrijkste pluspunt van Buvetier is echter zijn moeder Nesmile. Zij is een dochter van Caprior en bracht naast Buvetier ook de dekhengsten Défi d'Aunou 1.11 en Extrême Aunou 1.13 en de merries Unispeed 1.13 en Amour d'Aunou 1.15 (moeder van In Love with You en Private Love, en grootmoeder van Love You en Nice Love). Met zo'n moeder was het logisch dat Buvetier ook een uitstekende Père-de-mère zou worden. Bewijzen zijn er al in de vorm van Prodigious, Nijinsky Blue, Priscilla Blue, Let's Go Along, Pine Chip Wood, etc.
Buvetier is niet moeders mooiste en hij heeft geen vriendelijk karakter. Tijdens de eerste Normandië-excursie van de Fokkersvereniging zagen we waarschuwingsbordjes bij de weide waarin hij liep. De chagrijnige oude heer bleef in de verte staan en keurde ons geen blik waardig. Zijn kinderen zijn vaak ook niet de makkelijkste. Maar zijn bloed heeft misschien wel de doorslag gegeven in de klasse van Balzan le Blanc.

Père-de-mère Buvetier d'Aunou.

Moederlijn van Van Zandbergen
Stammoeder is de Duitse merrie Barke, van Amerikaanse afkomst, die vlak na de oorlog door Mees Alkemade in het Nederlandse stamboek is overgezet. Ze was een kleine vroegrijpe merrie met een voor die tijd goed record van 1.23,4 als 5-jarige. In Nederland bracht ze 12 veulens, waarvan 8 merries. Het waren allemaal redelijke tot goede koerspaarden met als beste de hengsten Tommy Mars en Urdy Mars en de merries Niekie BH (GP van Ned.), de Jofferprijs-winnaressen Paula BH en Quena BH en de kleine dappere Wanita van Barke. Tommy Mars stierf jong en zijn volle broer Urdy Mars werd later dekhengst. Zijn eerste product was Derby-winnares Diana R. De dochters van Barke brachten een hele serie goede nazaten, waaronder 6 halve Eurotonners: Flower Flora, Gangster Space, Kathy H, Ulaan, Unie Loe en Walko B. Uit deze moederlijn komen ook Derby- en Gouden Zweepwinnaar Ybe van Papenhoef, Sweepstakes-winnaar Discovery en Productendraverij-winnaar Chantiago.
Barke's vijfde dochter Rita BH liep haar rec. van 1.24,4 als 6-jarige. Ze bracht 13 producten, waarvan haar zoons Jacob Areta (€ 21.000) en Charles H (€ 19.000) het meeste wonnen. Dochter Ernie Rita (1.22,1 - € 14.000) was een goed koerspaard bij Jan van Dooeweerd en haar vader is de goed gefokte Franse hengst Harley (v. Kairos), die hier wisselvallig heeft gefokt. Ze werd moeder van 10 producten, waarvan alleen de Felix-dochter Tamara Rita (€ 33.000) en Zeester Ulandia (€ 17.000) een ruime voldoende haalden. Felix werd ook eenmaal gekruist met de recordloze dochter van Ernie Rita, de schimmelmerrie Philadelphia, met als resultaat de crack Unie Loe, 1.16,9 winsom € 87.000, die 55 koersen won! Zes halfbroers en -zusters waren nuttige koerspaarden, maar hadden niet de kwaliteiten van Unie Loe.
Ook als fokmerrie blonk Unie Loe uit, al haalde ze net niet de titel Elite-fokmerrie. Alleen haar eerste product kwam niet in de baan en bij de overige 9 zaten drie toppers: Ivanloe H, Moneymaker H en vooral Kathy H, die 17 koersen won en ruim € 78.000.
Kathy H is een dochter van de Amerikaanse crack Lindy's Crown. Ze bracht in de fokkerij tot dusverre niet wat er van haar werd verwacht. Van de vijf startgerechtigde producten is alleen Zipper Rose in de baan gekomen. Hij werd vijfde in een vroege Tweejarigen-Stakes en kwam daarna nooit meer aan de start. Van de beide Rivertjes verongelukte er één als veulen en de andere kreeg op jonge leeftijd een blessure in de training. Kathy's jongste zoon Axel Rose wordt getraind door Sinie de Glee, die meldde dat het paard zich goed ontwikkelt, maar nog niet aan kwalificeren toe is. (Begin 2011 won hij zijn eerste koers).

Unie Loe (T. Smeding) wint in Groningen op 15 mei 1983.

Resumé
De stamboom laat de volgende inteelt zien:
- Speedy Crown 2 x 4
- Missile Toe 3 x 5 x 5 (zij is moeder van Speedy Crown en grootmoeder van Lindy's Crown)
- Star's Pride 5 x 6
Balzan le Blanc komt uit een goede Nederlandse moederlijn en zijn grootmoeder Kathy H en overgrootmoeder Unie Loe waren cracks. Hun klasse gekoppeld aan Buvetiers supermoeder Nesmile, heeft Balzan's moeder Van Zandbergen veel potentie gegeven, die er niet als koerspaard uitkwam, maar wel als fokmerrie. Sundown Yankee heeft daar zijn speed aan toegevoegd. Alweer een succes voor de Amerikaans-Franse fokrichting.

terug naar Merries van de Maand