Fokkersoog: Ariane Beemd

De merrie-afdeling van de Sweepstakes werd op 4 juli j.l. gewonnen door Ariane Beemd, een bruine merrie van Passing Renka uit Pinky, en deze Pinky zijn we al vaker tegengekomen. Een super-fokmerrie, want haar andere startgerechtigde producten zijn Victory My Way en Ybanos. Hun afstamming is al uitvoerig door Durk Minkema beschreven. Geen reden om de Sweepstakes-winnares Ariane Beemd niet voor het voetlicht te halen. Ze heeft om te beginnen al een andere vader en op zaterdag 4 oktober 2010 won ze ook nog de Fokkers Trofee der Merries.De Fokker
Beemd is een Brabantse omschrijving voor grasland nabij een beekdal. Dat hebben we gelezen in het prachtige verhaal over fokker Jan van Veggel en zijn oogappel Pinky in onze Breeders Special van februari 2009. Van Veggel is eigenaar van een stratenmakersbedrijf en hield als hobby rijpaarden en koeien. Hij kwam in 1992 bij toeval in de drafsport terecht. Net als Wolter Huisman (Mistral Nora) ging hij van huis om een koe te kopen en kwam terug met een harddraver, in dit geval de merrie Ina Uithuizen. Hij wist toen nog niets van onze sport en op de hippische school in Deurne heeft hij de kneepjes van het vak geleerd. Na een korte koerscarrière werd Ina fokmerrie en Jan fokker, iets dat hij nu de leukste hobby vindt. Naast Pinky fokt hij ook met de bekende schimmelmerrie Share the Moment (v. Coleman Lobell) en de Duitse Tiara di Quattro (Armbro Goal - Go for One). Hij heeft al een hele serie Beemdjes gefokt en niet zonder succes. Romeo Beemd en Speedking Beemd waren tot voor kort de beste, maar het lijkt erop dat Ariane Beemd nog beter is. De toekomst zal het leren.


Fokker Jan van Veggel (rechts) is euforisch na de
Sweepstakes-overwinning van zijn fokproduct Ariane Beemd.
Links eigenaar Michel de Bruin van Merwestaal B.V.

Ariane Beemd
Ariane werd als jaarling bij SWS geveild voor € 13.500. Merwestaal Moerdijk B.V. werd haar eigenaar en Rob de Vlieger de trainer. De merrie debuteerde op 10 oktober 2009 met een overwinning in een Producten-selectiekoers in 1.19,7. Twee weken later werd ze tweede achter Adonis Boko in de Producten-draverij. Ze sloot haar tweejarigenseizoen af met een derde plaats in haar jaarrecord van 1.17,4 in de Breeders Crown, achter Alabama K en Adonis Boko. Als driejarige kwam ze pas op 6 juni aan de start en werd toen vierde op Duindigt. Na een derde plaats in de Sweeps Trial, wist ze de Sweepstakes te winnen in de knappe tijd van 1.16,8 over 2.300 m, vóór Alert Oldeson en Angel Rose. Daarna werd Ariane tweede achter Alabama K in een Merrie-Stakeskoers op Duindigt. Ze won een Selectie-koers voor de Merrie-Derby, waarin haar ex-stalgenote Amalia Beemd (uit Tiara) tweede werd. In de Merrie-Derby werd Ariane met gering verschil geklopt door Angel Rose. Afgelopen zaterdag won ze in handen van Robin Bakker de Merrie-afdeling van de Fokkers Trofee met grote overmacht in een toptijd, gezien de slechte weersomstandigheden: 1.15,7 over 2.100 m!


Ariane Beemd wint de Sweepsakes met Robin Bakker.
(trainer is Rob de Vlieger)

Vader Passing Renka
Deze klassehengst is op vier na de meest winnende draver van Nederland. Hij won veel geld in Frankrijk, waar de baan van Vincennes hem goed bleek te liggen, hetgeen een belangrijke aanbeveling is. Hij liep daar zijn record van 1.11,9 over 2100 m. In Nederland won hij o.a. de Gouden Zweep en de Grote Jubileumprijs op Duindigt. Passing Renka is opgenomen in de Hall of Fame van de website archiefndr.nl en hier vindt u een beschrijving van zijn carrière met foto's en video's van enkele gewonnen koersen.
De hengst heeft een prachtige pedigree. Zijn vader is de fantastisch gefokte Hambo-winnaar Tagliabue. Zijn moeder is de snelle Too Fast 1.15,8 , die ook Speeding Renka (3e in de Derby) en Very Fast Renka (2e in de Derby) heeft gebracht. Haar moeder Fast Catch is een dochter van Bonefish en Exciting, die ook moeder is van Nearly Perfect (1.10,9 - $ 630.327).
Met zijn schofthoogte van 1,58 m is Passing niet groot, maar hij is wel stevig en sterk gebouwd. Hij dekt vanaf 2003 en uit kleine jaargangen heeft hij goede resultaten behaald. Opvallend zijn Winny Renka, Yourlatesttrick, Yvana H, Derby-winnaar Zoran Lobell, Merrie-Derby-winnares Zytane Promise, Tjechische Derby-winnaar Zazazoo, Zoon van Minne en natuurlijk Sweepstakes-winnares Ariane Beemd.


Passing Renka met zijn trainer Jeroen Engwerda.

Moeder Pinky
Pinky is gefokt door Jaap Werners. Ze had als jong paard wel klasse, maar "brak ook de tent af", zodanig dat haar eigenaren, de familie Gerrits, haar als 4-jarige in een opwelling door huishengst Koos van Camstra hebben laten dekken. Zoals meer fokmerries van de familie Gerrits, kwam ze met haar veulen Victory My Way bij Jan van Veggel in Someren terecht. Na het afspenen ging Jan de fokmerrie trainen en ze deed dat zo goed dat ze gedurende enkele maanden heeft gekoerst: van januari t/m april 2004. Ze won 6 van haar 9 koersen, liep een record van 1.16,7 en won totaal € 2.375. Daarna kreeg ze een beenblessure en werd als fokmerrie aan Jan van Veggel geschonken. Het eerstvolgende veulen was voor de schenkers en dat was Ybanos! Hij werd een van de beste hengsten van zijn jaargang en won o.a. de Fokkers Trofee. Hij verhuisde dit jaar naar Zweden en debuteerde daar op 20 september j.l als vijfde in 1.14,3 over 1620 m. Zijn oudere halfzus Victory My Way won al haar 19 koersen, waaronder de Breeders Crown Merrie-afdelingen van 2007 en 2008 en ze ging daarna naar de fokkerij. De eerste twee producten van Pinky waren dus al voltreffers. Vervolgens kreeg ze een dood veulen en het jaar daarop kwam Sweepstakes-winnares Ariane Beemd. De in 2008 geboren Bibi Beemd kwalificeerde zich afgelopen zondag in 1.20,5 op Duindigt. In 2009 zette Jan van Veggel Pinky met haar hengstveulen Casanova in het Duitse Stamboek. Casanova is een zoon van Ufo Kievitshof en de familie Gerrits heeft hem gekocht. In 2010 kreeg Pinky een hengstveulen van Love You. Voor volgend jaar wilde Jan van Veggel een wat vroeger veulen, en hij liet Pinky op de eerste hengstigheid insemineren. Dat mislukte, waarna hij enkele embryo's van Virgill Boko liet spoelen. Daarvan is er één met succes ingebracht in een andere merrie en de donormoeder Pinky is nu leeg, klaar voor een vroege dekking volgend voorjaar. Voor een overzicht van haar producten zie de tabel.


Pinky wint op Duindigt met haar trainer Dion Tesselaar.


Pinky en fokker Jan van Veggel.

Broodmare-sire
We gebruiken hier niet de omschrijving Père-de-mère, want het gaat bij Ariane Beemd om de Amerikaanse superhengst Super Arnie. Dit inmiddels 23 jaar oude vaderpaard heeft steeds in Zweden ter dekking gestaan, is daar in 2000 tot Elithengst benoemd en werd in 2006 t/m 2009 kampioen-vaderpaard! Zijn blikvangers zijn Gigant Neo, Super Light, Igor Brick, Camilla Highness, Noras Bean en Beannie MM. Met zeer beperkte jaargangen werd Super Arnie in Nederland al vader van o.a. Top Mac 1.12,4 , Ustasia Transs R 1.13,7 , Sir Playboy 1.14,3 , Very Fast Renka 1.14,7 , Alki Flevo 1.16,5 , Avalon Tranns R 1.16,3 en Zie Zo Medo 1.16,5. Als broodmare-sire tekent hij voor o.a. Giant Superman, Reven d'Amour, Bobtail en Annicka. Super Arnie is een zoon van Super Bowl uit de goede merrie Arnies Likeness 1.14,7 , een dochter van de erkende Broodmare-sire Arnie Almahurst.

De Broodmare sire Super Arnie.

De moederlijn van Pinky
Pinky komt uit de moederlijn van de Duitse merrie Gretchen H, die een aantal Volbloeds tussen haar voorouders heeft. Onder haar afstammelingen vinden we de volgende halve Eurotonners: Yellow Six, Jello, Rieka Hanover, Hipparion, en Badiah Lelystad.
Pinky's grootmoeder Hertogin van Gelre was een redelijk succesvol koerspaard bij Sjeng Hendrikx. Zij werd later Elite-fokmerrie, vooral dankzij geslaagde paringen met de onvolprezen Heres. Haar beste product was Rieka Hanover, die veel won en moeder werd van o.a. tonwinnaar Hipparion 1.16,0. Een andere dochter van de Hertogin was de beste Badiah Lelystad, die veel in Duitsland won en de eerste vijf van haar 12 producten zijn daar geregistreerd. Haar Duits gefokte grootverdieners Jovi en Komet November tellen niet mee voor de titel Elite-fokmerrie, anders had Badiah deze ere-titel al lang verworven. In 1998 kocht Jaap Werners de fokmerrie van Stall November en voerde haar weer in Nederland in, waarna 7 producten werden geregistreerd. Net als bij haar Duitse producten was het hierbij "lest best", want Vasco en Wisse wonnen het meeste. Zie de tabel.
De oudste dochter van Badiah Lelystad, de Duitse Jenny James, bracht slechts twee producten waarvan Adam's Peak (1.14,4 - € 29.750) de beste was. De volgende dochter in de fokkerij is Pinky en zij is een volle zus van de crack Komet November, die in 2006 en 2007 ter dekking stond bij Cees Hetteling. Er wordt ook gefokt met haar jongere halfzusters Risky (v. Houston Laukko) en Thyra (v. Felix Santana). Risky is al moeder van Zaffier (1.17,9 - € 4.485). Jaap Werners fokt nu met de laatste dochter, die hij uit Badiah Lelystad fokte, en dat is Thyra. Zij werd al moeder van Zenno (v. Herbie W), die te klein was, Badiah (v. Classic Response), die bij Bas Crebas in training staat en Clyde (v. Eilean Donon), die vorige week bij Unitrot werd verkocht voor € 1.600 en nu wordt beleerd bij Tom Kooyman.

Hertogin van Gelre met Sjeng Hendrickxs.

Waarde van een moederlijn
Vaderpaarden kunnen een moederlijn "op- of afwaarderen". Een slechte dekhengst kan een fokmerrie uit een goede moederlijn waardeloos maken. Bij Ariane Beemd is er in de laatste generaties duidelijk opgewaardeerd. Achtereenvolgens Pioneer, Heres, Super Arnie en Passing Renka zijn echte verbeteraars met uitstekende bloedlijnen, vooral ook aan hun moeder's kant. Dat is trouwens een trend: goede Nederlandse fokmerries, die worden gekruist met de beste dekhengsten ter wereld, en hun dochters ook weer, etc. Zo wordt de Europese top ook voor Nederlandse fokkers haalbaar.

Klassieke Fokmerrie?
Pinky heeft nu al 3 Klassieke winnaars gebracht en toch nog niet voldoende punten voor de titel Klassieke Fokmerrie. Hetzelfde geldt voor Too Fast. Het lijkt erop dat de huidige puntenwaardering nog eens moet worden heroverwogen.

Resumé
Ariane Beemd heeft een prachtige stamboom, met bovenaan driekwart uitstekend Amerikaans bloed en de onderste kwart is succesvol Nederlands, uit een goede moederlijn met Volbloed-oorsprong. We zien 3 x 3 inteelt op Super Bowl en 4 x 4 x 6 x 6 x 6 x 6 op diens vader Star's Pride. Speedy Crown komen we slechts tweemaal tegen op 4 x 5.
De grootste bijdrage aan de klasse van Ariane Beemd zal waarschijnlijk toch van haar moeder Pinky komen. Haar vader en moeder zijn van topniveau. En natuurlijk speelt de opfok van Jan van Veggel ook een belangrijke rol.

Verwijzing:
- Het artikel "Is moeder belangrijker dan vader?" kunt u nog eens nalezen; u vindt het onder [artikelen] in het linker menu.

terug naar Merries van de Maand