Fokkersoog: Adonis Boko

Deze keer Sweepstakes-winnaar Adonis Boko, een voornaam gefokte, moderne Amerikaanse draver, die als tweejarige ook al de Jonkerprijs en de Productendraverij heeft gewonnen.
De Fokker
Zoals zijn naam al verklapt, is Adonis Boko een fokproduct van Boko Stables Holland B.V. Maar ook van Titia en Sijb Iwema van de Flevo Farm, omdat zij vanaf 2007 samen met Boko Stables fokken met een aantal fokmerries. Bij latere generaties (vanaf de C-tjes) staat de letter F (van Flevofarm) tussen de naam van het paard en het achtervoegsel Boko.


Adonis Boko wint met grote voorsprong de Sweepstakes.
(waar is pikeur Hugo Langeweg jr. gebleven)

Adonis Boko
In 2008 werd hij als jaarling te koop aangeboden op de 2-Companions Sales en hij was met een laatste bod van € 38.000 de duurste.
Adonis was zeer vroegrijp en debuteerde al op 16 augustus 2009 met een overwinning in de Tweejarigen Zomer Stakes in 1.18,7. Een maand later werd hij tweede achter Amarianne Frejo in dezelfde km.tijd, ook in een Stakes-koers. Eind september won hij in Wolvega de Jonkerprijs in zijn jaarrecord van 1.17,6 en vier weken later de Producten-draverij. Hij sloot het seizoen af als meest winnende van zijn jaargang met een tweede plaats in de Breeders Crown, achter Alabama K. In 2010 debuteerde Adonis pas eind juni in de Sweeps Trial waarin hij zesde werd. Drie weken later won hij wel de Sweepstakes in de mooie tijd van 1.16,3. Door zijn overwinning in een van de Derby-selectie koersen was hij één van de favorieten voor de Derby geworden. Al gearriveerd op Duindigt op de ochtend van de Derby bleek hij koorts te hebben en werd hij helaas geschrapt. We zijn benieuwd naar het verdere verloop van zijn carrière.


Adonis Boko wint de Derby-selectie-koers voor Alltime Stardust.

Vader Ken Warkentin
Deze kleine hengst, met een schofthoogte van 1,56 m, is vernoemd naar de bekende baanspeaker van The Meadowlands. Als tweejarige evenaarde hij het wereldrecord, won 8 van zijn 9 koersen, incl. de Breeders Crown en werd benoemd tot Tweejarige Draver van het Jaar. Als 3-jarige won hij nog enkele koersen, maar niet de topnummers. Desalnietemin heeft de hengst een mooie winsom van 900.000 dollar.
Hij komt uit dezelfde moederlijn als Valley Victory. Diens grootmoeder, Victorious Lou, is tevens de moeder van Louisa, die u als overgrootmoeder van Ken Warkentin rechtsonder in zijn stamboom ziet staan. Ook Comets Tail stamt af van Victorious Lou.


Ken Warkentin.

Moeder Shae Boko
Shae won in 2003 als 3-jarige 2 keer uit 10 starts. Ze had een record van 1.16,4 en een winsom van ca. € 12.000. Haar carrière werd in febr. 2004 beëindigd, waarna John haar terugkocht en in 2005 naar Nederland exporteerde. Ze heeft hier nu drie producten (zie tabel) waarvan dochter Bloom Boko in 2009 op de 2Companions Sale voor de topprijs van € 75.000 naar Zweden werd verkocht, waar ze nu als tweejarige nog niet is gestart. Bij navraag blijkt ze veelbelovend te werken, maar in tegenstelling tot in veel andere landen doet men het in Zweden met de tweejarigen erg rustig aan.
Shae Boko had als koerspaard bij lange na niet de kwaliteiten van haar volle zus Rae Boko, die in Zweden de beste merrie van haar jaargang was. Rae heeft in Zweden al 3 startgerechtigde producten, die nog niet in de baan zijn gekomen. Haar jongere zuster Shae heeft hier met haar eerste product Adonis meteen al een klassieker gebracht.

Broodmare-sire
De vader van moeder Shae Boko is niemand minder dan Pine Chip. Deze oud-wereldrecordhouder wordt niet alleen als vaderpaard, maar ook als "Broodmare-sire", als uitzonderlijk goed beschouwd. Bewijzen van dit laatste zijn o.a. Snow White, Adrian Chip, Going Kronos, Order by Fax en Zola Boko. Ook Unforgettable is een zoon van een dochter van Pine Chip en niet van Joie de Vie, zoals we in een vorige Fokkersoog abusievelijk schreven. Pine Chip staat ter dekking in Italië, en wordt over de hele wereld met veel succes gebruikt.

De Père-de-mère Pine Chip.

De moederlijn van Adonis
De vijfde moeder van Adonis Boko is Claire Sampson, die we lang geleden in Nederland al leerden kennen als moeder van de importhengst Florisam 1.18,4, die ter dekking stond bij Jaap Zuyderduin. Hij had weinig verdiend, maar werd om zijn moeder beperkt goedgekeurd. Hij fokte goed en zijn beste producten waren Praeses Hanover (fl. 49.200), Marcel Regina (fl. 48.600), Jeannine D (fl. 42.700) en Paulien Maaldrift (fl. 32.400).
Claire Sampson was een goed koerspaard met een record van 1.14,9. Ze werd vooral bekend als bronmoeder van vele uitstekende harddravers met als vaandeldraagster de wondermerrie Moni Maker 1.09,7 van wie Claire Sampson eveneens de vijfde moeder is. We kunnen het ook anders uitleggen: De overgrootmoeders van Moni Maker en Adonis Boko (Noble Nan en Noble Image) hebben precies hetzelfde bloed, nl. van Noble Victory uit resp. Floriclaire en Claircan, die volle zusters waren van Florican uit Claire Sampson.
De bemoeienis van John Bootsman met deze moederlijn begon al ver vóór Moni Maker. Hij kocht in 1989 op een jaarlingenveiling in de USA voor $ 150.000 de merrie Noellyn Hanover, een dochter van Super Bowl en bovengenoemde Noble Image. John hernoemde zijn jaarlingmerrie tot Frances Jet Boko en beleefde grote successen met haar. Als tweejarige won ze verschillende Sire-Stakes, vaak gereden door Hugo Langeweg. Na haar tweejarigenseizoen overleed de merrie helaas aan de gevolgen van een zeldzame ziekte. Als pleister op de wonde keerde de verzekeringsmij. een fors bedrag uit en John kocht vervolgens haar één jaar oudere volle zuster Nicolette Hanover als fokmerrie. Daaruit fokte hij Jet Frances Boko, die een winrecord liep van 1.12,0 en $ 180.000 won. Beter nog was de in Zweden geboren Rae Boko, als 2-, 3- en 4-jarige de beste merrie van haar jaargang. Nicolette bracht ook nog Mae Jean Boko 1.12,8. Opvallend zijn de vele uitstekende koersmerries in deze moederlijn. Misschien dat daarom Bloom Boko vorig jaar op de veiling twee keer zoveel opbracht als haar toch ook uitstekende boer Adonis een jaar eerder.

Resumé
De stamboom van Adonis Boko is wonderschoon. Het beste bloed van de USA komt hier tezamen. Uit deze moederlijn van Nelly komen ook Moni Maker, Speedy Count, Delmonica Hanover, Park Avenue Joe, Yourworstnightmare en vele andere cracks. Onze Adonis heeft het dus niet van een vreemde.

terug naar Merries van de Maand