Hall of Fame van de Ned. Drafsport:
Ons Jubileumgeschenk in 2006
en
Onze droom komt uit in 2013!


De Hall of Fame op deze website is min of meer hetzelfde als de 12 borden, die in 2006 ter gelegenheid van ons 60-jarig bestaan zijn gemaakt en toen over de verschillende drafbanen zijn verspreid.
Kijk onderaan deze pagina om te zien wat er is gebeurd met de borden anno 2013, want er is sinds 2006 nogal wat veranderd.

(we beginnen met de tekst uit 2006 over de oorsprong en bedoeling van de 12 borden en onder aan deze pagina wordt verteld hoe onze droom is uitgekomen)

Opzet
Over de hele wereld worden de grote cracks van de draf- en renbanen geëerd en herdacht. Het zijn in onze sport de paarden waar het om draait. Die spreken tot de verbeelding van de echte paardenliefhebbers, daar komen de journalisten en het grote publiek op af. De sport moet zulke helden ook eren en een permanente plek geven, hetzij door een standbeeld, een straatnaam, een restaurant-naam, een boek of, zoals tegenwoordig gebruikelijk, in een Hall of Fame of een Wall of Fame. Dit laatste kan een denkbeeldige "hal" of "wand" zijn, zoals een apart hoekje op een website of een verzameling borden, die wel bij elkaar horen, maar niet in dezelfde ruimte hangen.
Veel mensen zijn in Nederland aan de drafsport verknocht geraakt door het zien van of lezen over idolen als Quicksilver S, Speedy Volita, Action Skoatter, Henri en Jojo, etc. Tot voor kort ontbrak op onze banen elke herinnering aan deze cracks van weleer, met uitzondering van de Action Skoatterzaal in Wolvega en enkele verdwaalde foto's. Daarom heeft de Fokkersvereniging in september 2006 ter gelegenheid van haar 60-jarig Jubileum op de vier grote drafbanen drieluiken van de nieuwe Hall of Fame onthuld.


De keuze van de paarden
Gekozen is voor de bekendste harddravernamen in Nederland, d.w.z. de paarden, die bijna iedereen op straat weet op te noemen als het om drafsport gaat. Dat zijn ook de namen die tot de verbeelding spreken en waar een mooi verhaal over te vertellen is. Het gaat erom dat we aan buitenstaanders, die voor het eerst naar een koersbaan komen, kunnen laten zien wie nou bijv. Quicksilver S was. Maar vooral ook om ervoor te zorgen dat wij zelf deze cracks niet vergeten. De gekozen paarden zijn min of meer dezelfde als door Durk Minkema beschreven bij zijn nominaties voor de verkiezing van het Paard van de Eeuw in dit blad, aan de vooravond van de milleniumwisseling, waarbij wij alleen de paarden uit de periode na 1950 hebben genomen.

De verdeling over de banen
Zoals gezegd kreeg elke drafbaan een eigen supertrio en de paarden zijn te zien op de baan waar zij grote successen hebben geboekt of in de omgeving waarvan ze zijn opgegroeid. De verdeling was als volgt:

Alkmaar: Theo Messidor, Kees Verkerk en Yellowa

Fame
Boven: De onthulling van het bord van Yellowa in Alkmaar.
Ton Blok was verhinderd dus onthulde de bedenker Hans Huiberts dit bord.
Links staat Nico Leeuwenkamp klaar om het bord van Theo Messidor
te onthullen. Hij is de kleinzoon van fokker Teun Leeuwenkamp.


Fame
Boven: De onthulling van het bord van Kees Verkerk in Alkmaar,
door eigenaar Cor Disselkoen en trainer Gerard van Eykelenborg.


Groningen: Quicksilver S, Speedy Volita en Vriend

Fame
Boven: In Groningen hadden de borden nog geen definitieve plek
gekregen. Hier bewonderen de weduwe en dochter van Jan Vlaar
het bord van hun crack Vriend.
Andere bewonderaars zijn v.l.n.r. voorzitter Hans Huiberts, Geert Belga,
bestuurslid Ab Zaman, ??, oud-voorzitter Cees van Velsen en
secretaris Oek de Nooy.


Duindigt: Hairos II, Henri en Jojo Buitenzorg

Fame
Boven: Op Duindigt was er nog geen Museum en hebben de borden
eerst gestaan bij de trap in de Panoramazaal boven in de grote tribune.
Jan Wagenaar en zijn kleindochter onthulden
het bord van Henri Buitenzorg.


Fame
Boven: Het bord van Jojo Buitenzorg werd onthuld door
de weduwe en dochter van Jan van Dooyeweerd, Riet en Annemariek.


Fame
Boven: Nancy van Ooyen-Geersen onthulde samen met haar dochter
het bord van Hairos II.


Wolvega: Mistral Nora, Herbie W en Action Skoatter

Fame
Boven: De onthulling van het bord van Herbie W,
door de weduwe en de kleinkinderen van de fokker/eig. Roelof Werners,
die kort tevoren was gestorven.


Fame
Boven: De onthulling van het bord van Mistral Nora,
door de weduwe en de kleindochter van Wolter Huisman.
Jan den Nijs staat klaar om te helpen.


Fame
Boven: De fokkers/eigenaren van Action Skoatter, Eelke Kruis en Evert Gaastra,
bekijken het bord van hun crack. Bij binnenkomst in hoofdgebouw van Wolvega
was haar bord het eerste wat de bezoeker te zien kreeg. En terecht!!


Fame
Boven: Eelke Kruis is tevreden.

(foto's Wim Huybers)


Het gedroomde vervolg (anno 2006)
Onze droom is om deze Hall of Fame eens in zijn geheel aan het grote publiek te kunnen tonen, bijv. in een expositie over beroemde paarden in een museum, zoals de Kunsthal in Rotterdam. Dat zouden we misschien kunnen realiseren in samenwerking met andere hippische sporten of stamboeken. En misschien komen ze ook nog samen te hangen in een toekomstig NDR-museum op Duindigt. Dat zijn doelstellingen waar we met z'n allen aan moeten werken. We zijn al heel tevreden dat het begin er nu is. Ons 60-jarig jubileum was een mooie aanleiding. Het zijn er nu twaalf, maar het kunnen er in de toekomst natuurlijk meer worden. Hopelijk krijgt onze sport weer eens een echte crack waarvoor de mensen speciaal naar de baan komen.
We moeten niet vergeten dat het de paarden zijn, waar het in de draf- en rensport om gaat en dat we vooral onze cracks moeten eren. Dat hebben ze verdiend, dat bindt ons als liefhebbers en dat geeft onze sport herkenbaarheid naar buiten. Vandaar deze Hall of Fame, ons jubileumcadeau, voor de banen, de deelnemers, het publiek, de drafsport en de fokkerij.

(bovenstaande tekst stamt uit 2006)


Anno 2013: ONZE DROOM KOMT UIT!!

Kort nadat de borden waren gemaakt is in het jaar 2007 de NDR-Archiefcommissie opgericht en een jaar later is het gedroomde NDR-Museum daadwerkelijk geopend in de grote tribune van Duindigt (Wassenaar). Een unieke verzameling van herinneringen, foto's, videobeelden, schilderijen, ereprijzen, sierdekens, zwepen, sulky's, hoefijzers, kampioenengalerij, etc. Alles gewijd aan de prachtige historie van de Nederlandse draf- en rensport.

Het Bestuur van de Fokkersvereniging is indertijd zo slim geweest om de Hall of Fame borden niet te schenken aan de baanverenigingen, maar in bruikleen te geven, zodat het geheel bij elkaar bleef horen en we ermee konden schuiven. Duindigt had al 3 borden van Hairos II, Henri en Jojo Buitenzorg en die werden in het NDR-Museum getoond. Tijdens en na de verbouwing in 2011 was er in Wolvega geen plaats meer voor de 3 borden, de binnenhuis archtect vond het niet passen!! Alkmaar wilde juist na haar verbouwing graag nog enkele borden erbij hebben. Alkmaar had al Theo Messidor, Kees Verkerk en Yellowa. We wilden Kees Verkerk graag naar het NDR-Museum brengen omdat jaarlijks op Duindigt om de Kees Verkerk-bokaal werd gestreden en daar dan een speciale tentoonstelling aan deze crack werd gewijd. Alkmaar kreeg er voor terug: Mistral Nora, Herbie W en baanrecordhoudster Action Skoatter.

Intussen werd het NDR-Museum steeds meer uitgebreid en werd ook de grote hal ervoor in gebruik genomen. De toto-kassa's op de eerste verdieping waren al lange tijd niet meer in gebruik en het deel achter het glas werd door de Archiefcommissie ook al gebruikt voor opslag van tijdschriften en boeken. Men zocht naar een mooie afscherming, maar de Hall of Fame borden waren net iets te groot. Daarom heeft de Fokkersvereniging in de zomer van 2013 twaalf nieuwe, iets kleinere afdrukken laten maken en deze geschonken aan het NDR-Museum. Onze droom uit 2006 is uitgekomen, want nu hangt de oorspronkelijke Hall of Fame in zijn geheel in het schitterende NDR-Museum. De klusgroep van het Museum heeft prachtig werk verricht met de schotten en de aankleding van de voorhal van het Museum. Eigenlijk is de hele eerste verdieping van de grote tribune van Duindigt nu een Museum, met daarin onze complete Hall of Fame. Uniek in Europa! Gaat dat zien!!


Anno 2023: NDR-Museum gesloten


Toen Groningen sloot in 2021 kwamen de borden van Vriend en Speedy Volita ook naar Alkmaar. Het bord van Quicksilver S was verdwenen!! Het NDR-Museum is in 2023 gesloten vanwege lekkages in de grote tribune van Duindigt.

Fame
Boven: Aan de buitenkant van de voormalige toto-hal op de eerste verdieping
van de grote tribune op Duindigt zie je links van de buitendeur het grote bord
met daarop de 12 Hall of Fame-borden in het klein, als een voorproefje van wat
daarbinnen te zien is.


Fame
Boven: In de hal zijn de platen op een strakke wand geplakt en
ze hangen, mooi verlicht en keurig naast elkaar, in volgorde van hun geboortejaar.


Fame
Boven: Bij binnenkomst ziet men links eerst onze grootste cracks,
Quicksilver S (links) en Hairos II naast elkaar hangen.

Boven: Dan volgen Theo Messidor (links) en Henri Buitenzorg.



Boven: Vervolgens Jojo Buitenzorg en Kees Verkerk. Het pikeurspak van
Gerard van Eykelenborg, met de kleuren van Stal Westland, hangt ernaast.


Boven: De volgende twee zijn Mistral Nora (links) en Speedy Volita.


Boven: Dan volgen de oude kemphanen Vriend en Yellowa.



Boven: De rij wordt gesloten met de meest recente cracks,
Action Skoatter en Herbie W.

Daarnaast bevindt zich de (tweede hands) boekwinkel.
In de hal vind je ook nog de sulky waarmee Hairos II Wereldkampioen werd
en de helm die Willem Geersen toen droeg.

Binnen in het NDR-Museum is nog veel meer te zien.
Kijk op: www.ndrmuseum.nl (als u hierop klikt, gaat u naar deze site)


Om de Hall of Fame te bekijken, klik HIER
voor de beschrijving van de 12 paarden, elk met 8 foto's.

Wij van de Fokkersvereniging zijn er blij mee en trots op!
En we bedanken alle vrijwilligers van het NDR-Museum/Archief!


Sponsoren:
Het maken van de borden in 2006 is mede mogelijk geworden
dankzij de volgende sponsoren:

Naam sponsor

activiteit

soort sponsoring van

Mart Bakker Expo te Alkmaar

standbouw voor exposities

de houten borden (gratis)

Designstudio Marc Style te Enkhuizen

printwerk voor exposities

het drukwerk van de prints (tegen kostprijs)

Wim Huybers Fotografie

fotograaf van draf&rensport

de foto's (gratis)

Meindersma Sijbenga stichting

doneert voor goede doelen

Quicksilver S, Henri Bz, Herbie W en Yellowa

HRV Drachten

doneert voor goede doelen

Jojo Bz, Kees Verkerk, Vriend en Mistral Nora

Aannemersbedrijf Knipscheer BV

infrastructurele werken

Speedy Volita en Action Skoatter

Adviesbureau Huiberts

meet&regeltechniek en energiemanagement

Theo Messidor en Hairos II