Fokkersoog: Face Time Bourbon, winnaar Prix d’Amérique 2020

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2020, auteur Hans Huiberts)

Titel: Face Time Bourbon op de troon

Op de laatste zondag van januari zijn we op Vincennes getuige geweest van een troonopvolging. Bold Eagle is teruggetreden en een nieuw Frans fenomeen is opgestaan: Face Time Bourbon. Opnieuw een 5-jarige, die de beste van Europa blijkt te zijn. In de bovenste driekwart van zijn stamboom is hij hetzelfde gefokt als zijn voorganger, met een bijzondere moederlijn.
De GP d’Amérique kreeg een Frans-Amerikaanse winnaar met internationale belangen: een Duitse fokker, een Italiaanse eigenaar, een Franse trainer en een Zweedse pikeur. Maar bij de huldiging schalde de Marseillaise over Vincennes, want het paard wint de koers en deze hengst is Frans.

De Koers
Davidson du Pont was favoriet, wat ook leuk was voor de fans van co-sponsor Harley Davidson. De wedders hadden het goed gezien, want de drie favoriete paarden kwamen op het erepodium. Zij waren de enige met cotes onder een tientje. Propulsion, Bold Eagle, Excellent, Délia du Pommereux en Looking Superb hadden cotes tussen 10 en 20 tegen 1, maar zij kwamen er niet aan te pas, behalve Délia. Alle deelnemers liepen zonder ijzers, dat is in vorige jaren wel eens anders geweest. De complete uitslag staat in onderstaande tabel met de afstamming van de paarden. Zes van de 18 deelnemers waren merries en hiervan zaten er 5 bij de eerste 8 aankomende, alleen Billie de Monfort ontbreekt. Wat opvalt is dat bijna alle moeders een mooi record hebben. Eén moeder had 2 producten in deze koers, namelijk Nouna du Pommereux. Bélina hebben we vorig jaar uitvoerig besproken. Chica de Joudes stamt af van de topfokmerrie Slave, Vitruvio van de bekende merrie Noccalula, Bahia van de Prix de l‘Etoile-winnares Pepite en Uza is nauw verwant aan Bélina. In de laatste kolom staat het percentage Amerikaans bloed in de stamboom van de paarden. Het restant is Frans bloed en daar is blijkbaar toch wel een behoorlijke scheut van nodig om op het hoogste niveau op Vincennes succesvol te kunnen zijn.

De Fokker
Fokker Rainer Engelke zit al decennia lang in de Franse drafsport. Duits van geboorte is hij met de drafsport opgegroeid, want zijn vader en grootvader waren grote liefhebbers van de sport en o.a. amateurrijders. Rainer studeerde economie en werd bankier. Werkend in New York zag hij in 1968 Roquépine Wereldkampioene worden en hij raakte toen verk(n)ocht aan de Franse drafsport. In de jaren 1988-2005 rijdt de rijzige Rainer in 98 amateurkoersen in Frankrijk en wint 5 keer, waarvan 3 keer met Kamera Bourbon, de grootmoeder van Face Time. Rond de Millenium wisseling maakt hij zijn dromen waar door een stoeterij te kopen, het Haras Saint Martin. Hij was bevriend met Jean-Pierre Dubois en samen met hem zijn de successen begonnen. Rainer kocht de fokmerrie Etta Extra en zij werd moeder van o.a. Mara Bourbon en haar halfzus Qualita Bourbon. Met dit bloed fokte hij met succes door, met maximaal 5 veulens per jaar. Een andere fokmerrie is Uzara Josselyn, een nicht van Bélina, en hieruit fokte hij Fleche Bourbon, die al een half miljoen Euro heeft verdiend. Haar maatje als veulen was Face Time Bourbon, die al 3 keer zoveel geld heeft gewonnen, met als voorlopig hoogtepunt zijn zege in de Prix d’Amérique 2020. Naar verwachting komt hier nog veel meer achteraan.

De eigenaren
Face Time Bourbon werd als jaarling verkocht voor € 150.000 en delen in hem zijn later doorverkocht. Op dit moment is de Napolitaan Antonio Somma de groot-aandeelhouder met zijn Scuderia Bivans. Er zijn nog enkele klein-aandeelhouders, te weten Pierre Filarski (eig. Bold Eagle), Renato Bruni, Ecurie Haras de Saint Martin (fokker Engelke) en Ecurie Sebastien Guarato. Dit zijn de eigenaren voor zijn koercarrière. Daarnaast is de hengst gecertificeerd voor zijn dek-carrière, waarmee hij vorig jaar als 4-jarige is begonnen. Op de dag vóór de Prix d’Amérique 2020 verkocht Scuderia Bivans een dek-aandeel van hun hengst voor € 110.000, dat recht geeft op een gratis dekking per jaar. Er zijn ca. 90 certificaten, waarmee zijn huidige waarde als dekhengst op 11 miljoen Euro kan worden geschat. Voor dekkingen van niet-Franse merries moet een veulengeld van € 40.000 worden betaald, maar geboekte dekkingen worden al voor veel meer geld doorverkocht. Face Time Bourbon is een goudmijn geworden.

Face Time Bourbon
Hij kwalificeert zich als 2-jarige al op 18 mei 2017 in de knappe tijd van 1.16,9 over 2.000 m. Drie maanden later geeft zijn trainer Guarato hem een leerkoersje op een provinciebaan en hij wint gemakkelijk in 1.23,5. Een maand later wint hij met David Thomain op Enghien in 1.16,6. Vervolgens gaat hij op winterrust en maakt eind april een winnend jaardebuut. Ook in de volgende koers komt hij als eerste aan, maar uitschakeling volgt wegens onregelmatig draven. Er is een klein probleempje. Twee maanden later komt hij winnend terug met een andere pikeur, Eric Raffin. Een maand later begint de hengst aan het echte werk, voortaan in handen van Björn Goop. Hij wordt Europees Kampioen en wint het Criterium. Zijn trainer heeft het al over “de opvolger van Bold Eagle”. Als prille 4-jarige wordt hij voor het eerst lopend geklopt in een Gr.II koers, door Falcao de Laurma. Maar hij revancheert zich in zijn volgende koersen. Tot verbazing van de Fransen start de hengst niet in het Criterium der 4-jarigen, maar in de Gran Premio d’Europe in Modena. Daarin wordt hij na een moeilijk parcours in 1.11,2 geklopt door de Italiaanse crack Zacon Gio en blijft vervolgens in de zomermaanden voor enkele maanden aan de kant wegens dek-activiteiten. In augustus 2019 komt hij terug op Vincennes met een zege in 1.11,2 over 2.700 m op Vincennes. Daarna wint hij serie en finale van de GP de l’UET, beide in 1.10,7. Op 22 dec. 2019 wint hij in zijn recordtijd van 1.10,6 het Criterium Continental, waarmee hij startgerechtigd wordt in de Prix d’Amérique, met het bekende resultaat. In de GP de France krijgt hij een minder fortuinlijk koersverloop en komt net te laat om Davidson du Pont te achterhalen. Na weer enkele maanden koersrust wegens dek-activiteiten komt hij op 21 juni 2020 weer aan de start op Vincennes in de Prix René Ballière, tegen de top van Frankrijk. Hj wint gemakkelijk en verbetert met zijn km.tijd van 1.09,4 het 13 jaar oude baanrecord van Kool du Caux (1.09,8 gelopen in de Prix de France 2007). Zijn tijd was zelfs een WERELDRECORD over deze afstand!! Trainer Guarato meldde dat hij wel onder de 1.09 had kunnen lopen. Dat belooft nog wat! In 24 starts heeft hij 20 keer gewonnen, werd drie keer 2e en één keer uitgeschakeld.

Vergelijking
In deze eeuw hebben ook Offshore Dream en Bold Eagle als 5-jarige de Prix d’Amérique gewonnen. Zij wonnen het jaar daarop weer, maar een derde zege hebben ze niet kunnen behalen. Face Time Bourbon lijkt nog beter dan deze twee. Door zijn lage hoofdhouding tijdens de koers lijkt hij niet groot, maar men geeft voor hem een schofthoogte op van 1,64 m. Ready Cash meet 1,67 , Bold Eagle 1,62 m en Offshore Dream 1,60 m. Face Time lijkt minder nerveus te zijn dan zijn vader en zijn halfbroer, die beide een voor-ijzer nodig hadden. Face Time doet het zonder ijzers en draaft minstens zo snel. Een ideaal koerspaard. Ik zie Face Time Bourbon wel de Elitloppet winnen als hij heel blijft, maar nog niet dit jaar. Nu 11-jarigen ook startgerechtigd zijn geworden in de Prix d’Amérique, mag hij nog 6 keer deelnemen. We zijn benieuwd naar wat hij ons in de komende jaren kan laten zien.

topper

Boven: Face Time Bourbon traint thuis met zijn trainer Sebastien Guarato.

topper

Boven: Face Time Bourbon wint de Prix d'Amérique 2020 vóór Davidson du Pont (nr.7).

topper

Boven: Face Time Bourbon omringd door zijn Zweedse pikeur Björn Goop, zijn Duitse fokker
Rainer Engelke (boven Björn), zijn Italiaanse (hoofd)eigenaar Antonio Somma (met
lichtblauwe sjaal) en zijn Franse trainer Sébastien Guarato (met witte pet).

topper

Boven: Twee weken later komt Face Time Bourbon (nr. 8 met B. Goop) net te laat
in de GP de France om Davidson du Pont (rechts) te kloppen.
Op de achtergrond zien we Delia du Pommereux (4e).

Wat een body heeft die Face Time Bourbon: veel ruimte voor hart en longen.
Hier wordt de suprematie van de Frans-Amerikaanse draver aangetoond.
Ze lopen 1.11,5 over 2.700 meter, zonder ijzers, met weinig aan hun benen,
hooguit een schoentje of een kniegamasch.

topper

Boven: Face Time Bourbon loopt met zijn km.tijd van 1.09,4 over 2.100 meter een Wereldrecord
in de Prix René Ballière op Vincennes d.d. 21 juni 2020. De hengst draagt alleen een schoentje,
Björn Goop een mondkapje. Drole de Jet wordt tweede in 1.09,5 en Feliciano (links met bles,
net als de winnaar een zoon van Ready Cash) derde in 1.19,7.

Ready Cash x Love You
De vader en de père-de-mère van Face Time Bourbon zijn de top-vaderpaarden van Frankrijk in het afgelopen decennium. Zij al heel vaak besproken en daar hoeven we niet zoveel aan toe te voegen. In een apart artikel bekijken we of hier sprake is van de moderne Golden Cross. (dit artikel volgt later)

topper

Boven: De vader van Face Time Bourbon, Ready Cash.


topper

Boven: De Père-de-mère van Face Time Bourbon, Love You.

Stammoeder Nancy Hanks
In de Breeders Special van 2012 heb ik een artikel gewijd aan Nancy Hanks, een in 1886 geboren, kleine merrie, die het schopte tot wereldrecordhoudster. Ze werd moeder van 11 veulens waarvan er enkele tot goede prestaties kwamen. Belangrijker werd haar nafok. In Noord-Amerika is er niet zoveel van overgebleven. In Europa des te meer. In Zweden zien we nakomelingen als Callit, Poochai, Intoxicated, Jackhammer, Paparazzy, Speedy Min, Meteor Nibs, Locomotive, Lord Scotch, Derby-winnaar Beau Mec en Tassel Tara, die naar Nederland kwam en hier moeder werd van Venividivici Joe. In Duitsland zien we Titan Way en Mister F Daag.
Een achterkleindochter van Nancy Hanks was de snelle Anna Maloney en zij werd naar Frankrijk geëxporteerd, waar ze, gekruist met tweevoudig Prix d’Amérique-winnaar Passeport, moeder werd van de crack Amazone B, tweevoudig winnares van de Prix d’Amérique, in 1930 en 1933. Van deze merrie is in de fokkerij niets overgebleven. Wel van haar halfzus Emeraude VIII, stammoeder van Mr Lavec, Garland Kronos, Anna Mix, Fripon Rose, Balzac, Farnese, etc. en ook van haar volle zus Heroine B, de stammoeder van topmerrie Dimitria.

Dimitria
Zij had de pech dat ze altijd achter de grote Bellino II aan moest lopen, zoals al haar tijdgenoten. Daardoor werd ze tweemaal tweede in het Criterium de Vitesse en derde in de Prix de France en in de lange Prix de Paris. Verlost van Bellino won ze in 1976 wel de Elitloppet en de Lotteria. Een topmerrie. Dimitria kwam in eigendom van de Zweed Gösta Valentin en kreeg 6 dochters, waarvan er 2 Zweeds werden geregistreerd. Bij de Zweedse nakomelingen staan drie merries bovenaan, met als beste Princess Face (ca. € 500.000). Van drie Franse dochters is in Frankrijk weinig overgebleven, maar de vierde dochter is een bijzondere, waarmee deze moederlijn een grote opleving kreeg. In 1985 kwam Dimitria in aanmerking om in de USA te worden gedekt en Speedy Crown werd haar partner. Een jaar later werd Une Crown geboren. Zij bracht het tot een record van 1.19,4 en een winsom van omgerekend € 18.500. Geen grootheid dus. In de fokkerij bracht ze als eerste Etta Extra, zie verderop. Daarna enkele niet gestarte producten, vervolgens Ingo Crown en Jodie Crown, die beide € 76.000 hebben gewonnen, en als laatste de goede Ma Crown (€ 105.000), die op haar beurt moeder werd van o.a. de Love You-dochter Royal Crown (€ 526.000), dekhengst Un Charme Fou (€ 370.000) en Diamond Crown (€ 166.000).

topper

Boven: Na een koers in het dodenspoor wint Dimitria de Elitloppet in 1976, met Leopold Verroken.
Op de foto zijn de bijschriften van Clissa en Dauga verwisseld.
Clissa is de vosbles-merrie, zij wordt 3e.


Hieronder de belangrijkste afstammelingen van Dimitria

topper

Boven: ‘screenshot’ van de belangrijkste afstammelingen van Dimitria, met de Zweedse en Franse
(semi-)klassieke winnaars uit deze lijn. Dit is te vinden op de informatieve website www.classicfamilies.net.


Etta Extra
Deze dochter van Une Crown kwam in bezit van Rainer Engelke en bracht hem groot succes door moeder te worden van twee fantastische dochters, Mara Bourbon en Qualita Bourbon, die beide ruim anderhalf miljoen Euro hebben gewonnen. Later bracht ze ook nog de dekhengst Sam Bourbon en de goede merrie Kamera Bourbon, die moeder werd van de jaargangstopper Scala Bourbon, die goed was voor een half miljoen winsom en een record van 1.10,5. Laatstgenoemde is de moeder van de hengst Every Time Bourbon (€ 60.000), die voor een deel is aangekocht door Gerard Hoetmer van fokker-eigenaar Engelke en ter dekking komt te staan bij Flevo Farm. De door J-P. Dubois gefokte Deense merrie Tast of Bourbon is van Donato Hanover uit Qualita Bourbon, die daarna nog de goede Calita Wood en Fabulous Wood heeft gebracht. Deze 3 producten wonnen elk al meer dan 2 ton. Mara Bourbon is tot nu toe in de fokkerij wat tegengevallen. Alleen de Ready Cash-zoon Follow You (1.11,7 - € 335.000) scoorde een ruime voldoende. De hele productie van Etta Extra, Kamera Bourbon Vita Bourbon staat onder de stamboom.

Tenslotte
Face Time Bourbon staat ter dekking op het dekstation van zijn trainer Guarato. Zijn 4e moeder Dimitria was een uitstekende Franse koersmerrie, maar als fokmerrie had ze een extraatje nodig. Die kwam van de superhengst Speedy Crown. Daarna kwamen de kruisingen van haar half-Amerikaanse dochter Une Crown en haar kleindochters met de tophengsten van Jean-Pierre Dubois, die voor grote successen hebben gezorgd. Steeds half-Amerikaans op half-Frans. Face Time Bourbon is 5x5x4 ingeteeld  op Florestan en 5x5x5 op Speedy Crown. Opvallend is het grote aandeel van de merries bij de toppers uit deze moederlijn. Mara, Qualita, Scala Bourbon, Royal Crown en de Zweedse Princess Face hebben allemaal meer dan een half miljoen Euro gewonnen. Nu is daar eindelijk een mannelijke afstammeling bij gekomen, met dank aan Ready Cash: de nieuwe Koning van Vincennes heet Face Time Bourbon.

De afstamming van Face Time Bourbon in 5 generaties
(via www.blodbanken.nu)

topper

topper

Boven: Face Time Bourbon is voor 48% Frans en 52% Amerikaans gefokt
en "oogt" echt als een mix. De Europese draver.
(foto: Studio....com)

Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website www.letrot.fr
- website www.geny.com
- website www.classicfamilies.net
- website www.blodbanken.nu


Voor het artikel met de titel 'Een nieuwe Golden Cross (Ready Cash x Love You)?': click HIER

Voor een Fokkersoog over Ready Cash: click HIER

Voor de website van de nauw verwante dekhengst Everytime Bourbon: click HIER

topper

Boven: Een prachtige prent van de stammoeder van Face Time Bourbon:
wereldrecordhoudster Nancy Hanks.

Onder aan de pagina van Venividivici Joe in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl
staat een uitgebreide beschrijving van Nancy Hanks, de stammoeder van Face Time Bourbon.
Click HIER voor het artikel.


terug naar overzicht Fokkersogen